QA – PERCENTAGE

Take quizzes and check your score instantly. Moreover, this quiz contains expected questions which match the Exam Pattern of most of the Competitive Exams. This will give you a fair idea about in which section you need to focus more on the upcoming competitive exams.

Percentage

1.

The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2. If 20% of the boys and 25% of the girls are scholarship holders, the percentage of the students who are not scholarship holders is

2.

Two tailors X and Y are paid a total of Rs. 550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?

3.

A vendor sells 50 percent of apples he had and throws away 20 percent of the remainder. Next day he sells 60 percent of the remainder and throws away the rest. What percent of his apples does the vendor throw?

4.

In an election contested by two parties A and B, party A secured 25 percent of the total votes more than Party B.  If party B gets 15000 votes. By how much votes does party B loses the election? 

5.

One type of liquid contains 20 percent milk and in other liquid it contains 30 percent milk. If 4 parts of the first and 6 parts of the second are taken and formed a new liquid.  Find the percentage of milk in third liquid.

6.

In a class, 60% of the students are boys and in an examination, 80% of the girls scored more than 40 marks (Maximum Marks:150). If 60% of the total students scored more than 40 marks in the same exam, what is the fraction of the boys who scored 40 marks or less.

7.

The tank-full petrol in Arun’s motor-cycle lasts for 10 days. If he starts using 25% more every day, how many days will the tank-full petrol last?

8.

The number of seats in a cinema hall is decreased by 12 percent and the price of tickets also decreased by 4 percent. Find the change in the collection of revenue.

9.

Last year there were 610 boys in a school. The number decreased by 20 percent this year. How many girls are there in the school if the number of girls is 175 percent of the total number of boys in the school this year? 

10.

40% of the women are above 30 years of age and 80 percent of the women are less than or equal to 50 years of age.  20 percent of all women play basketball. If 30 percent of the women above the age of 50 plays basketball, what percent of players are less than or equal to 50 years?

11.

The price of a car is Rs. 4,50,000. It was insured to 80% of its price.  The car was damaged completely in an accident and the insurance company paid 90% of the insurance.  What was the difference between the price of the car and the amount received?

12.

Deepika went to a fruit shop with a certain amount of money. She retains 15% of her money for auto fare.  She can buy either 40 apples or 70 oranges with that remaining amount. If she buys 35 oranges, how many more apples she can buy

13.

In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is 2/3 of the number of students of 8 years of age which is 48. What is the total number of students in the school?

14.

The population of a town is 15000. It increases by 10 percent in the first year and 20 percent in the second year. But in the third year it decreases by 10 percent. What will be the population after 3 years.

15.

In a library 5 percent books are in English, 10 percent of the remaining are in hindi and 15 percent of the remaining are in Sanskrit. The remaining 11628 books are in French. Then find the total number of books in the library?

16.

The prices of two articles are in the ratio 3: 4. If the price of the first article be increased by 10% and that of the second by Rs. 4, the original ratio remains the same.  The original price of the second article is 

17.

Alisha goes to a supermarket and buys things worth rupees 60, out of which 40 paise went on sales tax. If the tax rate is 10 percent, then what was the cost of tax free items?

18.

A student has to get 40 percent marks to pass an examination. He got 60 marks but fails by 20 marks. Find the maximum marks of the examination.

19.

Deepak was to get a 50% hike in his pay but the computer operator wrongly typed the figure as 80% and printed the new pay slip. He received this revised salary for three months before the organization realized the mistake.  What percentage of his correct new salary will get in the fourth month, if the excess paid to him in the previous three months is to be deducted from his fourth month?

20.

During a festival season bus fares are decreased by 8% and number of travelers increased by 4%. Find the overall effect on the revenue collection.


Email

Tumse Na Ho Payega Quant#145

DI For IBPS MAINS

(Q.no: 1-5). Refer to the table and answer the given questions.

NA refers the data which is not needed for a particular question. The number of working days of A, B, C, D is given below and some of them are missing. Take the data of the first row for the first question and the second row for the second question and so on.

A B C D Ratio Total Number of Working Days
_ 25 NA NA Efficiency (A : B) = 5 : 4 NA
_ _ _ NA NA _
16 64/5 32 NA NA NA
NA NA 50 _ _ _
NA 9 8 3 NA _

 

Q1) A started a work alone and then B joined her 5 days before actual completion of the work. For how many days A worked alone?
A. 9
B. 11
C. 10
D. 25
E. 12

Q2) Working together B and C take 50% more number of days than A, B and C together take and A and B working together, take 8/3 more number of days than A, B and C take together. If A, B and C all have worked together till the completion of the work and B has received Rs.120 out of total earnings of Rs. 480 then in how many days did A, B and C together complete the whole work?

A. 2 days
B. 4 days
C. 6 days
D. 8 days
E. 5 days

Q3) All of them started to work together but A leaves after 4 days. B leaves the job 3 days before the completion of the work. How long would the work last?

A. 6 days
B. 9 days
C. 18 days
D. 5 days
E. None of these

Answer & Explanation
Q4) C started the work and left after some days, when 25% work was done. After it D joined and completed it working for 25 days. In how many days C and D can do the complete work, working together?

A. 6
B. 8
C. 10
D. 12
E. 20

Q5) B and C started the work. After 3 days D joined them. What is the total number of days in which they had completed the work?

A. 12
B. 8
C. 4
D. 6
E. None of these

(Q.no: 6 -10). Refer to the table and answer the given questions.

NA refers the data which is not needed for a particular question. The price details of 5 products are given below and some of them are missing. Take the data of the first row for the first question and the second row for the second question and so on.

Product MP CP SP Profit(%) Loss(%) Profit/Loss
Mobile NA 8400 __ 5% 5% _
Investment NA NA NA NA 40% NA
2 Bags NA __ __ 14% 14% NA
TV 40% 54000 __ __ NA NA
Machine NA NA  NA 30% 20% NA

Q6) Rahul purchased a mobile and sold it for a loss(loss % given in the table). From that money, he purchased another article and sold it for a gain of (Profit % given in the table). What is the overall gain or loss?
A. Profit of Rs.21
B. Profit of Rs.24
C. Loss of Rs.21
D. Loss of Rs.24
E. None of these

Q7) A, B and C invests rupees 8000, 12000 and 10000 respectively in a business. At the end of the year the balance sheet shows a loss of initial investment. Find the share of loss of B.

A.4000
B.4500
C.4800
D.5000
E.None of these

Q8) A Shop Keeper sells two bags for Rs. 500 each. On one, he gets % profit(as per the table) and on the other he gets % loss(as per the table). His profit or loss in the entire transaction was?

A. 64/25 % Gain
B. 49/25 % Gain
C. 64/25 % Loss
D. 49/25 % Loss
E. None of these

Q9) The price of TV was marked up by %(as per the table).It was sold at a discount of 20% on the marked price. What was the profit percent of the cost price?

A. 10%
B. 11%
C. 15%
D. 12%
E. None of these

Q10) Preethi sold a machine to Shalini at a profit of %(as per table). Shalini sold this machine to Arun at a loss of %(as per table). If Preethi paid Rs.5000 for this machine, then find the cost price of machine for Arun?

A. 6200
B. 5200
C. 4800
D. 4750
E. None of these

ANswer :

Q1) B
Q2) E
Q3) B
Q4) E
Q5) C
Q6) C
Q7) C
Q8) D
Q9) D
Q10) E

 

Tumse Na Ho Payega Quant#144

What will be the value (approximate or exact) in place of question mark.

Q (1) 4.75 × 12 + 4.625 × 8 =? + 45

(a) 52

(b) 51

(c) 49

(d) 41

(e) 50

Q (2) 23/68.5 x 90 + 38% of 769.3 = ?

(a) 320

(b) 325

(c) 327

(d) 322

(e) 324

Q (3) 25.05 x 123.95 +388.999 x 15 – 87.49 x 64.03 = ?

(a) 3310

(b) 3320

(c) 3330

(d) 3340

(e) 3350

Q (4) 27.27% of 1331 + 9/8 of (2400/6)/20 =?

(a) 385

(b) 394

(c) 380

(d) 399

(e) 383

Q (5) 39.5 x 78.65 + 14.28% of 49.25 = ?

(a) 3008

(b) 3103

(c) 3204

(d) 3206

(e) 3110

Q (6) What annual payment will discharge a debt of Rs. 3810 due in a year at 50/3 % per annum compound interest?

(a) Rs.1210

(b) Rs. 1710

(c) Rs. 1540

(d) Rs. 3410

(e) None of the above

Q (7) A packing company packs only 48 pouch of shampoo in a day. One day it was found that 1 pouch among the 48 pouches is heavier than the others. Find the minimum number of weightings required to find the defective pouch?

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 7

(e) 8

Q (8) In a triangle ABC, the lengths of the sides AB and AC equal 17.5 cm and 9 cm respectively. Let D be a point on the line segment BC such that AD is perpendicular to BC. If AD = 3 cm, then what is the radius (in cm) of the circle circumscribing the triangle ABC?

(a) 17.05

(b) 27.85

(c) 22.45

(d) 32.25

(e) 26.25

Q (9) How many integers, greater than 999 but not greater than 4000, can be formed with the digits 0, 1, 2, 3 and 4, if repetition of digits is allowed?

(a) 499

(b) 500

(c) 375

(d) 376

(e) 501

Q (10) Rahim plans to drive from city A to station C, at the speed of 70 km per hour, to catch a train arriving there from B. He must reach C at least 15 minutes before the arrival of the train. The train leaves B, located 500 km south of A, at 8:00 am and travels at a speed of 50 km per hour. It is known that C is located between west and northwest of B, with BC at 60° to AB. Also, C is located between south and southwest of A with AC at 30° to AB. The latest time by which Rahim must leave A and still catch the train is closest to.

(a) 6:15 am

(b) 6:30 am

(c) 6:45 am

(d) 7:00 am

(e) 7:15 am

Q (11) In a chess competition involving some boys and girls of a school, every student had to play exactly one game with every other student. It was found that in 45 games both the players were girls, and in 190 games both were boys. The number of games in which one player was a boy and the other was a girl is?

(a) 200

(b) 216

(c) 235

(d) 256

(e) None of these

Directions for Question no 12 to 15: Answer the questions on the basis of the information given below.

Ram and Shyam run a race between points A and B, 5 km apart. Ram starts at 9 a.m. from A at a speed of 5 km/hr, reaches B, and returns to A at the same speed. Shyam starts at 9:45 a.m. from A at a speed of 10 km/hr, reaches B and comes back to A at the same speed.

Q (12) At what time do Ram and Shyam first meet each other?

(a) 10:00 a.m.

(b) 10:10 a.m.

(c) 10:15 a.m.

(d) 10:20 a.m.

(e) 10:30 a.m.

Q (13) At what time does Shyam overtake Ram?

(a) 10:20 a.m.

(b) 10: 25 a.m.

(c) 10:30 a.m.

(d) 10:40 a.m.

(e) 10:50 a.m.

Q (14) If after overtaking of Shyam, Ram increased his speed by 12.5/18 m/sec and completed the race with Shyam then calculate the average speed (approx) of both in the race.

(a) 5

(b) 6.25

(c) 6.5

(d) 7

(e) 7.25

Q (15) If the data and instruction from the previous question follow then calculate the time required to Ram to complete the race?

(a) 120 min

(b) 140 min

(c) 90 min

(d) 100 min

(e) None of these

 

 

ANSWER KEY

  1. (c)
  2. (d)
  3. (d)
  4. (a)
  5. (e)
  6. (b)
  7. (b)
  8. (e)
  9. (d)
  10. (b)
  11. (a)
  12. (b)
  13. (c)
  14. (d)
  15. (e)

Tumse Na Ho Payega Quant#143

Find the next term in the following series

Q (1) 4, 6, 16, 46, 104, 234, –?–

(a) 450

(b) 455

(c) 456

(d) 460

(e) 464

Q (2) 44, 75, 108, 147, 192, –?–

(a) 248

(b) 260

(c) 255

(d) 265

(e) None of these

Q (3) 25, 30, 52, 109, 225, –?–

(a) 420

(b) 430

(c) 440

(d) 450

(e) 460

Q (4) 1225, 1296, 1369, 1444, 1521, –?–

(a) 1681

(b) 1650

(c) 1680

(d) 1625

(e) 1600

Q (5) 124, 64, 66, 101, 203, –?–

(a) 570.5

(b) 550

(c) 507.5

(d) 509.5

(e) None of these

Q (6) Two friend Ravi and Manish bought the same laptop from the same wholesaler but under different offers. Ravi offered to pay one time payment and got a flat 10% discount on the whole amount. Manish offered to pay in two parts and hence got a 8% discount on Rs. 25000 and a 10% discount on the remaining amount. The cost price of this model was Rs. 35,000. If both marked their laptop at their respective cost price and sold at a 10% discount, what was the difference between their selling prices?

(a) 325

(b) 405

(c) 550

(d) 445

(e) 450

Q (7) Amit invested a certain amount for 3 years in a scheme which gives him 5%, 6% and 7% interest in three consecutive years compounded annually. After 3 years he got Rs 5954.55, find out the amount invested by him?

(a) Rs 5500

(b) Rs 5250

(c) Rs 5000

(d) Rs 4700

(e) Rs 4500

Q (8) Find the probability of selecting a set of 3 elements from all possible non empty subset of a set A, where A is define as a set of all prime number less than 45 and not having digit 2 in them.

1111111111.png

Q (9) A man has two different bottles of energy drink A and B. A contains 15L having 20% alcohol concentration and B contains 30L having 20% alcohol concentration in it. He mixed it in a third bottle and poured 300 ml of it in a glass to make a cocktail. If the cocktail required 33.33% concentration of alcohol, then find out how much ml of pure alcohol he has to pour in the glass?

(a) 40 ml

(b) 50 ml

(c) 65 ml

(d) 60 ml

(e) 85 ml

Q (10) Calculate the age of the husband if the average age of all 4 family member i.e. parents and children is 70 and the ratio of age of parents and children is 4 : 3 and the ratio between ages of husband and wife is 5 : 3.

(a) 80

(b) 90

(c) 110

(d) 120

(e) None of these

Q (11) The average weight of Aman, Amit, Aakash and Aashish is 40 kg. A new person Amitabh is also added in the group, then the average weight of the group is increased by 1 kg. Again a new person Aniket replaces Aman, then the new average of 5 person becomes 42. The average weight of Amit, Aakash, Aashish and Aniket is?

(a) 41

(b) 41.25

(c) 42

(d) 42.5

(e) None of these

Q (12) In a admission test for a MBA college 90% of the candidates were males and the rest were females, 60% of the mail and 80% of the females passed in the written test. What is the total number of students who appeared for the written test, if the total number of passed candidates was 1240?

(a) 2,500

(b) 2000

(c) 2750

(d) 2350

(e) 3500

Q (13) There is some profit when an article is sold for Rs 720. However when the same article is sold for Rs 420, there is some loss. If the quantum of loss is two times the quantum of profit, Fins the cost price of the article.

(a) 600

(b) 580

(c) 550

(d) 520

(e) None of these

Q (14) A and B leaves point p and q towards q and p respectively and simultaneously and travel in the same route. After they meet each other, A takes 4 hours more hours to reach his destination, while B takes 9 more hours to reach his destination. If the speed of A is 48 km/h, what is the speed of B?

(a) 72kmph

(b) 39kmph

(c) 32kmph

(d) Cannot be determine

(e) None of these

Q (15) A total Rs 86 was paid for a work which Ram can do in 12 days, Shayam can do in 15 days, Shayam and Sonu can do in 10 days and Dhiraj can do it in 18 days. How much did Ram get if they all work together?

(a) Rs 12

(b) Rs 14

(c) Rs 16

(d) Rs 10

(e) Rs 8

 

 

ANSWER KEY

  1. (c)
  2. (a)
  3. (b)
  4. (e)
  5. (d)
  6. (e)
  7. (c)
  8. (c)
  9. (d)
  10. (e)
  11. (b)
  12. (b)
  13. (d)
  14. (a)
  15. (a)

Tumse Na Ho Payega Quant#142

Find the next number in the series.

Q (1) 3, 5, 7, 12, 21, 31, 59, 76, -?-

(a) 145

(b) 130

(c) 141

(d) 155

(e) None of these

Q (2) 4, 6, 10, 14, 22, 26, 34, 38, –?–

(a) 54

(b) 46

(c) 44

(d) 58

(e) 40

Q (3) 100, 541, 1025, 1554, 2130, –?–

(a) 2755

(b) 2555

(c) 2455

(d) 2475

(e) None of these

Q (4) 7, 16, 30, 53, 89, –?–

(a) 145

(b) 134

(c) 152

(d) 123

(e) 142

Q (5) 15, 32, 66, 117, 185, –?–

(a) 255

(b) 183

(c) 270

(d) 285

(e) None of these

What value will come in place of question mark (?) in the following questions(6-10)

Q (6) 75 x 128 – 35 x 30 + 95 x 130 = ? x1000

(a) 19.9

(b) 18.29

(c) 20.9

(d) 22.9

(e) 23.5

Q (7) 14641 x 1001 = 7 x 11 x ? x 13 x 11

(a) 14641

(b) 1331

(c) 3993

(d) 1531

(e) None of these

Q (8) 3648 ÷ 64 + 2520 ÷ ? – 2800 ÷ 17.5 = 37

(a) 12

(b) 16

(c) 26

(d) 24

(e) None of these

Q (9) 28 x 19 + 12.5% of ? = 35% of 1800

(a) 648

(b) 754

(c) 784

(d) 848

(e) 856

Q (10) 4.75 x 12 + 4.625 x 8 = ? + 45

(a) 35

(b) 39

(c) 45

(d) 49

(e) 47

Q (11) A obtains 100/3% of the marks in a paper for which the maximum marks was 600. B is ahead of A by 40% of A’s marks, while C is ahead of B by two – ninths of his own marks. How many marks does C get?

(a) 340 (b) 360 (c) 380 (d) 320 (e) 350

Q (12) Uday borrowed an equal amount of money from Amit and Divya at the rate of 9.09% per annum on SI and CI respectively. After 3 years Uday paid total Rs 1520 as interest, then find out the total money he borrowed from them?

(a) 5050 (b) 5324 (c) 6000 (d) 5445 (e) None of these

Q (13) Pawan works twice as fast as Mahesh, whereas they together can work three times faster as Ramesh. If all three work on a job, in what ratio they share the earning?

(a) 3 : 2 : 2

(b) 4 : 3 : 2

(c) 4 : 2 : 1

(d) 2 : 1 : 1

(e) Can’t be determine

Q (14) A can complete two-fifth of a piece of work in five-eight of the time that B takes to complete three-fourth of the same piece of work. What will be the ratio of the time taken to complete the work when they both work together to the time taken when only B works?

(a) 77 : 139

(b) 64 : 139

(c) 75 : 139

(d) 89 : 139

(e) None of these

Q (15) A trader sells an article at a loss of 9%, but when he increases the selling price of the article by Rs 306 he earns a profit of 3.75% o the cost price. If he sells the same article for Rs 2760, what is his profit percentage?

(a) 8%

(b) 28%

(c) 18%

(d) 15%

(e) None of these

Direction for Q (16-20)

A shopkeeper has 5 different products to sell, different data are given below on the table. Study the table and answer the questions.

 

Product C.P Rs. Mark up % Discount % S.P

Rs.

Profit %
A 16.66 5000
B 2700 40%
C 4800 5184
D 5200 8%
E 70% 30% 8880

Q (16) The profit on product A is 11.11% then what will be the marked up %?

(a) 37.5

(b) 33.33

(c) 25

(d) 16.25

(e) None of these

Q (17) If the percentage of discount allowed on product B and product A is equal then profit % on product B is?

(a) 16.25%

(b) 16.33%

(c) 16.66%

(d) 33.33%

(e) None of these

Q (18) If marked up % on product C is 35% then what will be the ratio of discount and profit obtain?

(a) 4:5

(b) 3:2

(c) 2:3

(d) 2:5

(e) None of these

Q (19) The marked up % on product D is 17% then find out the profit obtain (approx in Rs)?

(a) Rs. 400

(b) Rs. 450

(c) Rs.500

(d) Rs. 350

(e) Rs. 550

Q (20) If the shopkeeper sell all products in equal qualities then which product would give him the maximum benefit (in Rs.)?(use the data from the all previous questions)

(a) C

(b) D

(c) E

(d) B

(e) Both (a) and (c)

 

 

 

ANSWER KEY

  1. (c) 141
  2. (b) 46
  3. (a) 2755
  4. (e) 142
  5. (c) 270
  6. (c) 20.9
  7. (b) 1331
  8. (e) None of these
  9. (c) 784
  10. (d) 49
  11. (b) 360
  12. (b) 5324
  13. (d) 2 : 1 : 1
  14. (c) 75 : 139
  15. (d) 15%
  16. (b) 33.33
  17. (c) 16.66%
  18. (d) 2:5
  19. (a) Rs. 400
  20. (c) E

 

Tumse Na Ho Payega Quant#141

Q (1)

111.png

145.png

Q (2)

122.png

145.png

Q (3)

1234.png

145.png

Q (4)

124.png

145.png

Q (5)

121.png

145.png

Find out the missing number in the following series.

Q (6) 529, 530, 267, 92, 27, –?–

(a) 12

(b) 10

(c) 9.4

(d) 8

(e) 8.5

Q (7) 5, 8, 20, –?–, 266, 1337

(a) 50

(b) 55

(c) 60

(d) 65

(e) 70

Q (8) 67, 69, 72, –?–, 84, 95, 108

(a) 75

(b) 77

(c) 79

(d) 80

(e) None of these

Q (9) 961, 1024, 1089, 1156, –?–

(a) 1215

(b) 1245

(c) 1250

(d) 1225

(e) 1300

Q (10) -1, 6, –?–, 60, 120, 210

(a) 24

(b) 28

(c) 30

(d) 36

(e) 40

Q (11) A man buys a music system cost Rs. 8000. He pays 43.75% at once and rest amount 18 months later, on which he is charged simple interest at the rate of 8% per annum. If he pays whole money at once, then by what approximately percent he would have to pay less from the amount he is paying with interest?

(a) 7%

(b) 5.875%

(c) 6.32%

(d) 5.625%

(e) None of these

Q (12) The present age of a father is equal to the sum of the ages of his 5 children. After 12 years, the combine age of the five children will be double of the father’s age. What is the present age of the father?

(a) 60 years (b) 48 years (c) 36 years (d) 40 years (e) 54 years

Q (13) A man won certain amount of money from a lottery ticket, he distributed it among his sons A, B, and C in the ratio of 9 : 11 : 10 respectively. If C gives Rs 15000 from his part to his younger brother B, the ratio of A, B and C becomes 3 : 4 : 3. What is the total amount won by the man in the lottery?

(a) 4,80,000

(b) 3,00,000

(c) 4,50,000

(d) 3,00,000

(e) 5,05,000

Q (14) An empty fuel tank of a car was filled with A type petrol. When the tank was half-empty it was filled with B type petrol. Again when the tank was half-empty, it was filled with A type petrol. When the tank was half-empty again it was filled with B type petrol. What is the percentage of A type petrol in the tank?

(a) 32.5%

(b) 37.5%

(c) 38.5 %

(d) 40%

(e) 35%

Q (15) The ratio of selling price of 3 articles P, Q, R is 8 : 9 : 5 and the ratio of their profits is 8 : 7 : 14. If profit of A is 14.28% and cost price of B is 400. Find overall profit percentage?

(a) 16%

(b) 17.58%

(c) 15.8%

(d) 19%

(e) None of these

Q (16) A pond 100 m in diameter is surrounded by a circular grass walk – way 2 m wide. How many square meters of grass is the on the walk – way?

(a) 98π

(b) 100π

(c) 204π

(d) 202π

(e) None of these

Direction for Q (17 to 20)

ViratKohali used bats of only two brands, MRF and Adidas, in the year 2016. Next year, he used another brand’s bat, Kookabura. The number of bats of MRF and Adidas used in the 2016were in the ratio of 3: 2, and the ratio of the number of bats used in the 2016 to that used in 2017 is 2: 3 for MRF and 2: 5 for Adidas. Further, the number of bats of brand Kookabura used in2017 is 81% of the total number of bats used in this year.

Q (17) Find the number of bats of brand Kookabura used in 2017, given that a total of 24 bats of brand MRF were used in the previous year.

(a) 324

(b) 243

(c) 162

(d) 263

(e) None of these

Q (18) If the values in the previous question follows, then what is the percentage increase in the total number of bats used in 2017 as compared to the total number of bats used in 2016?

(a) 400%

(b) 600%

(c) 900%

(d) 1000%

(e) None of these

Q (19) If he used a total of 380 bats in 2017, and he didn’t use any bat of Kookabura brand in this year, then how many bats of brand MRF were used in 2016?

(a) 140

(b) 120

(c) 100

(d) 160

(e) Can’t be determine

 

Q (20) How much less percentage (approx) of match played by him in 2016 as compare to 2017, if he used only two brands of bat in these years.(consider he used one bat per match)?

(a) 47.4%

(b) 50%

(c) 52.6%

(d) 45%

(e) None of these

 

 

 

ANSWER KEY

  1. (a)
  2. (e)
  3. (e)
  4. (b)
  5. (b)
  6. (c) 9.4
  7. (d) 65
  8. (b) 77
  9. (d) 1225
  10. (a) 24
  11. (c) 6.32%
  12. (c) 36 years
  13. (c) 4,50,000
  14. (b) 37.5%
  15. (c) 15.8%
  16. (d) 202π
  17. (a) 324
  18. (c) 900%
  19. (b) 120
  20. (c) 52.6%

 

Tumse Na Ho Payega Quant#142

Q (1)

111.png

145.png

Q (2)

122.png

145.png

Q (3)

1234.png

145.png

Q (4)

124.png

145.png

Q (5)

121.png

145.png

Find the next number in the series.

Q (6) 3, 5, 7, 12, 21, 31, 59, 76, -?-

(a) 145

(b) 130

(c) 141

(d) 155

(e) None of these

Q (7) 4, 6, 10, 14, 22, 26, 34, 38, –?–

(a) 54

(b) 46

(c) 44

(d) 58

(e) 40

Q (8) 100, 541, 1025, 1554, 2130, –?–

(a) 2755

(b) 2555

(c) 2455

(d) 2475

(e) None of these

Q (9) 7, 16, 30, 53, 89, –?–

(a) 145

(b) 134

(c) 152

(d) 123

(e) 142

Q (10) 15, 32, 66, 117, 185, –?–

(a) 255

(b) 183

(c) 270

(d) 285

(e) None of these

Q (11) A man buys a music system cost Rs. 8000. He pays 43.75% at once and rest amount 18 months later, on which he is charged simple interest at the rate of 8% per annum. If he pays whole money at once, then by what approximately percent he would have to pay less from the amount he is paying with interest?

(a) 7%

(b) 5.875%

(c) 6.32%

(d) 5.625%

(e) None of these

Q (12) The present age of a father is equal to the sum of the ages of his 5 children. After 12 years, the combine age of the five children will be double of the father’s age. What is the present age of the father?

(a) 60 years (b) 48 years (c) 36 years (d) 40 years (e) 54 years

Q (13) A trader sells an article at a loss of 9%, but when he increases the selling price of the article by Rs 306 he earns a profit of 3.75% o the cost price. If he sells the same article for Rs 2760, what is his profit percentage?

(a) 8%

(b) 28%

(c) 18%

(d) 15%

(e) None of these

Q (14) A obtains 100/3% of the marks in a paper for which the maximum marks was 600. B is ahead of A by 40% of A’s marks, while C is ahead of B by two – ninths of his own marks. How many marks does C get?

(a) 340 (b) 360 (c) 380 (d) 320 (e) 350

Q (15) Uday borrowed an equal amount of money from Amit and Divya at the rate of 9.09% per annum on SI and CI respectively. After 3 years Uday paid total Rs 1520 as interest, then find out the total money he borrowed from them?

(a) 5050 (b) 5324 (c) 6000 (d) 5445 (e) None of these

Q (16) A man won certain amount of money from a lottery ticket, he distributed it among his sons A, B, and C in the ratio of 9 : 11 : 10 respectively. If C gives Rs 15000 from his part to his younger brother B, the ratio of A, B and C becomes 3 : 4 : 3. What is the total amount won by the man in the lottery?

(a) 4,80,000

(b) 3,00,000

(c) 4,50,000

(d) 3,00,000

(e) 5,05,000

Q (17) An empty fuel tank of a car was filled with A type petrol. When the tank was half-empty it was filled with B type petrol. Again when the tank was half-empty, it was filled with A type petrol. When the tank was half-empty again it was filled with B type petrol. What is the percentage of A type petrol in the tank?

(a) 32.5%

(b) 37.5%

(c) 38.5 %

(d) 40%

(e) 35%

Q (18) The ratio of selling price of 3 articles P, Q, R is 8 : 9 : 5 and the ratio of their profits is 8 : 7 : 14. If profit of A is 14.28% and cost price of B is 400. Find overall profit percentage?

(a) 16%

(b) 17.58%

(c) 15.8%

(d) 19%

(e) None of these

Q (19) A can complete two-fifth of a piece of work in five-eight of the time that B takes to complete three-fourth of the same piece of work. What will be the ratio of the time taken to complete the work when they both work together to the time taken when only B works?

(a) 77 : 139

(b) 64 : 139

(c) 75 : 139

(d) 89 : 139

(e) None of these

Q (20) A pond 100 m in diameter is surrounded by a circular grass walk – way 2 m wide. How many square meters of grass is the on the walk – way?

(a) 98π

(b) 100π

(c) 204π

(d) 202π

(e) None of these

Q (21) Pawan works twice as fast as Mahesh, whereas they together can work three times faster as Ramesh. If all three work on a job, in what ratio they share the earning?

(a) 3 : 2 : 2

(b) 4 : 3 : 2

(c) 4 : 2 : 1

(d) 2 : 1 : 1

(e) Can’t be determine

Direction for Q (22 to 25)

ViratKohali used bats of only two brands, MRF and Adidas, in the year 2016. Next year, he used another brand’s bat, Kookabura. The number of bats of MRF and Adidas used in the 2016were in the ratio of 3: 2, and the ratio of the number of bats used in the 2016 to that used in 2017 is 2: 3 for MRF and 2: 5 for Adidas. Further, the number of bats of brand Kookabura used in2017 is 81% of the total number of bats used in this year.

Q (22) Find the number of bats of brand Kookabura used in 2017, given that a total of 24 bats of brand MRF were used in the previous year.

(a) 324

(b) 243

(c) 162

(d) 263

(e) None of these

Q (23) If the values in the previous question follows, then what is the percentage increase in the total number of bats used in 2017 as compared to the total number of bats used in 2016?

(a) 400%

(b) 600%

(c) 900%

(d) 1000%

(e) None of these

Q (24) If he used a total of 380 bats in 2017, and he didn’t use any bat of Kookabura brand in this year, then how many bats of brand MRF were used in 2016?

(a) 140

(b) 120

(c) 100

(d) 160

(e) Can’t be determine

 

Q (25) How much less percentage (approx) of match played by him in 2016 as compare to 2017, if he used only two brands of bat in these years.(consider he used one bat per match)?

(a) 47.4%

(b) 50%

(c) 52.6%

(d) 45%

(e) None of these

Direction for Q (26-30)

A shopkeeper has 5 different products to sell, different data are given below on the table. Study the table and answer the questions.

 

Product C.P Rs. Mark up % Discount % S.P

Rs.

Profit %
A 16.66 5000
B 2700 40%
C 4800 5184
D 5200 8%
E 70% 30% 8880

Q (26) The profit on product A is 11.11% then what will be the marked up %?

(a) 37.5

(b) 33.33

(c) 25

(d) 16.25

(e) None of these

Q (27) If the percentage of discount allowed on product B and product A is equal then profit % on product B is?

(a) 16.25%

(b) 16.33%

(c) 16.66%

(d) 33.33%

(e) None of these

Q (28) If marked up % on product C is 35% then what will be the ratio of discount and profit obtain?

(a) 4:5

(b) 3:2

(c) 2:3

(d) 2:5

(e) None of these

Q (29) The marked up % on product D is 17% then find out the profit obtain (approx in Rs)?

(a) Rs. 400

(b) Rs. 450

(c) Rs.500

(d) Rs. 350

(e) Rs. 550

Q (30) If the shopkeeper sell all products in equal qualities then which product would give him the maximum benefit (in Rs.)?(use the data from the all previous questions)

(a) C

(b) D

(c) E

(d) B

(e) Both (a) and (c)

 

 

ANSWER KEY

  1. (a)
  2. (e)
  3. (e)
  4. (b)
  5. (b)
  6. (c) 141
  7. (b) 46
  8. (a) 2755
  9. (e) 142
  10. (c) 270
  11. (c) 6.32%
  12. (c) 36 years
  13. (d) 15%
  14. (b) 360
  15. (b) 5324
  16. (c) 4,50,000
  17. (b) 37.5%
  18. (c) 15.8%
  19. (c) 75 : 139
  20. (d) 202π
  21. (d) 2 : 1 : 1
  22. (a) 324
  23. (c) 900%
  24. (b) 120
  25. (c) 52.6%
  26. (b) 33.33
  27. (c) 16.66%
  28. (d) 2:5
  29. (a) Rs. 400
  30. (c) E

Tumse Na Ho Payega Quant#141

Q (1)

111.png

145.png

Q (2)

122.png

145.png

Q (3)

1234.png

145.png

Q (4)

124.png

145.png

Q (5)

121.png

145.png

Find the next number in the series.

Q (6) 3, 5, 7, 12, 21, 31, 59, 76, -?-

(a) 145

(b) 130

(c) 141

(d) 155

(e) None of these

Q (7) 4, 6, 10, 14, 22, 26, 34, 38, –?–

(a) 54

(b) 46

(c) 44

(d) 58

(e) 40

Q (8) 100, 541, 1025, 1554, 2130, –?–

(a) 2755

(b) 2555

(c) 2455

(d) 2475

(e) None of these

Q (9) 7, 16, 30, 53, 89, –?–

(a) 145

(b) 134

(c) 152

(d) 123

(e) 142

Q (10) 15, 32, 66, 117, 185, –?–

(a) 255

(b) 183

(c) 270

(d) 285

(e) None of these

Q (11) A man buys a music system cost Rs. 8000. He pays 43.75% at once and rest amount 18 months later, on which he is charged simple interest at the rate of 8% per annum. If he pays whole money at once, then by what approximately percent he would have to pay less from the amount he is paying with interest?

(a) 7%

(b) 5.875%

(c) 6.32%

(d) 5.625%

(e) None of these

Q (12) The present age of a father is equal to the sum of the ages of his 5 children. After 12 years, the combine age of the five children will be double of the father’s age. What is the present age of the father?

(a) 60 years (b) 48 years (c) 36 years (d) 40 years (e) 54 years

Q (13) A trader sells an article at a loss of 9%, but when he increases the selling price of the article by Rs 306 he earns a profit of 3.75% o the cost price. If he sells the same article for Rs 2760, what is his profit percentage?

(a) 8%

(b) 28%

(c) 18%

(d) 15%

(e) None of these

Q (14) A obtains 100/3% of the marks in a paper for which the maximum marks was 600. B is ahead of A by 40% of A’s marks, while C is ahead of B by two – ninths of his own marks. How many marks does C get?

(a) 340 (b) 360 (c) 380 (d) 320 (e) 350

Q (15) Uday borrowed an equal amount of money from Amit and Divya at the rate of 9.09% per annum on SI and CI respectively. After 3 years Uday paid total Rs 1520 as interest, then find out the total money he borrowed from them?

(a) 5050 (b) 5324 (c) 6000 (d) 5445 (e) None of these

Q (16) A man won certain amount of money from a lottery ticket, he distributed it among his sons A, B, and C in the ratio of 9 : 11 : 10 respectively. If C gives Rs 15000 from his part to his younger brother B, the ratio of A, B and C becomes 3 : 4 : 3. What is the total amount won by the man in the lottery?

(a) 4,80,000

(b) 3,00,000

(c) 4,50,000

(d) 3,00,000

(e) 5,05,000

Q (17) An empty fuel tank of a car was filled with A type petrol. When the tank was half-empty it was filled with B type petrol. Again when the tank was half-empty, it was filled with A type petrol. When the tank was half-empty again it was filled with B type petrol. What is the percentage of A type petrol in the tank?

(a) 32.5%

(b) 37.5%

(c) 38.5 %

(d) 40%

(e) 35%

Q (18) The ratio of selling price of 3 articles P, Q, R is 8 : 9 : 5 and the ratio of their profits is 8 : 7 : 14. If profit of A is 14.28% and cost price of B is 400. Find overall profit percentage?

(a) 16%

(b) 17.58%

(c) 15.8%

(d) 19%

(e) None of these

Q (19) A can complete two-fifth of a piece of work in five-eight of the time that B takes to complete three-fourth of the same piece of work. What will be the ratio of the time taken to complete the work when they both work together to the time taken when only B works?

(a) 77 : 139

(b) 64 : 139

(c) 75 : 139

(d) 89 : 139

(e) None of these

Q (20) A pond 100 m in diameter is surrounded by a circular grass walk – way 2 m wide. How many square meters of grass is the on the walk – way?

(a) 98π

(b) 100π

(c) 204π

(d) 202π

(e) None of these

Q (21) Pawan works twice as fast as Mahesh, whereas they together can work three times faster as Ramesh. If all three work on a job, in what ratio they share the earning?

(a) 3 : 2 : 2

(b) 4 : 3 : 2

(c) 4 : 2 : 1

(d) 2 : 1 : 1

(e) Can’t be determine

Direction for Q (22 to 25)

ViratKohali used bats of only two brands, MRF and Adidas, in the year 2016. Next year, he used another brand’s bat, Kookabura. The number of bats of MRF and Adidas used in the 2016were in the ratio of 3: 2, and the ratio of the number of bats used in the 2016 to that used in 2017 is 2: 3 for MRF and 2: 5 for Adidas. Further, the number of bats of brand Kookabura used in2017 is 81% of the total number of bats used in this year.

Q (22) Find the number of bats of brand Kookabura used in 2017, given that a total of 24 bats of brand MRF were used in the previous year.

(a) 324

(b) 243

(c) 162

(d) 263

(e) None of these

Q (23) If the values in the previous question follows, then what is the percentage increase in the total number of bats used in 2017 as compared to the total number of bats used in 2016?

(a) 400%

(b) 600%

(c) 900%

(d) 1000%

(e) None of these

Q (24) If he used a total of 380 bats in 2017, and he didn’t use any bat of Kookabura brand in this year, then how many bats of brand MRF were used in 2016?

(a) 140

(b) 120

(c) 100

(d) 160

(e) Can’t be determine

 

Q (25) How much less percentage (approx) of match played by him in 2016 as compare to 2017, if he used only two brands of bat in these years.(consider he used one bat per match)?

(a) 47.4%

(b) 50%

(c) 52.6%

(d) 45%

(e) None of these

Direction for Q (26-30)

A shopkeeper has 5 different products to sell, different data are given below on the table. Study the table and answer the questions.

 

Product C.P Rs. Mark up % Discount % S.P

Rs.

Profit %
A 16.66 5000
B 2700 40%
C 4800 5184
D 5200 8%
E 70% 30% 8880

Q (26) The profit on product A is 11.11% then what will be the marked up %?

(a) 37.5

(b) 33.33

(c) 25

(d) 16.25

(e) None of these

Q (27) If the percentage of discount allowed on product B and product A is equal then profit % on product B is?

(a) 16.25%

(b) 16.33%

(c) 16.66%

(d) 33.33%

(e) None of these

Q (28) If marked up % on product C is 35% then what will be the ratio of discount and profit obtain?

(a) 4:5

(b) 3:2

(c) 2:3

(d) 2:5

(e) None of these

Q (29) The marked up % on product D is 17% then find out the profit obtain (approx in Rs)?

(a) Rs. 400

(b) Rs. 450

(c) Rs.500

(d) Rs. 350

(e) Rs. 550

Q (30) If the shopkeeper sell all products in equal qualities then which product would give him the maximum benefit (in Rs.)?(use the data from the all previous questions)

(a) C

(b) D

(c) E

(d) B

(e) Both (a) and (c)

 

 

 

ANSWER KEY

  1. (a)
  2. (e)
  3. (e)
  4. (b)
  5. (b)
  6. (c) 141
  7. (b) 46
  8. (a) 2755
  9. (e) 142
  10. (c) 270
  11. (c) 6.32%
  12. (c) 36 years
  13. (d) 15%
  14. (b) 360
  15. (b) 5324
  16. (c) 4,50,000
  17. (b) 37.5%
  18. (c) 15.8%
  19. (c) 75 : 139
  20. (d) 202π
  21. (d) 2 : 1 : 1
  22. (a) 324
  23. (c) 900%
  24. (b) 120
  25. (c) 52.6%
  26. (b) 33.33
  27. (c) 16.66%
  28. (d) 2:5
  29. (a) Rs. 400
  30. (c) E

Tumse Na Ho Payega Quant#141

Q (1)

111.png

145.png

Q (2)

122.png

145.png

Q (3)

1234.png

145.png

Q (4)

124.png

145.png

Q (5)

121.png

145.png

Find the next number in the series.

Q (6) 3, 5, 7, 12, 21, 31, 59, 76, -?-

(a) 145

(b) 130

(c) 141

(d) 155

(e) None of these

Q (7) 4, 6, 10, 14, 22, 26, 34, 38, –?–

(a) 54

(b) 46

(c) 44

(d) 58

(e) 40

Q (8) 100, 541, 1025, 1554, 2130, –?–

(a) 2755

(b) 2555

(c) 2455

(d) 2475

(e) None of these

Q (9) 7, 16, 30, 53, 89, –?–

(a) 145

(b) 134

(c) 152

(d) 123

(e) 142

Q (10) 15, 32, 66, 117, 185, –?–

(a) 255

(b) 183

(c) 270

(d) 285

(e) None of these

Q (11) A man buys a music system cost Rs. 8000. He pays 43.75% at once and rest amount 18 months later, on which he is charged simple interest at the rate of 8% per annum. If he pays whole money at once, then by what approximately percent he would have to pay less from the amount he is paying with interest?

(a) 7%

(b) 5.875%

(c) 6.32%

(d) 5.625%

(e) None of these

Q (12) The present age of a father is equal to the sum of the ages of his 5 children. After 12 years, the combine age of the five children will be double of the father’s age. What is the present age of the father?

(a) 60 years (b) 48 years (c) 36 years (d) 40 years (e) 54 years

Q (13) A trader sells an article at a loss of 9%, but when he increases the selling price of the article by Rs 306 he earns a profit of 3.75% o the cost price. If he sells the same article for Rs 2760, what is his profit percentage?

(a) 8%

(b) 28%

(c) 18%

(d) 15%

(e) None of these

Q (14) A obtains 100/3% of the marks in a paper for which the maximum marks was 600. B is ahead of A by 40% of A’s marks, while C is ahead of B by two – ninths of his own marks. How many marks does C get?

(a) 340 (b) 360 (c) 380 (d) 320 (e) 350

Q (15) Uday borrowed an equal amount of money from Amit and Divya at the rate of 9.09% per annum on SI and CI respectively. After 3 years Uday paid total Rs 1520 as interest, then find out the total money he borrowed from them?

(a) 5050 (b) 5324 (c) 6000 (d) 5445 (e) None of these

Q (16) A man won certain amount of money from a lottery ticket, he distributed it among his sons A, B, and C in the ratio of 9 : 11 : 10 respectively. If C gives Rs 15000 from his part to his younger brother B, the ratio of A, B and C becomes 3 : 4 : 3. What is the total amount won by the man in the lottery?

(a) 4,80,000

(b) 3,00,000

(c) 4,50,000

(d) 3,00,000

(e) 5,05,000

Q (17) An empty fuel tank of a car was filled with A type petrol. When the tank was half-empty it was filled with B type petrol. Again when the tank was half-empty, it was filled with A type petrol. When the tank was half-empty again it was filled with B type petrol. What is the percentage of A type petrol in the tank?

(a) 32.5%

(b) 37.5%

(c) 38.5 %

(d) 40%

(e) 35%

Q (18) The ratio of selling price of 3 articles P, Q, R is 8 : 9 : 5 and the ratio of their profits is 8 : 7 : 14. If profit of A is 14.28% and cost price of B is 400. Find overall profit percentage?

(a) 16%

(b) 17.58%

(c) 15.8%

(d) 19%

(e) None of these

Q (19) A can complete two-fifth of a piece of work in five-eight of the time that B takes to complete three-fourth of the same piece of work. What will be the ratio of the time taken to complete the work when they both work together to the time taken when only B works?

(a) 77 : 139

(b) 64 : 139

(c) 75 : 139

(d) 89 : 139

(e) None of these

Q (20) A pond 100 m in diameter is surrounded by a circular grass walk – way 2 m wide. How many square meters of grass is the on the walk – way?

(a) 98π

(b) 100π

(c) 204π

(d) 202π

(e) None of these

Q (21) Pawan works twice as fast as Mahesh, whereas they together can work three times faster as Ramesh. If all three work on a job, in what ratio they share the earning?

(a) 3 : 2 : 2

(b) 4 : 3 : 2

(c) 4 : 2 : 1

(d) 2 : 1 : 1

(e) Can’t be determine

Direction for Q (22 to 25)

ViratKohali used bats of only two brands, MRF and Adidas, in the year 2016. Next year, he used another brand’s bat, Kookabura. The number of bats of MRF and Adidas used in the 2016were in the ratio of 3: 2, and the ratio of the number of bats used in the 2016 to that used in 2017 is 2: 3 for MRF and 2: 5 for Adidas. Further, the number of bats of brand Kookabura used in2017 is 81% of the total number of bats used in this year.

Q (22) Find the number of bats of brand Kookabura used in 2017, given that a total of 24 bats of brand MRF were used in the previous year.

(a) 324

(b) 243

(c) 162

(d) 263

(e) None of these

Q (23) If the values in the previous question follows, then what is the percentage increase in the total number of bats used in 2017 as compared to the total number of bats used in 2016?

(a) 400%

(b) 600%

(c) 900%

(d) 1000%

(e) None of these

Q (24) If he used a total of 380 bats in 2017, and he didn’t use any bat of Kookabura brand in this year, then how many bats of brand MRF were used in 2016?

(a) 140

(b) 120

(c) 100

(d) 160

(e) Can’t be determine

 

Q (25) How much less percentage (approx) of match played by him in 2016 as compare to 2017, if he used only two brands of bat in these years.(consider he used one bat per match)?

(a) 47.4%

(b) 50%

(c) 52.6%

(d) 45%

(e) None of these

Direction for Q (26-30)

A shopkeeper has 5 different products to sell, different data are given below on the table. Study the table and answer the questions.

 

Product C.P Rs. Mark up % Discount % S.P

Rs.

Profit %
A 16.66 5000
B 2700 40%
C 4800 5184
D 5200 8%
E 70% 30% 8880

Q (26) The profit on product A is 11.11% then what will be the marked up %?

(a) 37.5

(b) 33.33

(c) 25

(d) 16.25

(e) None of these

Q (27) If the percentage of discount allowed on product B and product A is equal then profit % on product B is?

(a) 16.25%

(b) 16.33%

(c) 16.66%

(d) 33.33%

(e) None of these

Q (28) If marked up % on product C is 35% then what will be the ratio of discount and profit obtain?

(a) 4:5

(b) 3:2

(c) 2:3

(d) 2:5

(e) None of these

Q (29) The marked up % on product D is 17% then find out the profit obtain (approx in Rs)?

(a) Rs. 400

(b) Rs. 450

(c) Rs.500

(d) Rs. 350

(e) Rs. 550

Q (30) If the shopkeeper sell all products in equal qualities then which product would give him the maximum benefit (in Rs.)?(use the data from the all previous questions)

(a) C

(b) D

(c) E

(d) B

(e) Both (a) and (c)

 

 

ANSWER KEY

  1. (a)
  2. (e)
  3. (e)
  4. (b)
  5. (b)
  6. (c) 141
  7. (b) 46
  8. (a) 2755
  9. (e) 142
  10. (c) 270
  11. (c) 6.32%
  12. (c) 36 years
  13. (d) 15%
  14. (b) 360
  15. (b) 5324
  16. (c) 4,50,000
  17. (b) 37.5%
  18. (c) 15.8%
  19. (c) 75 : 139
  20. (d) 202π
  21. (d) 2 : 1 : 1
  22. (a) 324
  23. (c) 900%
  24. (b) 120
  25. (c) 52.6%
  26. (b) 33.33
  27. (c) 16.66%
  28. (d) 2:5
  29. (a) Rs. 400
  30. (c) E

Tumse Na Ho Payega Quant#141

Q (1)

111.png

145.png

Q (2)

122.png

145.png

Q (3)

1234.png

145.png

Q (4)

124.png

145.png

Q (5)

121.png

145.png

Find the next number in the series.

Q (6) 3, 5, 7, 12, 21, 31, 59, 76, -?-

(a) 145

(b) 130

(c) 141

(d) 155

(e) None of these

Q (7) 4, 6, 10, 14, 22, 26, 34, 38, –?–

(a) 54

(b) 46

(c) 44

(d) 58

(e) 40

Q (8) 100, 541, 1025, 1554, 2130, –?–

(a) 2755

(b) 2555

(c) 2455

(d) 2475

(e) None of these

Q (9) 7, 16, 30, 53, 89, –?–

(a) 145

(b) 134

(c) 152

(d) 123

(e) 142

Q (10) 15, 32, 66, 117, 185, –?–

(a) 255

(b) 183

(c) 270

(d) 285

(e) None of these

Q (11) A man buys a music system cost Rs. 8000. He pays 43.75% at once and rest amount 18 months later, on which he is charged simple interest at the rate of 8% per annum. If he pays whole money at once, then by what approximately percent he would have to pay less from the amount he is paying with interest?

(a) 7%

(b) 5.875%

(c) 6.32%

(d) 5.625%

(e) None of these

Q (12) The present age of a father is equal to the sum of the ages of his 5 children. After 12 years, the combine age of the five children will be double of the father’s age. What is the present age of the father?

(a) 60 years (b) 48 years (c) 36 years (d) 40 years (e) 54 years

Q (13) A trader sells an article at a loss of 9%, but when he increases the selling price of the article by Rs 306 he earns a profit of 3.75% o the cost price. If he sells the same article for Rs 2760, what is his profit percentage?

(a) 8%

(b) 28%

(c) 18%

(d) 15%

(e) None of these

Q (14) A obtains 100/3% of the marks in a paper for which the maximum marks was 600. B is ahead of A by 40% of A’s marks, while C is ahead of B by two – ninths of his own marks. How many marks does C get?

(a) 340 (b) 360 (c) 380 (d) 320 (e) 350

Q (15) Uday borrowed an equal amount of money from Amit and Divya at the rate of 9.09% per annum on SI and CI respectively. After 3 years Uday paid total Rs 1520 as interest, then find out the total money he borrowed from them?

(a) 5050 (b) 5324 (c) 6000 (d) 5445 (e) None of these

Q (16) A man won certain amount of money from a lottery ticket, he distributed it among his sons A, B, and C in the ratio of 9 : 11 : 10 respectively. If C gives Rs 15000 from his part to his younger brother B, the ratio of A, B and C becomes 3 : 4 : 3. What is the total amount won by the man in the lottery?

(a) 4,80,000

(b) 3,00,000

(c) 4,50,000

(d) 3,00,000

(e) 5,05,000

Q (17) An empty fuel tank of a car was filled with A type petrol. When the tank was half-empty it was filled with B type petrol. Again when the tank was half-empty, it was filled with A type petrol. When the tank was half-empty again it was filled with B type petrol. What is the percentage of A type petrol in the tank?

(a) 32.5%

(b) 37.5%

(c) 38.5 %

(d) 40%

(e) 35%

Q (18) The ratio of selling price of 3 articles P, Q, R is 8 : 9 : 5 and the ratio of their profits is 8 : 7 : 14. If profit of A is 14.28% and cost price of B is 400. Find overall profit percentage?

(a) 16%

(b) 17.58%

(c) 15.8%

(d) 19%

(e) None of these

Q (19) A can complete two-fifth of a piece of work in five-eight of the time that B takes to complete three-fourth of the same piece of work. What will be the ratio of the time taken to complete the work when they both work together to the time taken when only B works?

(a) 77 : 139

(b) 64 : 139

(c) 75 : 139

(d) 89 : 139

(e) None of these

Q (20) A pond 100 m in diameter is surrounded by a circular grass walk – way 2 m wide. How many square meters of grass is the on the walk – way?

(a) 98π

(b) 100π

(c) 204π

(d) 202π

(e) None of these

Q (21) Pawan works twice as fast as Mahesh, whereas they together can work three times faster as Ramesh. If all three work on a job, in what ratio they share the earning?

(a) 3 : 2 : 2

(b) 4 : 3 : 2

(c) 4 : 2 : 1

(d) 2 : 1 : 1

(e) Can’t be determine

Direction for Q (22 to 25)

ViratKohali used bats of only two brands, MRF and Adidas, in the year 2016. Next year, he used another brand’s bat, Kookabura. The number of bats of MRF and Adidas used in the 2016were in the ratio of 3: 2, and the ratio of the number of bats used in the 2016 to that used in 2017 is 2: 3 for MRF and 2: 5 for Adidas. Further, the number of bats of brand Kookabura used in2017 is 81% of the total number of bats used in this year.

Q (22) Find the number of bats of brand Kookabura used in 2017, given that a total of 24 bats of brand MRF were used in the previous year.

(a) 324

(b) 243

(c) 162

(d) 263

(e) None of these

Q (23) If the values in the previous question follows, then what is the percentage increase in the total number of bats used in 2017 as compared to the total number of bats used in 2016?

(a) 400%

(b) 600%

(c) 900%

(d) 1000%

(e) None of these

Q (24) If he used a total of 380 bats in 2017, and he didn’t use any bat of Kookabura brand in this year, then how many bats of brand MRF were used in 2016?

(a) 140

(b) 120

(c) 100

(d) 160

(e) Can’t be determine

 

Q (25) How much less percentage (approx) of match played by him in 2016 as compare to 2017, if he used only two brands of bat in these years.(consider he used one bat per match)?

(a) 47.4%

(b) 50%

(c) 52.6%

(d) 45%

(e) None of these

Direction for Q (26-30)

A shopkeeper has 5 different products to sell, different data are given below on the table. Study the table and answer the questions.

 

Product C.P Rs. Mark up % Discount % S.P

Rs.

Profit %
A 16.66 5000
B 2700 40%
C 4800 5184
D 5200 8%
E 70% 30% 8880

Q (26) The profit on product A is 11.11% then what will be the marked up %?

(a) 37.5

(b) 33.33

(c) 25

(d) 16.25

(e) None of these

Q (27) If the percentage of discount allowed on product B and product A is equal then profit % on product B is?

(a) 16.25%

(b) 16.33%

(c) 16.66%

(d) 33.33%

(e) None of these

Q (28) If marked up % on product C is 35% then what will be the ratio of discount and profit obtain?

(a) 4:5

(b) 3:2

(c) 2:3

(d) 2:5

(e) None of these

Q (29) The marked up % on product D is 17% then find out the profit obtain (approx in Rs)?

(a) Rs. 400

(b) Rs. 450

(c) Rs.500

(d) Rs. 350

(e) Rs. 550

Q (30) If the shopkeeper sell all products in equal qualities then which product would give him the maximum benefit (in Rs.)?(use the data from the all previous questions)

(a) C

(b) D

(c) E

(d) B

(e) Both (a) and (c)

 

 

ANSWER KEY

  1. (a)
  2. (e)
  3. (e)
  4. (b)
  5. (b)
  6. (c) 141
  7. (b) 46
  8. (a) 2755
  9. (e) 142
  10. (c) 270
  11. (c) 6.32%
  12. (c) 36 years
  13. (d) 15%
  14. (b) 360
  15. (b) 5324
  16. (c) 4,50,000
  17. (b) 37.5%
  18. (c) 15.8%
  19. (c) 75 : 139
  20. (d) 202π
  21. (d) 2 : 1 : 1
  22. (a) 324
  23. (c) 900%
  24. (b) 120
  25. (c) 52.6%
  26. (b) 33.33
  27. (c) 16.66%
  28. (d) 2:5
  29. (a) Rs. 400
  30. (c) E

Tumse Na Ho Payega Quant#140

Find out the wrong number in the series

Q (1) 2, 6, 12, 42, 110, 156, 272

(a) 12

(b) 42

(c) 110

(d) 156

(e) 272

Q (2) 17, 23, 24, 26, 31, 33

(a) 31

(b) 23

(c) 31

(d) 26

(e) 33

Q (3) 81, 73, 52, 42, 33, 22, 18, 10

(a) 52

(b) 33

(c) 18

(d) 73

(e) 42

Q (4) 121, 169, 324, 625, 1024, 1369

(a) 169

(b) 325

(c) 1369

(d) 324

(e) 1024

Q (5) 9587, 4793, 1597, 399, 90, 13, 1

(a) 4793

(b) 1597

(c) 399

(d) 13

(e) 90

What value will come in place of question mark (?) in the following questions?

Q (6) 35% of 560 – 15% of 660 – 40% of 1135 – 60% of 820 = ?

(a) – 919

(b) – 849

(c) – 759

(d) – 876

(e) None of these

Q (7) 700/7 – 7 x 13 + 37% of 930

(a) 534.1

(b) 375.1

(c) 345.1

(d) 353.1

(e) None of these

Q (8)

13.png

(a) 12454

(b) 12494

(c) 12324

(d) 12354

(e) 12404

Q (9)

12.jpg

(a) 5

(b) 23

(c) 15

(d) 25

(e) 21

Q (10)

15.png

(a) – 1521

(b) – 1535

(c) – 1541

(d) – 1451

(e) – 1507

Q (11) A milk man has 60 liters of container which contains milk and water mixture. The volume of milk is 60% of the total mixture. From his container he gave ‘k’ liters of mixture to his first costumer and added equal amount of water in the container, then again he releases same amount of mixture as before, for another costumer and added equal quantity of water in it. As a result, water becomes 51.4% of total mixture. Find out the value of ‘k’?

(a) 6 liter

(b) 7 liter

(c) 8 liter

(d) 5 liter

(e) 9 liter

Q (12) In a laboratory experiment, a sample of air which is a mix of oxygen and vapour is taken. Water contains hydrogen and oxygen gases. If air contains 70% of oxygen (including that contains in the water vapour) by weight while water vapour contain 16.66% oxygen by weight, how many kilograms of water vapour id present in 1 kilogram of water?

(a) 0.25

(b) 0.34

(c) 0.36

(d) 0.3

(e) 0.40

Q (13) There are 45 students in a hostel. Due to the admission of 15 new students the expenses of the mess were increased by Rs. 60 per day while the average expenditure per head diminished by Re. 1. What was the original expenditure of the mess?

(a) 675

(b) 670

(c) 360

(d) 480

(e) 390

Q (14) Ten years ago, the ages of the members of a joint family of eight people added up to 231 years. Three years later, one member died at the age of 60 years and a child was born during the same year. After another three years, one more member died, again at 60, and a child was born during the same year. The current average age of this eight member joint family is nearest to:

(a) 23 years

(b) 22 years

(c) 21 years

(d) 25 years

(e) 24 years

Q (15) A man bought some fruit at the rate of 16 for Rs, 24 and sold them at the rate of 10 for 22. Find the profit percent?

(a) 70%

(b) 140/3%

(c) 240/7%

(d) Data inadequate

(e) Can’t be determine

Q (6) P, Q and R alone take 10, 20 and 25 days respectively to complete a job. What is the minimum time required to finish the job if not more than 2 of them work together on a single day and no two consecutive days have the same pair of people working?

(a) 6 5/14 days

(b) 6.5 days

(c) 6 13/15 days

(d) 6 1/15 days

(e) None of these

DIRECTIONS for Questions 7 to 10: Answer the following questions based on the information given below

The proportion of male students and the proportion of vegetarian students in a school are given below. The school has a total of 800 students, 80% of whom are in the Secondary Section and rest equally divided between Class 11 and 12.

Male (M) Vegeterian (v)
Class 12 0.6
Class 11 0.55 0.5
Secondary Section 0.55
Total 0.475 0.53

 

Q (17) What is the percentage of vegetarian students in Class 12?

(a) 40

(b) 45

(c) 50

(d) 55

(e) 60

Q (18) In Class 12, twenty five per cent of the vegetarians are male. What is the difference between the number of female vegetarians and male non-vegetarians?

(a) less than 8

(b) 10

(c) 12

(d) 14

(e) 16

Q (19) What is the percentage of male students in the secondary section?

(a) 40

(b) 45

(c) 50

(d) 55

(e) 60

Q (20) In the Secondary Section, 50% of the students are vegetarian males. Which of the following statements is correct?

(a) Except vegetarian males, all other groups have same number of students.

(b) Except non-vegetarian males, all other groups have same number of students.

(c) Except vegetarian females, all other groups have same number of students.

(d) Except non-vegetarian females, all other groups have same number of students

(e) All of the above groups have the same number of students.

 

 

ANSWER KEY

  1. (a) 12
  2. (c) 31
  3. (b) 33
  4. (d) 324
  5. (e) 90
  6. (b) – 849
  7. (d) 353.1
  8. (e) 12404
  9. (c) 15
  10. (a) – 1521
  11. (a) 6 liter
  12. (a) 0.25
  13. (c) 360
  14. (e) 24 years
  15. (b) 140/3%
  16. (c) 6 13/15 days
  17. (a) 40
  18. (e) 16
  19. (b) 45
  20. (c)

Tumse Na Ho Payega Quant#138

FIND THE NEXT NUMBER IN THE SERIES.

Q (1) 8, 7, 10, 21, 68, ?

(a) 250

(b) 315

(c) 95

(d) 260

(e) None of these

Q (2) 12, 17, 24, 35, ?

(a) 65

(b) 80

(c) 95

(d) 45

(e) 50

Q (3) 5, 7, 25, 131, 925, ?

(a) 8752

(b) 7562

(c) 8335

(d) 1000

(e) None of these

Q (4) 0, 30, 75, 145, 250, ?

(a) 370

(b) 300

(c) 290

(d) 420

(e) 400

Q (5) 3, 1, -1, -11, -85, ?

(a) -850

(b) -900

(c) -550

(d) -775

(e) None of these

Q (6) If 9 men working 15/2 hours a day can finish a piece of work in 20 days, then how many days will be taken by 12 men, working 6 hours a day to finish the work, it being given that 2 men of latter type work as much as 3 men of the former type?

(a) 15/2 days

(b) 11 days

(c) 25/3 days

(d) 12.5 days

(e) 19/2 days

Q (7) Working in the first month Ram earns x % commission on the first sale of 10000, and further sale he earns y% commission. If in these two following month his sales are Rs 30000 and Rs 40000 and he earned a commission of Rs 9000 and 13000. Find the x% + y%.

(a) 40%

(b) 45%

(c) 10%

(d) 50%

(e) 30%

Q (8) The ratio of last year income of a:b:c is 3:4:5. While the ratio of their last year income to current year income is 4:5, 2:3 and 3:4. If their total current year income is 98500. The present income of b and c is?

(a) 80000

(b) 76000

(c) 78000

(d) 85000

(e) 700000

Q (9) 3 men earn as much as 5 women, 5women earn as much as 9 boys and 10 boys earn as much as 12 girls. If a girl earns Rs 50 a day, then the earning of a man would be?

(a) 120/-

(b) 240/-

(c) 180/-

(d) 150/-

(e) 130/-

Q (10) A solid wooden structure is in the form of a cone mounted on a hemisphere. If the radius of hemisphere is 4.2cm and the total height of structure is 10.2 cm, find the volume of wood used in the structure?

(a) 343.11 cm3

(b) 532.22 cm3

(c) 266.11 cm3

(d) 133.55 cm3

(e) 134.87 cm3

Q (11) A random triangle is selected from the triangles formed by joining vertices of an octagon. What is the probability that the selected triangle has no sides common with octagon?

(a) 1/7

(b) 5/7

(c) 3/7

(d) 6/7

(e) 2/7

Q (12) A manufacturing company XYZ allows 20% commission to his salesman on the total sales and 10% and a bonus of 10% on the net profit ( Total Profit – Bonus = Net profit ). After charging such bonus if the total sale and profit are 10,000 and Rs 13,200 respectively. Find the total earning of sales man.

(a) 1000

(b) 12000

(c) 10000

(d) 1200

(e) 8000

Q (13) B + C can complete a work in 50% more time than A + B + C. If they work together on a job till the whole work completes then B earn Rs. 120 out of total earning of Rs. 450. Then find in how many days they together complete the whole work while A + B takes 8/3 more no of days to complete the work then A + B + C.

(a) 6 days

(b) 8 days

(c) 5 days

(d) 4 days

(e) 3 days

Q (14) There are 7 seats in a row. Three persons take seats at random. The probability that the middle seat is always occupied and no two persons are consecutive is?

(a) 4/35

(b) 9/70

(c) 9/39

(d) 8/35

(e) None of these

Q (15) In a box there are 3 black, 3 pink and 3 green balls. What is probability that out of 3 selected balls 2 are pink?

(a) 1/4

(b) 1/8

(c) 2/5

(d) 3/7

(e) None of these

Q (16) If the income tax is increased by 16% then the net income of a person is reduced by 3%. Find the rate of income tax.

(a) 15%

(b) 16 2/3%

(c) 16 1/3%

(d) 15 15/19%

(e) 15 10/19%

Q (17) The population of a city is 80,000. If males are increase by 5% and females are increased by 9% the population will become 86,630 after 1 year. Find the number of males and females in the city.

(a) 45000, 35000

(b) 47000, 33000

(c) 57000, 23000

(d) 53000, 27,000

(e) None of these

Q (18) Two partners invest Rs 2600 and Rs 1625 respectively in a business and agreed that 30% of the profit should be divided equally between them and the remaining profit as to be treated as interest on capital. If one partner gets Rs 360 more than the other, find the total profit made in the business.

(a) 42000

(b) 47000

(c) 52000

(d) 55000

(e) None of these

Q (19) A salesman is allowed 12% commission on the total sales made by him and a bonus of 2% on the sales over Rs 20000. If the total earning of salesman is Rs 9400 find the total sale.

(a) 60000

(b) 65000

(c) 70000

(d) 75000

(e) 80000

Q (20) A dishonest shopkeeper increased 80% fixed rice of his article and after that he gives 25% discount. If the shopkeeper has taken 20% more from wholesaler and gave 10% reduced per kg to customer, then what is his net profit?

(a) 60%

(b) 80%

(c) 50%

(d) 70%

(e) None of these

DIRECTION for Q (21-27): Study the following information carefully to answer the questions.

In a medical college there are 1600 students studying Dentistry and Homeopathy. Each student from each course knows one or more languages out of English, Hindi and Bangla. 45% of the students study Dentistry and the remaining students study Homeopathy. Out of the students studying Dentistry, boys and girls are in the ratio of 5:3, respectively.

Out of the boys studying Dentistry, 16% know English, 10% know only Hindi and 4% know only Bangla. 24% know English as well as Hindi. 20% know English as well as Bangla. 14% know Hindi as well as Bangla. Remaining boys know all three languages.

Out of the Girls studying Dentistry, 20% know only English, 10% know only Hindi and 10% know only Bangla, 20% know English as well as Hindi. 20% English as well as Bangla, 10% know Hindi as well as Bangla, remaining Girls know all three languages.

Out of the students studying homeopathy boys and girls are in the ratio of 4:7, respectively. Out of the boys studying homeopathy, 20% know only English, 15% know only Hindi and 5% know only Bangla. 15% know English as well as Hindi. 25% know English as well as Bangla. 10% know Hindi as well as Bangla. Remaining boys know all three languages.

Out of the girls studying Homeopathy, 15% know only English, 15% know only Hindi and 5% know only Bangla.20% know English as well as Hindi, 20% know English as well as Bangla, 15% know Hindi as well as Bangla. Remaining girls know all three languages.

 

Q (21) How many students studying Dentistry know either English or Hindi?

(a) 166

(b)162

(c) 308

(d)198

(e) 248

Q (22) Total how many students in college know all three languages?

(a) 108

(b) 132

(c) 169

(d) 137

(e) 142

Q (23) What percent of the total number of girls in the college know Bangla?

(a) 45%

(b) 40%

(c) 48%

(d) 42%

(e) 50%

Q (24) How many students studying Homeopathy do not know English?

(a) 292

(b) 232

(c) 228

(d) 298

(e) 207

Q (25) Out of the students studying Homeopathy, what is the ratio between number of boys knowing English and the number of girls knowing Hindi, respectively?

(a) 3:5

(b) 2:3

(c) 9:11

(d) 9:13

(e) 1:3

Q (26) Out of the total number of students studying Dentistry, what percent knows at least two languages?

options.png

Q (27) What percent of total number of girls in the college do not know Hindi?

(a) 38%

(b) 46%

(c) 48%

(d) 36%

(e) 43%

 

 

ANSWER KEY

  1. (b) 315
  2. (a) 65
  3. (c) 8335
  4. (e) 400
  5. (d) -775
  6. (d) 12.5 days
  7. (d) 50%
  8. (b) 76000
  9. (c) 180/-
  10. (c) 266.11cm3
  11. (e) 2/7
  12. (d) 1200
  13. (d) 4 days
  14. (a) 4/35
  15. (e) None of these
  16. (d) 15 15/19%
  17. (c) 57000, 23000
  18. (e) None of these
  19. (c) 70000
  20. (b) 80%
  21. (d)
  22. (c)
  23. (e)
  24. (a)
  25. (b)
  26. (d)
  27. (e)

 

Tumse Na Ho Payega Quant#136

In the following two equations are given, you have to solve both these equations to give your answer

1.jpg

QUAD ANS.jpg

2.jpg

QUAD ANS.jpg

3.jpg

QUAD ANS.jpg

4.jpg

QUAD ANS.jpg

5.jpg

QUAD ANS.jpg

Find out the number to replace ? in the following series.

 

Q (6) 4500, 900, 90,6. ?, 0.012

(a) 0.3

(b) 3

(c) 3.33

(d) 0.33

(e) 3.3

Q (7) 24, 11, 10, 14, 27, ?

(a) 66

(b) 70.5

(c) 68

(d) 66.5

(e) 27

Q (8) 19, 16, 44, 107, ?

(a) 108

(b) 156

(c) 215

(d) 151

(e) 251

Q (9) 11, 14, 23, 50, ?

(a) 111

(b) 121

(c) 151

(d) 131

(e) 141

Q (10) 140, 429, 753, 1114, ?

(a) 1504

(b) 1457

(c) 1514

(d) 1404

(e) None of these

Direction for question (11-15) to : Answer the questions based on the following information. Four friends from a class — Ravi, Sanjay, Tara and Yogesh are playing ludo game. They played 4 rounds and as per the game’s rules at the end of each round the one who loses the game has to pay the equal amount of money every friend having (means double the money of other friends) from his/her own share. They played four rounds of the game and each friend lost one round of the game in alphabetical order. After end of all four round of game, each friend left with Rs. 62.

Q (11) How many rupees did Ravi start with?

(a) Rs. 120

(b) Rs. 134

(c) Rs. 166

(d) Rs. 125

(e) Rs. 132

Q (12) Who started with the lowest amount?

(a) Ravi

(b) Sanjay

(c) Tara

(d) Yogesh

(e) Both (a) and (c)

Q (13) How much money Yogesh left with at the end of second round?

(a) Rs. 45

(b) Rs. 60

(c) Rs. 72

(d) Rs. 144

(e) None of these

Q (14) Who started with the highest amount?

(a) Ravi

(b) Sanjay

(c) Tara

(d) Yogesh

(e) Can’t be determine

Q (15) What was the amount with Tara at the end of the third round?

(a) 136

(b) 144

(c) 116

(d) Can’t be determine

(e) None of these

 

 

  1. A
  2. D
  3. C
  4. A
  5. B
  6. A
  7. B
  8. C
  9. D
  10. C
  11. E
  12. D
  13. C
  14. A
  15. B

How to find Square roots of Non perfect squares??

In this video you will learn how to find the square roots of a non perfect square in a very easy and innovative way.

You will get lot of videos related to squares, cubes, square root & cube root over internet but most of them deals with perfect squares or perfect cubes, but in this video you will learn the trick to calculate the approximate value of square roots & cube roots of non perfect squares in just 3 seconds.

For free study materials visit our website: http://www.foolsden.com

You can also join our Social Networking Site for Students: http://www.foolsden.in

TUMSE NA HO PAEGA. QUANT#135

Direction Q (1-5): Study the information carefully to answer the following questions.

The following pie charts represent the relative breakup of sources of income and the heads of expenditure of a family for the year 2007.The total annual income of the family is Rs 800000.Fue to the revised pay scales, the income of the father and mother have increased by 40% and 30% respectively in 2008. Education cost doubled in 2008, whereas all other expenses (in Rs) remain same in 2008.

fig1.jpg

fig2.jpg

Q (1) Assuming that the relative contribution of different sources of income remains the same across all heads of expenditure, how much of the father’s income is spent on medical expenses for the year 2007?

(a) Rs 25000

(b) Rs 31000

(c) Rs 32000

(d) Rs39000

(e) Rs 30000

Q (2) What percent of total income is spent on education in 2008?

(a) 40%

(b) 42%

(c) 38%

(d) 36%

(e) 43%

Q (3) In 2008, what is the amount saved by the family ?

(a) Rs 41000

(b) Rs 40000

(c) Rs39000

(d) Rs 39000

(e) Rs43000

Q (4) What is the total amount spend on the clothing and medical expenses (in Rs) during 2007 and 2008?

(a) 280000

(b) 290000

(c) 320000

(d) 310000

(e) 340000

Q (5) In 2008, What percent of income is spent on bills and misc expenses?

(a) 11%

(b) 12%

(c) 14%

(d) 16%

(e) 20%

Direction Q (6-13): Study the information carefully to answer the following questions. fig3.jpg

fig4.jpgfig5.jpg

Q (6) If the estimated global reserves of oil is 1146.49 billion barrels, then the level of reserves located in the USA in billion barrels would be approximately?

(a) 34%

(b) 29%

(c) 31%

(d) 30%

(e) 27%

Q (7) Daily production and consumption figures of India are 0.66 and 2.2 mil1i barrels. For which of the following countries, the difference between consumption and

production is the lowest?

(a) Iran

(b) India

(c) Saudi Arabia

(d) Russia

(e) None of these

Q (8) How many days of India’s oil consumption is equivalent to

daily consumption of the USA?

(a) 8

(b) 9

(c) 10

(d) 11

(e) 12

Q (9) How many charts truly represent the global position?

(a) All the three charts

(b) Two of the charts

(c) One of the charts

(d) Cannot be determined

(e) None of these

Q (10) Reserves and annual production figures for India are 5.58 and 0.24 billion barrels, respectively. which country has the lowest ratio of annual production to reserves?

(a) USA

(b) Iran

(c) Saudi Arabia

(d) India

(e) None of these

Q (11) Current reserves and annual consumption of India is 5.58 and 0.72 billion barrels. If the expected annual growth rate of consumption for India is 2%, the oil reserves of India

(in billion barrels) after 5 yr would be ?

(a) 1.74

(b) 1.76

(c) 1.78

(d) Cannot be determined

(e) None of these

Q (12) The reserves located in Libya as percentage of reserves

located in Russia is ?

(a) 50%

(b) 52%

(c) 54%

 

(d) 56%

(e) None of these

Q (13) Which of the following is true?

(a) Saudi Arabia and USA are the highest consumer and producer, respectively

(b) Saudi Arabia and USA are the highest producer and consumer, respectively

(c) Russia is the lowest producer and consumer

(d) China is second largest consumer and producer

(e) none of these

  1. C
  2. A
  3. B
  4. C
  5. D
  6. B
  7. D
  8. C
  9. A
  10. B
  11. D
  12. B
  13. b