Tumse Na Ho Payega LR#131

Puzzle for IBPS CLERK

Direction (1-2) Study the given information carefully to answer the given question.

Five cars P. Q, R, S and T each has a different mileage. P has more mileage than only one car.,Both Q and T have more mileage than P but less than S. Q has more mileage than R but less than T. The car which has the highest mileage runs for 22 kmil lire. The car which has the third lowest mileage runs for 19 km/litre.

Q1) Which of Following car has highest mileage ?

A) S
B) Q
C) Cannot be determined
D) T
E) R

Q2) If the difference between the mileage of R and that of Q is 4 km/litre, than what is the mileage of R?

A) 23 km/litre
B) 21 km/litre
C) 19 km/litre
D) 15 km/litre
E) 12 km/litre

Direction (3-5) Study the given information carefully to answer the given question.

S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting around a circular table Facing the centre but not necessarily in the same order, S sit Third to the right of T. Only three people sit between Uand X . U is neither an immediate neighbour of S nor of T Only three people sit between T and W. Z sits on the immediate right of W. V sits third to the left of W.

Q3) How many people are seated between S and Z, when Counted from the right of S?

A) None
B) Tw0
C) Four
D) Three
E) One

Q4) Who amongst the following represent the immediate neighbour of S?

A) X,Y
B) Y,Z
C) X,Z
D) W, Y
E) V, Y

Q5) Who among the following sits second to the Left of Y?

A) U
B) X
C) W
D) Z
E) S

Directions (6 – 10): Answer the questions on the basis of the information given below.

Eight persons – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line facing North. Each got different marks in a test – 13, 16, 22, 31, 36, 45, 48 and 62, not necessarily in the same order.

A is sitting second to left of the one who got 36 marks. Two people are sitting between G and the one who got 36 marks. The who got 13 marks and G are sitting together. A did not get 13 marks. B is sitting third to right of A. There is only 1 neighbor of the one who got 13 marks. Number of people sitting between F and who got 13 marks is same as number of people sitting between F and who got 48 marks. There is a difference of 3 marks between B and C. D is sitting second to right of the one who got 62 marks. E and the one who got 22 marks are sitting together. F got more marks than D.

Q6) Who got the highest marks?
A) C
B) E
C) A
D) G
E) H

Q7) How many people are sitting between G and the one who got 36 marks?

A) Three
B) One
C) Four
D) Two
E) None

Q8) Who is sitting between D and the one got 48 marks?

A) E
B) H
C) A
D) The one who got 45 marks
E) The one who got 16 marks

Q9) How many marks did H get?

A) 22
B) 36
C) 13
D) 31
E) Cannot be determined

Q10) Who among the following pairs has marks difference of 9 marks?

A) B-H
B) F-D
C) A-B
D) G-B
E) D-C

 

 

Tumse Na Ho Payega LR#130

INPUT-OUTPUT & CODING-DECODING

Directions (1-5): Consider the following steps for given input and read the instructions to reach to the last step.

Instructions:
Step-I: Interchange the alphabets in input as arrows mentioned

Step-II: (i) If both letters are consonant and number is less than 5, then 1st consonant changes to next letter and 2nd consonant changes to previous letter in English alphabetical series.
(ii) If there is one vowel and one consonant, then consonant changes to next letter in English alphabetical series.
(iii) It there is single consonant, then add 2 to the number.
(iv) It there is single vowel, then vowel changes to previous letter in English alphabetical series.

Step-III: has been derived using a special pattern.

Input:

Q1) What is the sum of all numbers in step II of given input?
A) 42
B) 40
C) 33
D) 36
E) 38

Q2) In last step, which of the following letter/s occur more than 2 times?

A) D
B) A
C) J
D) Both J and D
E) None

Q3) Which of the following represents the second element in 3rd row in step III?

A) T2
B) R2
C) DJ4
D) S2
E) CK5

Q4) In step III, how many letters are there which represent number less than 13 according to English alphabetical series? (A = 1, B = 2, ….., Z = 26)

A) 3
B) 5
C) 6
D) 1
E) 4

Q5)  From step II to III, numbers in how many boxes change?

A) 3
B) 5
C) 2
D) 1
E) 4

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions:

In a certain code,
‘Session  Passive Area Happy’ is written as               ‘@a2     &n4        !y3         %e4’,
‘Stimulus Hut Puzzle Herbal’ is written as                  ‘&s4      %e3        !l3            !t2 ’,
‘Affirm   Sound  Particular Account’ is written as      ‘@t4      &d3        %r5         @m3’, and
‘Admire Potential Helmet Swap’ is written as             ‘&p2      !t3         %l5           @e3’.

Q6) What is the code for ‘Approximate’?
A)#l6
B) %e5
C) @e5
D) @e6
E) Cannot be determined


Q7) What is the code for ‘Humble Adequate’?

A) !e3   @e5
B) !e4   &e4
C) %e3   @e5
D) !e3   @e4
E) Cannot be determined

Q8) What is the code for ‘Safety  Proportional’?

A) %a6  !y3
B) %l6  &y3
C) !l5  &y3
D) %l6  !y4
E) Cannot be determined

Q9) What is code for ‘Part  Habitat’?

A) %t3    !t5
B) %t2    !a5
C) %t2    !t4
D) %t3    !t4
E) Cannot be determined

Q10) Which of the following will represent ‘Abroad  Setting’?

A) @d3    !g3
B) @d3    &g4
C) !d3    &g4
D) @d3    !g5
E) Cannot be determined

Directions (Q. 11- 15): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code,
“RUNG MADLY BUN JAR” is written as ‘24#G, 7%Y, 16$N, 12@R’
“JAM RAPID BUT MONKEY” is written as ‘17@M, 28#D, 10$T, 8%Y’
“MACAROON BIRR RACISM JEEP” is written as ‘21%N, 13$R, 20#M, 15@P’
“RATIO JUKE BAILEE MOD” is written as ‘17#O, 26@E, 28$E, 26%D’

Q11) The code for the word ‘RAN’ is
A)8%N
B)8*N
C)17#N
D)16#N
E)None of these

Q12) The code ‘26#E’ denotes which of the following word?

A)ROSE
B)REVERSE
C)RUPEE
D)RANDOM
E)None of these

Q13) Which of the following is the code for “MONK”?

A)20%K
B)26%K
C)28!K
D)24!K
E)None of these

Q14) Which of the following denotes @ symbol?

A)A
B)M
C)B
D)R
E)J

Q15) Which of the following is the code for ‘MUSIC BITE RACE JARL’ ?

A)15@E, 13#C, 5?E, 13%L
B)21%E, 6$L, 18#E, 20@C
C)19@E, 17#L, 7?E, 18%C
D)26@E, 29%C, 26#E, 19@L
E)None of these

Answer

Q1) E
Q2) C
Q3) B
Q4) B
Q5) A
Q6) D
Q7) D
Q8) B
Q9) C
Q10) B
Q11)D
Q12)A
Q13)A
Q14)E
Q15)D

 

Tumse Na Ho Payega LR#129

For Q (1-3) Read the given statements and choose which of the conclusions logically follows.

Q (1) Statements

Some looks are lament.

All lethargic are luminous

Some ludicrous are lament.

All laments are Lethargic.

Conclusions

  1. No look is a luminous.
  2. Some ludicrous are lethargics.
  3. Some looks are ludicrous.
  4. No look is ludicrous.

(a) Only 1, 2 and 3 follow.

(b) Either 3 or 4 follows.

(c) Only 1 and 2 and either 3or 4 follow.

(d) Only 2 and either 3 or 4 follows.

(e) All follow.

Q (2) Statements

Some mangos are bananas.

Some bananas are chocolates.

Some chocolates are fruits.

All fruits are sweets.

Conclusions

  1. Some chocolates are sweets.
  2. All chocolates are not sweets.
  3. Some fruits may be both sweets and chocolates.
  4. Some sweets are mango.

(a) Only 1 follows

(b) Only 2 follows

(c) Only 3 follows

(d) Only 1 and 3 follows

(e) None of these

Q (3) Statements

Some heros are strong.

All new are perfect.

No perfect is a target.

Some strongs are new.

Conclusions

  1. No targets is a new.
  2. Some strongs are perfects
  3. Some targets are heroes.
  4. No target is a hero.

(a) Only 1 and 2 follows

(b) Only either 3 or 4 follows.

(c) Only 1 and either 3 or 4 follow.

(d) Only 1, 2 and either 3 or 4 follow.

(e) None of these.

In the Q (4-5) a set of statements is followed by some conclusions, one of which definitely does not follows. Choose that conclusion as the answer.

Q (4) Statements

Some brokers are bads.

All bigs are balls.

Some bads are bigs.

All balls are blocks.

Conclusions

(a) No blocks is a brockers

(b) All blocks being bigs is a possibility.

(c) Some block is a big.

(d) Some balls are bigs.

(e) None of these.

Q (5) Statements

Some feelings are high.

No good is a waste.

All pleasant are good.

All high are pleasant.

Conclusions

(a) All high are good

(b) All wastes being feelings is a possibility.

(c) No waste is a pleasant.

(d) No high is a waste.

(e) All feelings being waste is a possibility.

Q (6) My father’s mother’s only daughter in law’s brother’s wife’s son’s child is related to my son in what way?

(a) Aunt or uncle

(b) Grandson or granddaughter

(c) Nephew or niece

(d) Cousin sister or cousin brother

(e) None of these

Q (7) A class consist of ‘x’ students where Amit had a rank of 6th from the top and Uday stood 14th from the bottom. It was also known that Ravi stood 9th from both ends. If Divya had a rank that was 5 rank below Amit’s rank from the top, then how many students had rank between Uday and Divya?

(a) 7

(b) 6

(c) 5

(d) 4

(e) 3

Q (8) Among P, Q, R, S, and T each having scored different marks, B has scored more marks than E and D. B has not scored the highest marks among them. D has not scored the lowest marks. E scored more than D. Who among them scored the second highest?

(a) C

(b) E

(c) B

(d) D

(e) Data inadequate

Direction for Q (9-10) Each of five friends A, B, C, D, and E are o different weight. A is heavier than B but lighter than E. D is heavier than only C. The one whose weight is 30 kg is heaviest among all of them. B’s weight is 15 kg.

Q (9) Who amongst the following possibly be weight 5 kg?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) E

(e) Either C or D

Q (10) Who amongst following possibly weights 20 kg?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) E

(e) Either C or D

Direction Q (6-10) Read the instruction given below and answer the question.

Eight friends- Uday, Uma, Umesh, Usha, Vivek, Vikram, Vibhor and Vimal visit different cities viz. Bilaspur, Raipur, Durg and Korba are sitting around a circular table facing the centre of the table. Each city is being visited by two people only, but not necessarily in the same order. All these friends drink different Cool – drinks i.e. -Coca-cola, Pepsi, Sprite, Fanta, Maaza, Slice, 7 UP and Dr. Pepper. No two people visiting the same city are sitting adjacent to each other except those visiting Raipur. The person who drinks Fanta is sitting on the immediate left of the person who drinks Dr. Pepper. Vivek neither drinks Dr. Pepper nor Sprite. Vimal drinks Slice and visits Durg and is sitting to the immediate left of Uma, who visits Raipur. Uma does not drink Sprite. Vikram drinks Maaza and visits Raipur, who is sitting opposite to Vibhor. Only Uday, who drinks Pepsi, is sitting between Vibhor, who drink Fanta and the person who drink 7 UP. Persons who visit Bilaspur are sitting opposite to each other. Each of the persons who visits Korba is sitting adjacent to a person who visits Bilaspur. Usha does not drink Dr. Pepper.

Q (6) Which of the following pair is sitting adjacent to the person who drink Maaza?

(a) Uma and Vimal

(b) Vivek and Usha

(c) Usha and Vimal

(d) Vimaland Umesh

(e) None of these

Q (7) Who among the following visit Bilaspur?

a) Umesh and Vimal

b) Vivek and Uday

c) Usha and Umesh

d) Uday and Vikram

e) None of these

Q (8) Who drink Coca-cola?

a) Uma

b) Usha

c) Umesh

d) Vivek

e) None of these

Q (9) Which cool drink is owned by Umesh?

a) Dr. Pepper

b) Sprite

c) Coca-cola

d) Pepsi

e) None of these

Q (10) Who is sitting opposite to the person who drink Slice?

a) The person who drink Fanta

b) The person who drink 7 UP

c) The person who drink Pepsi

d) The person who drink Sprite

e) None of these

Direction Q (11-15) Read the instruction given below and answer the question.

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are seated around a circular table not necessarily in the same order. They are facing the centre. Each of them having different favorite languages such as; French, Russian, Korean, Spanish, Portuguese, Chinese, Japanese and English not necessarily in the same order. They are from different countries, Portugal, China, Russia, Spain, Korea, Japan, France and England. The arrangement is based on the following rules:

• One who likes Japanese is 3rd to the right of the person from Japan

• One who likes French is seated opposite to the one who likes a Korean

• G is from Russia and the people who likes Portuguese and Spanish are his neighbours

•One who likes Korean is neither a neighbour of the person from Japan nor the person who likes Japanese

• Person from Portugal is seated opposite to the person from Korea and his favourite language is English

• H likes Russian and is opposite to the one from England

• H is not a neighbour of the one who likes French

• A likes Chinese

• C does not like Japanese and is 3rd to the left of the person who likes Portuguese • E is from Spain and is seated opposite to the person from France

• B is 2nd to the right of the person who likes Portuguese.

• F is not from Portuga

Q (11) Who belongs to japan?

(a) D

(b) H

(c) B

(d) G

(e) None of this

Q (12) Who among the following sits opposite to each other?

(a) Russia-portugal

(b) E-G

(c) Chinese-spanish

(d) C-G

(e) None of this

Q (13) Who likes French language?

(a) D

(b) E

(c) C

(d) H

(e) B

Q (14) Who sits second to the right of the person from france?

(a) G

(b) A

(c) E

(d) H

(e) D

Q (15) Which language is liked by the person who is immediate right of the person from korean?

(a) Portuguese

(b) Korean

(c) Spanish

(d) French

(e) English

 

 

ANSWER KAY

  1. (d)
  2. (d)
  3. (d)
  4. (a)
  5. (e)
  6. (d)
  7. (b)
  8. (c)
  9. (e)
  10. (a)

Solution 6 – 10

Second puzzel.png

Solution 11 – 15

aaaabbbbbbbbbb.png

 

 

Inequalities Basic Concepts (Session-1) || Logical Reasoning || Mental Ability

In this video we have discussed basic concepts of inequalities. This topic is very important for all government competitive exams like IBPS PO, SBI PO, RBI, BANK PO, SSC CGL, RAILWAYS, RBI Assistant, Grade B, Clerk , etc. as around 5 questions are asked in each of these exams.

It is even asked in the recent exams held in 2016-2017.

Even it is helpful for school students who are giving ISO, IMO, IEO and other Olympiad as Mental Ability is very important for them.

Like Fools Den: https://www.facebook.com/foolsden

Visit us: http://www.foolsden.com

Join Fools Den: http://www.foolsden.in

 

Order & Ranking Test || Logical Reasoning || Mental Ability || IBPS, SBI, RBI, RRB PO/Clerk

Ordering and Ranking arrangement is an important topic from the point of view of SBIPO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, SSC, Railways, CAT, MAT, Insurance Exams, School Olympiads like IMO, IEO, NSO and other government competitive exams.

There are usually 3-5 questions in any exam from this topic. By following some simple shortcut tricks,you can easily crack the questions in a matter of seconds. Here, different types of ordering & ranking arrangement questions are explained below with the help of different examples. By grasping each type, you can have a complete command over this topic and ensure 3-5 marks in your kitty.

It is even asked in the recent exams held in 2016-2017.

Even it is helpful for school students who are giving ISO, IMO, IEO and other Olympiad as Mental Ability is very important for them.

Like Fools Den: https://www.facebook.com/foolsden

Visit us: http://www.foolsden.com

 

Syllogism Made Easy || Syllogism Common Doubts || Reverse Syllogism (New Pattern)

In this video we have addressed a few common doubts and mistakes that students make in syllogism. We have also discussed reverse syllogism (new pattern) similar to the one which was asked in IBPS PO 2016 Mains.

Syllogism is one of the very important topic of Logical Reasoning. It is always asked in a set of 5 question in IBPS and other government exams.

This video is for students who are preparing for various bank exams like IBPS, SBI, RBI. RRB PO & Clerk.

Join our Social Networking Site: http://www.foolsden.com

Follow us on Facebook: https://facebook.com/foolsden

Join Fools Den: https://www,facebook.com/groups/foolsden4d

 

Memory Based Questions of IBPS PO LR Section

Read the following relations carefully and marks the correct options.

(a) If only Conclusion 1 is true.

(b) If only Conclusion 1 is true.

(c) If either Conclusion 1 or Conclusion 2 is true.

(d) If neither Conclusion 1 nor Conclusion 2 is true

(e) If both Conclusion 1 and 2 are true.

Q (1) Statements

L > I = N > P, I ≥ R > K, N ≤ E < Z

Conclusions

  1. E > P
  2. P < L

Q (2) Statements

S > A = N ≥ D, A≥ L>E M ≤ L≤ D

Conclusions

  1. S > E
  2. L < S

Q (3) Statements

P ≥ V ≥ R ≤ E<Y, G ≥ E > N

Conclusions

  1. P > N
  2. G ≥ Y

Q (4) Statements

L > I = N > P, I ≥ R> K, N ≤ E < Z

Conclusions

  1. K > N
  2. I < Z

Q (5) Statements

S > A = N ≥ O, A ≥ L > E, M ≤ L≤ D

Conclusions

  1. A > M
  2. A = M

Q (6) Statements

All remarks are feedback.

Some feedbacks are words

No word is a digit.

Conclusion

  1. some feedback are defiantly not digit
  2. All digits being feedback is a possibility.

Q (7) Statements

Some files are box.

All boxes are cartels.

No cartel is a plastic.

Conclusions

  1. No file is a plastic
  2. Some files are plastic

Q (8) Statements

Some desks are chairs

Some chairs are seat

No seat is a table

Conclusions

  1. All desks can never be tables
  2. Some chairs are defiantly not tables

Q (9) Statements

All roots are ways.

All ways are paths.

Some ways are bridge.

Conclusions

  1. At least some bridges are roots
  2. All root being bridge is possibility

Answer Key

  1. (e)
  2. (e)
  3. (d)
  4. (b)
  5. (c)
  6. (e)
  7. (c)
  8. (b)
  9. (b)

Tumse Na Ho Payega LR#125

READ THE STTEMENTS CHOOSE THE RIGHT OPTION GIVEN BELOW

Q (1) Statement

All black are white.

No white is pink.

Some pinks are colorful.

All colorful are blue.

Conclusion

  1. All black being blue is a possibility.
  2. Some colorful are black.
  3. Some whites are black.
  4. No colorful is a black.

(a) If 1 and 3 follows

(b) If 1, 3 and 4 follows

(c) If either 2 or 4 follows

(d) If either 2 or 4 and 1, 3 follow

(e) If one follows

Q (2) Statement

Some desks are chair.

Some chairs are pen.

Some pens are drawers.

Conclusion

  1. Some drawers are desk.
  2. Some drawers are chair.
  3. No drawer is chair.

(a) If 1 and 2 follows

(b) If only 2 follows

(c) If none follows

(d) If either 2 or 3 follows

(e) None of these

Q (3) Statement

Some jeans are pants

Some jeans are shirt

No shirts are T-shirt

Conclusion

       1. Some shirts are jeans.

       2. No pants are jeans.

(a) If only 1 follows

(b) If either 1 or 2 follows

(c) If none follows

(d) If only 2 follows

(e) If both 1 and 2 follows

Q (4) Statement

Some lemons are apples.

All apples are bananas.

Some bananas are balls.

No ball is basket.

Conclusion

  1. Some baskets are lemons.
  2. Some balls are apples.
  3. No basket is lemon

(a) If 1 and 2 follows

(b) If either 1 or 3 follows

(c) If none follows

(d) If only 2 follows

(e) None of these

Q (5) Statement

Some pants are trouser.

All pants are shirts.

All trousers are belts.

No belt is a zip.

Conclusion

  1. At least some pants are belts.
  2. At least some shirts are belts.
  3. All zips being shirts is a possibility.
  4. No zip is a tie.

(a) If 4 and 2 follows

(b) If 3 and 4 follows

(c) If all follows

(d) If either 2 or 5 follows

(e) None of these

Direction Q (6 to 10) Read the instruction carefully and answer the question given below?

Nine friends Ashish, Abhilash, Akash, Akshay, Abhay, Ajay, Abhijit, Arti  and Amit  stay in a building having nine floors and only one person stays on each floor. Each of them likes different fruits namely- Mango, Sapota, Pineapple, Litchi, Grapes, Apple, Guava, Custer apple and Cherry. Each person has a different age viz. 42, 45, 39, 24, 32, 28, 29, 31 and 48 but not necessarily in the same order. The ground floor is numbered 1, the floor above it is numbered 2, and so on, and the topmost floor is numbered 9. The one whose age is 31 years stays on the fourth floor. Ashish is not 28 years old and does not like Apple and Custerapple. There are three floors between the floors on which Akash and Abhijit stay. Akshay stays on a floor immediately above the Amit’s floor. The one who likes Guava stays on an even numbered floor. Ajay is not the oldest person .The one who stays on the topmost floor is older than the one who stays on second floor but younger than the person who likes Sapota. The one who likes Litchi stays immediate below the one who likes Mango. Ajay likes Apple and does not stay on the ground floor. Arti is the youngest person, stays on an even-numbered floor and likes Litchi. There is one floor between the floors in which the one who likes Pineapple and the one who likes Cherry stays. Abhay stays on the second floor and is 39 years old. There are three people between the one who likes Sapota and the one who likes Custer apple. The person who likes Sapota stays below the person who likes Custer apple. The oldest person stays on the third floor. The one who likes Grapes does not stay on sixth floor. There are two floors between the floors on which the people who are 29 and 24 years old stays. The person who likes Custer apple is older than the one who likes Apple but younger than the one who likes Pineapple. Ashish stays on an even-numbered floor below the floor on which Arti stays. Akash is 45 years old. The one who likes Cherry stays immediately above Akash. There is one floor between the floors on which Ajay and Abhijit stays.

 

Q (6) Who among the following sit on the ground floor?

(a) Abhilash

(b) Ashish

(c) Ajay

(d) Abhay

(e) None of these

Q (7) How many floors are there between the one who likes Guava and the one who likes Grapes?

(a) Three

(b) Four

(c) Five

(d) Six

(e) Two

Q (8) If Abhilash related to Guava, in the same manner as Ajay related to Pineapple. Which of the following is Akshay related to, as per the pattern?

(a) Apple

(b) Litchi

(c) Sapota

(d) Mango

(e) None of these

Q (9) Which of the following combination belongs to Ashish?

(a) Pineapple – 31

(b) Sapota – 45

(c) Guava – 28

(d) Apple – 32

(e) Guava – 32

Q (10) Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?

(a) 45

(b) Custer apple

(c) Apple

(d) 24

(e) Mango

Direction Q ( 11 to 15 ) Read the instruction carefully and answer the question given below?

Eight person L, M, N, O, P, Q, R and S belongs to different places viz. Kings Landing,Winterfell, Pyke, Riverrun, Dorn, Volantis, Casterly Rock and Bravvos (not necessarily in the same order) are sitting around a circular table. They are facing away from the centre. They live in a Govind flat having one room on each floor. Each room is shared by two persons. M, who is from Winterfell, lives on second floor. M is sitting opposite to P. Only L, who is from Volantise is sitting between P, who is from Casterly Rock and the person who is from Dorn. Both the persons who live on third floor are sitting adjacent to person who lives on the topmost floor. Persons, who are living on Fourth floor, are sitting opposite to each other. O is neither from Bravos nor from Idea. Person who is from Casterly Rock is sitting on the immediate right of person who is from Bravvos. N, who is from Riverrun, is lives on first floor and he is sitting on the immediate right of Q, who lives floor immediately above the floor in which the person of Volantis lives. Q is not from Pyke. No two persons who are living in the same rooms are sitting adjacent to each other except those who live on Second floor.

Q (11) Who among the following is from Kings Landing?

(a) R

(b) Q

(c) S

(d) Can’t be determine

(e) None of these

Q (12) S belongs to which place?

(a) Bravvos

(b) Winterfell

(c) Pyke

(d) Can’t be determine

(e) None of these

Q (13) Who among the following persons live on the topmost floor?

(a) L and M

(b) L and N

(c) R and S

(d) S and M

(e) None of these

Q (14) Who among the following person sits second to the left of the person from Pyke?

(a) S
(b) R
(c) L
(d) Can’t be determined
(e) None of these

Q (15) Which of the following statements is false?

(a) The person from Volantis is sitting opposite to the person from Kings Landing
(b) The person from Winterfell is sitting opposite to the person from Casterly Rock.

(c) S and R are sitting opposite to each other.
(d) N is from Riverrun and he live on first floor
(e) None of these

 

 

 

ANSWER KEY

  1. d) If either 2 or 4 and 1 and 3 follow
  2. (d) If either 2 or 3 follows
  3. (d) If only 2 follows
  4. (b) If either 2 or 3 follows
  5. (c) If all follows
  6. (e) None of these
  7. (e) Two
  8. (c) Sapota
  9. (e) Guava – 32
  10. (d) 24
Floor Person Age Animals
9 Abhilash 42 Mango
8 Aarti 24 Litchi
7 Ajay 28 Apple
6 Ashish 32 Guava
5 Abhijit 29 Custer apple
4 Akshay 31 Pineapple
3 Amit 48 Grapes
2 Abhay 39 Cherry
1 Akash 45 Sapota
  1. (b) Q
  2. (d) Can’t be determine
  3. (c) R and S
  4. (c) L
  5. (e) None of these
FLOOR PERSON
4. R, S
3. P, O
2. M, Q
1. L, N

Tumse Na Ho Payega LR#122

Diretion for Q (1- 5) Read the statements carefully and mark the option

(a) If only conclusion 1 follows

(b) If only conclusion 2 follows

(c) If both conclusion 1 and conclusion 2 follows.

(d) If either conclusion 1 or conclusion 2 follows.

(e) If neither conclusion 1 nor conclusion 2 follows.

 

Q (1) Statement

            Some mangoes are fruits.

           Fruits which are mango are green.

           All fruits are seasonal.

           Some fruits are healthy

Conclusion

1. Some greens are healthy.

2. All greens are seasonal.

12. Statement

            Some monkeys are king.

            All kings are black.

            Some black are not honest.

            Some black which are not honest are danger.

Conclusion

1. All danger are honest.

2. Some danger are king.

13. Statement

            All cars are lamborghini.

            No lamborghini is duster.

            All lamborghinis are dukati.

            Some fords are duster.

Conclusion

1. All dusters being dukati is a possibility.

2. All dusters being car is a possibility.

14. Statement

            No dog is fox.

            No cat is fox.

            No fox is dangerous.

            Some cats are dangerous.

            Some dogs are dangerous.

Conclusion

1. Some cats are not dangerous.

2. Some dogs are not dangerous.

15. Statement

            All batsmen are bowler.

            All bowlers are spinners.

           All wicketkeeper are slow.

           All spinners are fast

Conclusion

1. All batsmen are fast.

2. Some spinners are slow.

Direction for Q (6) to (10) – Read the following information and answer the questions given below.

Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 L,M,N,O,P and Q are seated and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.O sits third to right of M. Either O or M sits at an extreme end of the line. The one who faces M sits second to right of E. Two people sit between B and F. Neither B nor F sits at an extreme end of the line. The immediate neighbor of B faces the person who sits third to left of L. N and P are immediate neighbors of each other. C sits second to the left of A. P does not face the immediate neighbor of D.

Q (6) Who amongst the following sit at extreme ends of the rows ?
(a) O, D
(b) M, A
(c) Q, C
(d) L, D
(e) M, F

Q (7) How many persons are seated between Q and N?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None
Q (8) L is related to A in the same way as O is related to B based on the given arrangement. To which of the following is P related to, following the same pattern?
(a) C
(b) D
(c) E
(d) F
(e) Cannot be determined
Q (9) Which of the following is true regarding P ?
(a) F faces P
(b) Q is an immediate neighbour of P
(c) F faces the one who is second to right of P
(d) P sits at one of the extreme ends of the line
(e) M sits second to the right of P
Q (10) Four of the following hve are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) A-P
(b) B-P
(c) F-L
(d) C-Q
(e) E – M

 

 

 

ANSWER KAY

  1. (b)
  2. (e)
  3. (a)
  4. (e)
  5. (a)

Tumse Na Ho Payega LR#121

In following question read the statements carefully and mark the option

(a) If only conclusion 1 follows

(b) If only conclusion 2 follows

(c) If both conclusion 1 and conclusion 2 follows.

(d) If either conclusion 1 or conclusion 2 follows.

(e) If neither conclusion 1 nor conclusion 2 follows.

Q (1) Statement

           Some babool is colgate.

           Some colgate is closeup.

           All colseup is pepsodent.

Conclusion

1. Some closeup are colgate.

2. Some pepsodent are colgate

Q (2) Statement

          Some jeans are pants

          Some jeans are shirt

          No shirts are T-shirt

Conclusion

1. Some shirts are jeans.

2. No pants are jeans.

Q (3) Statement

           Some clouds are ashes.

           Some ashes are particles.

           All particles are elements.

Conclusion

1. No particle is a cloud.

2. Some elements are ashes.

Q (4) Statement

           Some lannisters are targerians.

           Some targerians are dothraki.

           All dothraki are starks.

Conclusion

1. Some starks are targerian.

2. Some starks are lannisters.

Q (5) Statement

            All cows are pets.

           All dogs are pets.

           All cats are pets

Conclusion

1. Some dogs are cows.

2. Some cats are cow.

Q (6) Statement

           All dogs are tiger.

           No dog is large.

           Some tiger are dons.

Conclusion

1. Some dons are not large.

2. Some tiger are not large

Q (7) Statement

           All dogs are pretty.

           Some pretty are danger.

           All dangers are risky.

Conclusion

1. Some risky being dog is possibility.

2. Some danger which is pretty is also dog.

Q (8) Statement

           All good are danger

          No danger is rest.

          All rests are great.

Conclusion

1. Some greats are dangers.

2. No danger is a great.

Q (9) Statement

           All minutes are second.

          All seconds are hour.

          No second is a day.

Conclusion

1. No day is an hour.

2. Some hours are mounts.

Q (10) Statement

           All shoes are sandals.

           No sandals is a chappal.

           All chappal are boots.

Conclusion

1. Some boots are chappals.

2. No chappal is shoes.

 

 

 

  1. (c)
  2. (a)
  3. (b)
  4. (a)
  5. (e)
  6. (e)
  7. (1)
  8. (d)
  9. (b)
  10. (c)

Improve your Reasoning skills with a daily dose of LogicalReasoningQuiz. #5

TOPIC: COMPLEX ARRANGEMENT , INPUT OUTPUT  

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions. 
There are seven teachers – M, N, O, P, Q, R and S – who teach different subjects viz- Hindi, English, Math, Science, Physics, Chemistry and Biology but not necessarily in the same order. They teach on different days of the week starting from Monday. Also they also like different colours, viz- Red, Green, Black, White, Yellow, Violet and Orange but not necessarily in the same order.

N, who likes Violet, teaches on the fourth day of the week but neither Hindi nor Biology. Two persons teach between the days on which N and R teach and neither of them teach on the 1st day of the week. There is only one person teach between the days on which M and Oteaches. But O does not teach either on 1st or 3rd day of the week. O likes Green and teaches Hindi. The one, who teaches Math, teaches on the last day of the week and like Black. P does not teach on the day either immediately before or immediately after the day on which M teach, who doesn’t like either Yellow or Red or White.
S teaches immediately after O and he likes Red. Q teaches Chemistry and he doesn’t like yellow. M does not teach either Physics or Science. The one who teaches English takes class immediately after the day when Hindi has been taught.
Q1. Which of the following combinations is definitely false?
(a) O – Green – Hindi
(b) M – Orange –Biology
(c) Q – White –Chemistry
(d) R – Green – Hindi
(e) None of these
 
Q2.Who among the following teaches on the 5th day of the week?
(a) The person who likes Orange
(b) The person who teaches Math
(c) The person who teaches Hindi
(d) The person who likes White
(e) None of these
 
Q3.Who teaches Science?
(a) The person who likes Violet
(b) The person who likes Orange
(c) The person who likes Yellow
(d) Either the person who likes Yellow or the person who likes Violet
(e) None of these
 
Q4.If ‘N’ is related to ‘Green’ and ‘S’ is related to ‘Black’ then which of the following is ‘M’ related to?
(a) Yellow
(b) Violet
(c) White
(d) Orange
(e) None of these
 
Q5.Who teaches Physics?
(a) The person who teaches on fourth day of the week
(b) The person who teaches just before Q
(c) The person who teaches just after Q
(d) Can’t be determined
(e) None of these
Directions (6-10): A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and rearrangement.
Input: 17 put short on 39 27 84 gain
Step I: short 17 put on 39 27 84 gain
Step II: short 84 17 put on 39 27 gain
Step III: short 84 put 17 on 39 27 gain
Step IV: short 84 put 39 17 on 27 gain
Step V: short 84 put 39 on 17 27 gain
Step VI: short 84 put 39 on 27 17 gain
Step VII: short 84 put 39 on 27 gain 17
and Step VII is the last step of the rearrangement of the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.
Q6. Input: glass fine 15 37 watch not 85 65
Which of the following will be step VI of the above input?
(a) watch 85 not 65 fine glass 15 37
(b) watch 85 not 65 glass fine 15 37
(c) watch 85 not 65 glass 37 fine 15
(d) There will be no such step.
(e) None of these
Q7. Step II of an input is : ultra 73 16 kite sort 39 32 mail
Which of the following steps will be the last step?
(a) VIII
(b) IX
(c) VII
(d) VI
(e) None of these
 
Q8. Step III of an input is : want 75 voice 15 39 style gap 26
Which of the following is definitely the input?
(a) voice 15 want 75 39 style gap 26
(b) voice want 75 15 39 style gap 26
(c) 15 75 want voice style gap 26
(d) Cannot be determined
(e) None of these
Q9. Step II of an input is : time 82 48 34 garden frame rat 56
How many steps will be required to complete the rearrangement?
(a) Four
(b) Five
(c) Six
(d) Three
(e) None of these
 
Q10. Input: hour fix 94 37 great 29 48 book
How many steps will be required to complete the rearrangement?
(a) Four
(b) Five
(c) Six
(d) Seven
(e) None of these

 

Improve your Reasoning skills with a daily dose of LogicalReasoningQuiz. #4

Topic: Data Sufficiency , Complex Arrangement

Q1) Seven friends P, Q, R, S, T, U and V are sitting in a circular table facing the centre. Who is sitting on the immediate left of R.
I.Q is fourth to the right of P, who is not an immediate neighbour of either S or R, V sits third to the right of T.
II.U sits second to the right of V and T sits second to the right of U.
1.Only I
2.Only II
3.Both I and II
4.Either I or II
5.Neither I or II

Q2)  How is X related to Z ?

I.M is married to I, X is sister of M, I has only one daughter K, K is the granddaughter of Z. II. M is the daughter of Z. M is married to I, I is the only child of H. X is the sister-in-law of I
1.Only I
2.Only II
3.Both I and II
4.Either I or II
5.Neither I or II

Q3) How many pens does A have ?

I.A has 12 pens less than what B have
II.D has eight pens, which are twenty percent less than what B has
1.Only I
2.Only II
3.Both I and II
4.Either I or II
5.Neither I or II

Q4) How is ‘ home’ written in a given language?

I.‘go to home’ is written as ‘ sa la da’ and ‘on the way’ is written as ‘ni da ka’
II.‘way for market is written as ‘ sh da pi’ and way to home is written as ‘ da pi ma’
1.Only I
2.Only II
3.Both I and II
4.Either I or II
5.Neither I or II

Q5) Who scores highest run in a event among five students K, L, M, N and O.

I.K scores equal to L, who scores five runs more than M
II.N does not score the highest runs, but scores nine more than M
1.Only I
2.Only II
3.Both I and II
4.Either I or II
5.Neither I or II

Q6) How is D related to J ?

I.J is mother of K and wife of C, who is son-in-law of H.
II.K is niece of D and C is brother-in-law of D
1.Only I
2.Only II
3.Both I and II
4.Either I or II
5.Neither I or II

Q7) In a four floor building, on which floor does P live?(Ground floor is numbered 1)

I.P lives exactly above R’s flat, whose flat is exactly above S’s flat
II.Q lives above P’s flat and S lives on the first floor
1.Only I
2.Only II
3.Both I and II
4.Either I or II
5.Neither I or II

Q8) Find the direction of F with respect to H?

I. E is 5m to the north of G, who is 10m to the west of H.
II.D is 10m to the south of F, who is 8m to the west of E
1.Only I
2.Only II
3.Both I and II
4.Either I or II
5.Neither I or II

Q9) How many people are standing between R and U in a straight line of 15 people facing North?

I.T stands fifth from the left end of the line. R and O are immediate neighbours of T. Only two people stands between T and U.
II.Q stands third from the right end of the line. Only 6 people stand between O and Q. Only one person stands between R and O. O stands exactly between R and U
1.Only I
2.Only II
3.Both I and II
4.Either I or II
5.Neither I or II

Q10) Who among U, V, W, X and Z is shortest ?

I.W is shorter than V and equal to X, Z is not taller than U,V
II.X is taller than Z and equal to W. V and U is not shorter than W
1.Only I
2.Only II
3.Both I and II
4.Either I or II
5.Neither I or II

Directions (11 to 15): Answer the questions based on the information given below:

Aparna, Aruna, Arya, Ashwini and Anu are five women sitting in a line facing south – while Aditya, Akash,  Anand, Ashok and Akshay are five men sitting in a second line parallel to the first line and are facing North.  All of them are residents of a five storey building. There are two people living one each floor of the  building.Aruna, who is sitting to the immediate left of Ashwini, is facing Akshay, who lives on the floor below Aruna. Arya, who lives on the same floor as Akshay, is on one of the extreme ends of her line. Akash who lives on  the topmost floor is on one of the extreme ends of his line. Anu sits opposite to Anand and both live on the same floor, which is two floors below Akash.Anand’sneighbourAditya lives on the same floor as Aruna and he faces Arya who lives on the floor below him. Ashwini lives on the same floor as Akash. Akshay is on the immediate left of Akash who faces Aparna, who lives on the floor below Akash.

 

Q11) Who is sitting third to the right of the man on the third floor ?
1.Akshay
2.Akash
3.Aditya
4.Ashok
5.None of these

Q12) Which two persons live on the fourth floor?

1.Akshay – Anu
2.Ashok – Aruna
3.Akash – Ashwini
4.Ashok -Aparna
5.None of these

Q13) If Anu is related to Aruna and Ashok is related to Akash in the same way Aditya is related to?

1.Anand
2.Akshay
3.Ashok
4.Arya
5.Anu

Q14) Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group? 

1.Aparna
2.Arya
3.Anu
4.Akash
5.Aditya

Q15) Who is sitting opposite to the person who is second to the right of Ashok?

1.Aruna
2.Aparna
3.Arya
4.Ashwini
5.Anu

 

Improve your Reasoning skills with a daily dose of LogicalReasoningQuiz. #3

RRB Pre Speed Test Linear arrangement  &  Inequalities

Directions (1-5): In these questions, relationships between different elements are shown in the statements. These
statements are followed by two conclusions

Q1) Statements: Q ≥ R, P >R, P = O ≥ T, S ≥ U>Q
Conclusions:
I.S≥R         II.P<T        III.Q<T      IV.U>R
A.Only I is true
B.Only II is true
C.Only III is true
D.Only IV is true
E.All are true

Q2) Statements: E<D, F>C, D<F, C≥A=B
Conclusions:
I.A<E          II.F>B        III.E>C       IV.B>C
A.Only I is true
B.Only II is true
C.Only III is true
D.Only IV is true
E.All are true

Q3) Statements: O=R, P=N>I, M≥R, N >M
Conclusions:
I.O<I          II.R<N       III.N<I       IV.O=I
A.Only II is true
B.Only II is true
C.None is true
D.Either I or IV and II are true
E.All are true

Q4) Statements: P<A>S, B=Q>T, S≤M<T
Conclusions:
I.P<T          II.S≤T        III.M<Q     IV.B=M
A.Only I is true
B.Only II is true
C.Only III true
D.Only IV is true
E.All are true

Q5) Statements: G ≤ J < I, N ≥ K = H, N = F > G
Conclusions:
I.H<G         II.G<I        III.K=G      IV.K<G
A.Only II and IV is true
B.Only II and III is true
C.None is true
D.Either III or IV and II are true
E.All are true

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions:
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance
between adjacent persons. In row-1 P, Q, R, S, T and V are seated and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D, E
and F are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a
row faces another member of the other row.
S sits third to right of Q. Either S or Q sits at an extreme end of the line. The one who faces Q sits second to right of E. Two
people sit between B and F. Neither B nor F sits at an extreme end of the line. The immediate neighbour of B faces the
person who sits third to left of P. R and T are immediate neighbours of each other. C sits second to the left of A. T does
not face the immediate neighbour of D.

Q6) Who amongst the following sit at extreme ends of the rows?

(a) S, D
(b) Q, A
(c)V, C
(d) P, D

Q7) How many persons are seated between V and R?
(a) One
(b) Two
(c)Three
(d) Four
(e) None

Q8) P is related to A in the same way as S is related to B based on the given arrangement. To which of the following is T
related to, following the same pattern?
(a) F
(b) E
(c)C
(d)  D
(e) None of these

Q9)  Which of the following is true regarding T?
(a) F faces T
(b) V is an immediate neighbour of T
(c) F faces the one who is second to right of T
(d) T sits at one of the extreme ends of the line\
(e) Q sits second to the right of T

Q10) Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is
the one that does not belong to that group?
(a) A-T
(b) B-T
(c) F-P
(d) C-V
(e) E-Q

New Pattern Syllogisms and Puzzles__#110

Directions: In each group of questions below are some conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. You have to take the given statements to be true even if they see to be at variance with commonly known facts. Read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows or Not from the given statements.

Q 1. Conclusion:

Some phones are bottles are a possibility.

Some paper is phone.

Some bottles are candle is a possibility.

Some paper is bottle.

Statements:

I. All bottles are paper. Some paper is candles. No phones are paper.

II. Some paper is candle. All bottles are paper. All phones are paper.

III. No bottles are paper. Some paper is phones. Some candles are paper.

IV. All phones are paper. No paper is candle. All bottles are paper.

V. Some candle is paper. No bottles are paper. No doctor is paper.

(a) Both I and III follow

(b) Only II follows

(c) Only IV follows

(d) Only V follows

(e) Both IV and I follow

Q 2. Conclusion:

Some instagrams may be twitter.

No Facebook is whatsapp.

Some instagrams are Facebook are a possibility.

Some twitters are whatsapps.

Statements:

I. No Facebook are instagrams. All whatsapps are twitters. No instagram is a whatsapp.

II. Some instagrams are facebook. No whatsapp are twitters. No instagram is a whatsapp.

III. No instagram is a whatsapp. No facebooks are instagrams. No whatsapps are twitters.

IV. All whatsapps are twitters. All facebooks are instagrams. All instagram is a whatsapp.

V. No instagram is a whatsapp. All whatsappes are twitters. All facebooks are instagrames.

(a) I follow

(b) III follows

(c) V follows

(d) IV follows

(e) II follows

Q 3. Conclusion:

All those Mercedes that are Augusta are also Ducati.

All Yamahas are Mercedes is a possibility.

Some Ducati are Yamahas.

Some Augusta is Yamaha.

Statements:

I. No Augusta is Ducati. No Mercedes are Augusta. All Yamahas are Augusta.

II. All Mercedes are Augusta. All Augusta are Ducati. No Yamahas are Augusta.

III. All Yamahas are Augusta. All Augusta are Ducati. All Mercedes are Augusta.

IV. Some Augusta is Mercedes. Some Yamahas are Augusta. All Augusta are Ducati.

V. Some Yamahas are Augusta. Some Augusta is Ducati. All Mercedes are Augusta.

(a) III follows

(b) None follows

(c) Both IV and II follow

(d) I follow

(e) V follows

Q 4. Conclusion:

Some pizzas which are momos are not idli.

Some pizza being idli is a possibility.

Some pizza is momos.

No burger is idli.

Statements:

I. No momos is idli. All burgers are momos. No pizza is burgers.

II. Some burgers are momos. No momos is idli. Some pizza is burgers.

III. Some pizza is not momos. No burger is idli. Some idli are not momos.

IV. Some burgers are pizza. All burgers are momos. No momos is idli.

V. No pizza is burger. No burger is momos. No momos is idli.

(a) II follows

(b) Both I and V follow

(c) III follows

(d) IV follows

(e) None of these

Q 5. Conclusion:

Some Batman is Spiderman.

No hulk is a superman

All hulks being Spiderman is a possibility

Some batman is hulks.

Statements:

I. Some hulks are Spiderman. No batman is superman. All hulks are batman.

II. No Spiderman are hulks. All hulks are batman. No batman is superman.

III. Some batman is a superman. Some Spiderman are hulks. Some hulks are batman.

IV. No hulks are batman. Some Spiderman are not hulks. No batman is a superman.

V. No hulks are batman. Some batman is a superman. No Spiderman are hulks.

(a) II follows

(b) V follows

(c) IV follows

(d) III follows

(e) I follow

Directions: Study the following arrangement carefully and then answer the questions accordingly.

Four males and four females namely Meeta, Aishwarya, Janki, Shraddha, Kiran, Ritu, Anshul and Sonam are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside. Two female sit in the middle of the sides and two at the corners, Meeta sits second to the left of Anshul. Anshul sits in the middle of one of the sides. Janki sits fourth to the right of his wife and his wife is not an immediate neighbour of Meeta or Anshul. Aishwarya sits third to right of her husband. Aishwarya does not sit at any of the corners. Only Shraddha sits between Aishwarya and Sonam. Sonam is the husband of Meeta. Both Anshul and Kiran are males.

Q 6. Who among the following is Husband of Aishwarya?

(a) Meeta

(b) Sonam

(c) Kiran

(d) Anshul

(e) None of these

Q 7. How many people sit between Kiran and Anshul when counted anti-clockwise?

(a) 2

(b) 4

(c) 7

(d) 5

(e) 3

Q 8. Who among the following is the wife of Janki?

(a) Ritu

(b) Sonam

(c) Aishwarya

(d) Shraddha

(e) None of these

Q 9. What is the position of Shraddha’s Husband with respect to Kiran’s Wife?

(a) Third to the left

(b) Fifth to the right

(c) Second to the left

(d) Opposite to each other

(e) None of these

Q 10. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?

(a) Sonam is female.

(b) Meeta sits third to the right of Anshul.

(c) Shraddha is husband of Janki.

(d) Aishwarya is husband of Meeta

(e) None of these

Answers Set NO. 110

Question Answer
1 b
2 c
3 a
4 d
5 e
6 c
7 b
8 d
9 a
10 e