Tumse Na Ho Payega LR#131

Puzzle for IBPS CLERK

Direction (1-2) Study the given information carefully to answer the given question.

Five cars P. Q, R, S and T each has a different mileage. P has more mileage than only one car.,Both Q and T have more mileage than P but less than S. Q has more mileage than R but less than T. The car which has the highest mileage runs for 22 kmil lire. The car which has the third lowest mileage runs for 19 km/litre.

Q1) Which of Following car has highest mileage ?

A) S
B) Q
C) Cannot be determined
D) T
E) R

Q2) If the difference between the mileage of R and that of Q is 4 km/litre, than what is the mileage of R?

A) 23 km/litre
B) 21 km/litre
C) 19 km/litre
D) 15 km/litre
E) 12 km/litre

Direction (3-5) Study the given information carefully to answer the given question.

S, T, U, V, W, X, Y and Z are sitting around a circular table Facing the centre but not necessarily in the same order, S sit Third to the right of T. Only three people sit between Uand X . U is neither an immediate neighbour of S nor of T Only three people sit between T and W. Z sits on the immediate right of W. V sits third to the left of W.

Q3) How many people are seated between S and Z, when Counted from the right of S?

A) None
B) Tw0
C) Four
D) Three
E) One

Q4) Who amongst the following represent the immediate neighbour of S?

A) X,Y
B) Y,Z
C) X,Z
D) W, Y
E) V, Y

Q5) Who among the following sits second to the Left of Y?

A) U
B) X
C) W
D) Z
E) S

Directions (6 – 10): Answer the questions on the basis of the information given below.

Eight persons – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line facing North. Each got different marks in a test – 13, 16, 22, 31, 36, 45, 48 and 62, not necessarily in the same order.

A is sitting second to left of the one who got 36 marks. Two people are sitting between G and the one who got 36 marks. The who got 13 marks and G are sitting together. A did not get 13 marks. B is sitting third to right of A. There is only 1 neighbor of the one who got 13 marks. Number of people sitting between F and who got 13 marks is same as number of people sitting between F and who got 48 marks. There is a difference of 3 marks between B and C. D is sitting second to right of the one who got 62 marks. E and the one who got 22 marks are sitting together. F got more marks than D.

Q6) Who got the highest marks?
A) C
B) E
C) A
D) G
E) H

Q7) How many people are sitting between G and the one who got 36 marks?

A) Three
B) One
C) Four
D) Two
E) None

Q8) Who is sitting between D and the one got 48 marks?

A) E
B) H
C) A
D) The one who got 45 marks
E) The one who got 16 marks

Q9) How many marks did H get?

A) 22
B) 36
C) 13
D) 31
E) Cannot be determined

Q10) Who among the following pairs has marks difference of 9 marks?

A) B-H
B) F-D
C) A-B
D) G-B
E) D-C

 

 

Daily Current Affairs 28th & 29th November 2017

1) Skill India partners with Airbnb to Upskill Hospitality Entrepreneurs

  • On 28th November 2017, a tripartite MoU was signed between National Skill Development Corporation (NSDC) and Tourism and Hospitality Sector Skill Council (THSC) with Airbnb.
  • he MoU will provide hospitality skills training to hospitality micro-entrepreneurs in India. The signing of this MoU is in line with the Government’s endeavor to promote entreprenuership under the Government’s Skill India Programme.
  • This MoU aims to empower more citizens, including those in rural and underserved areas to join the ‘alternate accommodation’ sector and pursue new livelihood opportunities by sharing their homes.

2) PM Modi inaugurates Hyderabad Metro Rail

  • On November 28, 2017, Prime Minister Narendra Modi inaugurated 30 km-long, first phase of Hyderabad Metro Rail between Miyapur and Nagole, at Miyapur station.
  • Post inauguration, PM Modi took a ride along with Telangana chief Minister K Chandrashekhar Rao in its maiden run.
  • Minimum fare for a ride in Hyderabad Metro Rail is Rs 10 for two km and maximum fare is Rs 60 for the entire stretch. Initially, metro rail will be operational from 6 am to 10 pm for three months. Depending on the surge in traffic, timings will later be revised to 5.30 am to 11 pm.

3) Manipur CM Biren Singh inaugurates India-Myanmar media interaction programme

  • On November 27, 2017, Manipur Chief Minister, N. Biren Singh inaugurated a two-day India-Myanmar media interaction programme in Imphal.
  • Eleven journalists from Myanmar are taking part in this interaction programme.From the Indian media side,  Prakash Dubey of the Editors’ Guild of India and K. Nayar of the Press Council of India were present at this programme.
  • This event was sponsored by the Manipur tourism department in collaboration with Information and Public Relations department and the state level committee of the Act East Policy.

4) 48th International Film Festival of India(IFFI) held in Goa

  • 48th International Film Festival of India (IFFI) was held in Panjim, Goa from 20th – 28thNovember, 2017.
  • This event was jointly conducted by the Union Ministry of Information and broadcasting, Directorate of Film Festivals and the Government of Goa.
  • Theme of 48th IFFI was “Celebrating the Future of Cinema”. First edition of IFFI was conducted in 1952.
  •  International Film Festival of India (IFFI) 2017 opened with renowned Iranian filmmaker Majid Majidi’s ‘Beyond The Clouds’.
  • IFFI 2017 – Awards Winners List:
    Award Awardees
    Best Film 120 Beats Per Minute by Robin Campillo
    Indian Film Personality of the Year Amitabh Bachchan
    Best Female Actor Parvathy for Take Off
    Best Male Actor Nahuel Pérez Biscayart for 120 Beats Per Minute
    Best Director Vivian Qu for Angels Wear White
    Lifetime Achievement Award Atom Egoyan
    Best Debut Film of a Director Kiro Russo for Dark Skull
    ICFT UNESCO Gandhi Medal Kshitij for A Horizon
    Special Jury Award Mahesh Narayanan for Take Off

5) First edition of INSPIRE 2017 kicked off in Jaipur 

  • First edition of the International Symposium to Promote Innovation & Research in Energy Efficiency (INSPIRE 2017) begun in Jaipur, Rajasthan on November 27, 2017.
  • Five-day symposium, INSPIRE 2017 is being organized by Energy Efficiency Services Limited (EESL) in partnership with The World Bank, and Alliance for an Energy Efficient Economy (AEEE).
  • INSPIRE 2017 brings together various stakeholders such as innovators, policy makers, financiers and experts to showcase best practices in the sector.

6) India to assist in strengthening transport system in Kabul

  • India will provide USD 2.87 million to Afghanistan for refurbishment (renovation) of 350 buses that will help in strengthening the public transport system of Kabul.
  • The Indian Embassy in Kabul said that, an MoU in this regard was signed by Manpreet Vohra, Indian ambassador to Afghanistan, and Afghan Transport Minister Hameed Tahmasi

7) Chhattisgarh Govt bans Bursting of Firecrackers in Six of its Cities

  • The Chhattisgarh Government has imposed a ban on the bursting of firecrackers in six of its cities, including the state capital Raipur, ahead of the wedding season from December 1st to January 31st. According to the statement issued by the State Environment Conservation Board, the decision has been taken to control the pollution, which increases during winters due to the direction of the wind.
  • Besides Raipur, other cities, which have been banned from bursting firecrackers, include Bilaspur, Bhilai, Durg, Raigarh and Korba. 

8) Odisha Releases Rs 365 crore for rain-hit Farmers in 19 Districts of State

  • Odisha government has released about 365 crore rupees for the rain-hit farmers in 19 districts of the State. The fund was released from the State Disaster Relief Fund to be distributed as agriculture input subsidy among farmers who sustained crop loss due to unseasonal rain during the third week of this month (November).
  • Nearly four lakh hectares of agricultural land in 14720 villages were affected by unseasonal rain. Special Relief Commissioner B P Sethi stated that the farmers would get input subsidy for maximum two hectares.

9) Aung San Suu Kyi stripped of Freedom of Oxford Award

  • Myanmar’s de facto leader Aung San Suu Kyi has been stripped of the Freedom of Oxford award over her “inaction” in handling the raging Rohingya refugee crisis and turning a “blind eye to violence” in the country that forced over 600,000 people to flee to Bangladesh. 
  • Oxford City Council in London voted unanimously to permanently remove the honour given to 72-year-old Suu Kyi in 1997.

10) Bitcoin Crosses $10,000 for the First Time Ever

  • Bitcoin rose above the symbolic $10,000 threshold for the first time, bringing its rise for the year to date to more than 900 per cent. The price of the cryptocurrency edged above $10,000 on Coinbase, the largest dollar denominated bitcoin exchange, which gave the latest price as $10,052 in Asia.
  • Bloomberg data gave the intraday high as $10,058 before easing to $9,999.Bitcoin was trading at around $1,000 dollars at the beginning of 2017.

11) Asian Development Bank to provide $20 billion loan to India over five years

  • On November 27, 2017, multilateral funding agency, Asian Development Bank (ADB)announced that it will raise annual funding to India to $4 billion from existing $2.7 billion, from next year.
  •  Kenichi Yokoyama, ADB Country Director in India, has stated that ADB will now provide loans up to $4 billion to India on annual basis including non-sovereign/private debt during 2018-22. Thus, India will get about $20 billion loan from ADB over a period of 5 years.

12) DBS Bank lowers India’s FY18 GDP growth to 6.6%

  • Singapore’s DBS Bank has lowered India’s Gross Domestic Product (GDP) growth forecast for current fiscal (FY 2017-18) to 6.6 per cent from the previous 6.8 per cent.
  • Growth forecast has been lowered as DBS Bank believes that Indian businesses are still adjusting to the new Goods and Services Tax (GST) regime, corporate deleveraging is not being carried out at a required pace and there is limited room for fiscal support.
  • In its report titled “India in 2018/19”, DBS Bank has outlined that recent sovereign rating upgrade from Moody’s has uplifted the overall economic sentiment and is likely to lower offshore borrowing costs for Indian companies.

13) Professor Hiroshi Marui conferred with 3rd ICCR Distinguished Indologist Award

  • President Ram Nath Kovind conferred the 3rd Indian Council for Cultural Relations(ICCR) Distinguished Indologist Award on Professor Hiroshi Marui of Japan at a function held at Rashtrapati Bhavan.
  • Professor Marui has spent over 40 years working on Indian philosophy and Buddhist Studies. He is President of Japanese Association of Indian and Buddhist Studies and has made significant contribution to Indology in Japan.

14) 7th World Military Games to be Held at Wuhan in China

  • The 7th international military games will be held in Wuhan city in the central China’s Hubei Province. The International Military Sports Council (CISM)’s  Military World Games is a top sport event for military personnel.
  • It comprises 329 competitions in 27 categories and is expected to attract around 8,000 participants from more than 100 countries and regions.
  • Emblem-consists of a dove, a star, ribbons and other elements
  • Mascot-Bing Bing. Its design is based on the Chinese sturgeon, a critically endangered fish known as the “panda in water”.Slogan-Military glory, world peace

15) R Ashwin breaks Dennis Lillee’s record of fastest 300 Test wickets

  • On 27th November 2017, Ravichandran Ashwin became the fastest bowler to gain 300 Test wicket, in the second match against Sri Lanka at the Vidarbha Cricket Association stadium, in Nagpur.
  •  Ashwin scored four wickets on the fourth day of the match. Ashwin’s efforts helped India win the match by a massive margin of an innings and 239 runs.
  • With the help of his four wickets, Ashwin entered the ‘club 300’ in the longest format of the game and he also became the fastest (54 Test) to reach there.

Daily Current Affairs 23th & 24thNovember 2017

1) President approves ordinance to amend Insolvency and Bankruptcy Code

  • On November 23, 2017, President Ram Nath Kovind gave his consent to an ordinance to amend the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC). This ordinance will now be presented in the upcoming Winter Session of Parliament. The provisions of this ordinance are aimed towards preventing misuse of IBC by unscrupulous, undesirable persons.
  • Wilful defaulters, whose accounts have been classified as non-performing assets (NPAs) for one year or more and are unable to settle their overdue amounts including interest will be considered ineligible to be a ‘resolution applicant.’
  • As per the official statement, sale of property to a person who is ineligible to be a resolution applicant has been barred and violations of this norm will attract fine ranging from Rs. 1 lakh to Rs. 2 crore.

2) PM Modi inaugurates largest-ever Global Conference On Cyber Space in New Delhi

  • On November 23, 2017, Prime Minister Narendra Modi inaugurated 5th Global Conference on Cyber Space (GCCS) in New Delhi. India is hosting the Global Conference on Cyber Space (GCCS) for the first time. This two-day event is one of the world’s largest conferences in the field of Cyber Space and related issues.
  • Theme of the 5th GCCS was ‘Cyber4All: A Secure and Inclusive Cyberspace for Sustainable Development’.
  • 6 oldest Indian Institute of Technology (IITs) and Indian Institute of Science (IISc) were among academic partners of 5th GCCS and Indian public sector banks, State Bank of India (SBI) and Punjab National Bank (PNB) were among the sponsors of this event.

3) Cabinet introduces ‘Pradhan Mantri Mahila Shakti Kendra’

  • On November 22, 2017, Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) gave approval for the expansion of schemes of the Ministry of Women and Child Development (WCD) under the umbrella scheme “Mission for Protection and Empowerment for Women”.
  • The expansion has been approved for a period from 2017-18 to 2019-20 with financial outlay of 3636.85 crore. Central Share will be approximately Rs.3084.96 crore.
  • All the sub-schemes are aimed to enhance care and protection of women and facilitate their overall development.

4) Centre suggests Odisha to enhance PMGSY target to 10,000 km

  • On 23rd November 2017, the Centre suggested to the Odisha government to enhance its rural road construction target under the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) to 10,000 km from 7,000 km during the current fiscal year.
  • Union Secretary to Rural Development Minister Amarjit Sinha made the suggestions to Odisha after attending a high level review meeting held under the chairmanship of Odisha Chief Secretary A P Padhi.
  • The Odisha government had earlier set a target to construct 7,000 km roads during this fiscal. So far, around 42,058 km of road have been completed connecting 13,063 habitations under PMGSY.

5) SBI launches YONO, an Integrated app for Financial Services

  • State Bank of India, the country’s largest public sector bank, has launched a unified integrated app called YONO (You Need Only One) that would offer all kinds of financial and lifestyle products. YONO will also allow customers to meet their lifestyle needs across 14 categories including booking and renting cabs, entertainment, dining experience, travel and stay, medical needs and so on.
  • To provide the customised offers and discounts, SBI has partnered with e-commerce players including Amazon, Uber, Ola, Myntra, Jabong, Shoppers Stop, Cox & Kings, Thomas Cook, Yatra, Airbnb, Swiggy and Byjus.

6) RBI Raises Shareholding Limit of ARCs

  • The RBI has allowed Asset Reconstruction Companies (ARCs) to hold more than 26% post conversion of debt into equity in companies undergoing restructuring.
  • In a notification, the central bank notified the extent of shareholding post conversion will be in accordance with permissible foreign direct investment (FDI) limit for that specific sector.

7) IFFI Nominates Nine Movies for ICFT UNESCO Gandhi Medal

  • The International Film Festival of India (IFFI) has nominated nine movies for this year’s International Council for Film, Television and Audio-visual Communication (ICFT) UNESCO Gandhi Medal. Out of nine films, five are from India. 
  • The Indian films competing for the prestigious ICFT UNESCO Gandhi Medal are Kshitij – A Horizon, Manusangada, Poorna, Railway Children and Take-Off. The foreign films in the fray are Amok from Poland, Khibula – a co-production of Germany, France and Georgia, The Last Painting from Taiwan and Women of The Weeping River – a joint production of the US and UK. 

8) Government Sets up a Panel to Draft New Direct Tax Law

  • The government has constituted a task force for redrafting the 50-year old income tax law in sync with the economic needs of the country. The six-member task force will have Arbind Modi, CBDT Member (Legislation) as the Convener and other members, including Girish Ahuja (chartered accountant), Rajiv Memani (Chairman and Regional Managing Partner of EY) and Mansi Kedia (Consultant, ICRIER).
  • Prime Minister Narendra Modi, during the annual conference of tax officers in September, had observed that the Income-tax Act, 1961 was drafted more than 50 years ago and it needs to be redrafted.

9) World Trade Organization (WTO) sets up panel on Qatar-UAE crisis

  • The World Trade Organization (WTO) has established a panel to decide on Qatar’s complaint against measures imposed on Doha by the United Arab Emirates for its alleged financial support for militant groups.
  • Qatar insisted UAE’s actions violate its rights and those of other countries by denying freedom of transit to Qatar. The UAE said the measures are allowed according to an exception under WTO rules for national security reasons.

10) Royal Bank of Canada joins the global ranks of banks deemed ‘too big to fail’

  • Royal Bank of Canada (RBC) has become the first Canadian bank to be added to the Financial Stability Board’s (FSB’s) list of global systemically important banks (G-SIB) deemed ‘too big to fail’.
  • Financial Stability Board (FSB) is an international body based in Basel, Switzerlandwhich co-ordinates the work of national financial authorities and international standard-setting bodies.
  • FSB has added RBC and has removed French bank Groupe BPCE from the list. Currently, there are 30 institutions on Financial Stability Board’s (FSB’s) list of global systemically important banks.

11) UBI gets SEBI approval for Rs 1,000 crore equity issue via QIP

  • On 22nd November 2017, United Bank of India (UBI) said it has received SEBI’s approval for issue of equity shares worth Rs 1,000 crore by way of institutional placement.
  • Union Bank of India (UBI) in January 2017, said it planned to raise up to Rs 1,500 crore through Qualified Institutional Placement (QIP), rights or public issue.
  • UBI had raised Rs 127.49 crore through sale of shares to qualified institutional investors in May 2017. It approved allotting over 5.49 crore shares to qualified institutional buyers at issue price of Rs 23.22 per share.

12) Shubhangi Swaroop becomes first female pilot in Indian Navy

  • On 22nd November 2017, Indian Navy inducted its first-ever woman pilot, Shubhangi Swaroop.
  • he first batch of female officers passed out from the Indian Naval Academy at Ezhimala on 22nd November 2017. Shubhangi Swaroop, a native of Bareilly in Uttar Pradesh, has become the first woman pilot in the Navy.
  • She will soon be flying Maritime Reconnaissance aircraft. Three other women cadets, Astha Segal from New Delhi, Roopa A. from Puducherry and Sakthi Maya S. from Kerala, also became the country’s first women officers at NAI (Naval Armament Inspectorate), branch of the Navy.

13) UBS India Chief Executive Officer Aashish Kamat quits

  • Aashish Kamat has resigned as the Chief Executive Officer of Swiss banking giant UBS’s India operations.
  • Aashish Kamat will be replaced by Harald Egger, who is currently head of group corporate services and sourcing at UBS.
  • Aashish Kamat took over as UBS India head in 2011. He was previously the chairman of UBS’ financial institutions group in Asia. He is likely to continue till January 2018 to enable a smooth transition.

14) Lionel Messi wins fourth European Golden Shoe Award

  • Lionel Messi drew level with Cristiano Ronaldo’s tally of four European Golden Shoes after receiving the award at a ceremony in Barcelona, Spain. The FC Barcelona superstar claimed the prize – handed to Europe’s top goalscorer – for his 37 LaLiga strikes in 2016-17.
  • It is the fourth time Messi has taken the honours, after his successes in 2010, 2012 and 2013.

15) Assam’s legendary actor Biju Phukan passes away

  • On 22nd November 2017, Assam’s prominent film actor Biju Phukan passed away at a private hospital in Guwahati, after suffering cardiac ailments.
  • Biju Phukan was suffering from cardiac ailments for last few days, and was admitted to the Apollo Hospital in Guwahati on 21st November 2017. He died on 22ndNovember 2017.
  • Biju Phukan was considered one of the most prominent actors of Assam. He acted in over 80 films including some Bengali films during 1970s to 1990s. He had given several superhit films to the Assamese film industry.

Daily Current Affairs 22th November 2017

1) Center signs 4 MoUs with states/UTs under UDAY scheme

  • On November 20, 2017, Government of India signed four Memorandums of  Understanding  (MoUs)  under Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) Scheme with Nagaland, Andaman & Nicobar Islands, Dadra & Nagar Haveli & Daman & Diu.
  • It is to be noted that November 20, 2017 was the 2ndAnniversary of Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY).
  • Nagaland, Andaman & Nicobar Islands, Dadra & Nagar Haveli& Daman & Diu have joined UDAY scheme only for operational improvement and shall not undergo financial restructuring as per the basic framework of UDAY scheme.

2) India climbs 3 steps to 51 on IMD World Talent rankings

  • India has ranked 51st out of 63 countries on IMD World Talent Ranking 2017. This marks an improvement of three spots as compared to previous year’s rank.
  • IMD World Talent Ranking assesses the methods adopted by countries to attract and retain talent.
  • It is compiled by leading global business school, IMD.
  • Rankings of countries are based on performance on various parameters including education, workplace training, apprenticeships, language skills, quality of life, remuneration, tax rates and cost of living.

3)   India slips in OECD ratings on exchange of tax info

  • In a set of peer review reports released by Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), India has slipped from a rating of ‘compliant’ to an overall rating of ‘largely compliant’ in meeting international standards for exchange of tax information.
  • OECD’s peer review of transparency and exchange of information of a country is conducted at regular intervals by officials representing other countries to check the implementation of the OECD-stipulated standards in this area, which helps combat offshore tax evasion.

4) Emmerson Mnangagwa to be Sworn in as Zimbabwe’s New President

  • Zimbabwe’s former Vice President Emmerson Mnangagwa will be sworn in as the President of the country. Speaker of Parliament Jacob Mudenda stated that the ruling ZANU-PF party has nominated him to fill the vacancy left by Mr Robert Mugabe. Mr Mugabe stepped down after 37 years ruling the country.
  • Mr Mnangagwa’s dismissal from the Vice President post led the ruling party and the military to intervene and forced Mr Mugabe to resign. 

5) Cabinet Approves Setting up of 15th Finance Commission

  • The Cabinet has approved the setting up of the 15th Finance Commission which will assess the tax resources of the nation and suggest a formula for their devolution among states. Its recommendations will have to be in place before April 1, 2020, it takes 2 years for Finance Commission to give its recommendations.
  • As per Article 280 of the Constitution, the Commission is required to make recommendations on the distribution of the net proceeds of taxes between the Centre and the States. 

6) Centre bans artificial lights in mechanised fishing vessels

  • On the World Fisheries Day (21st November 2017), Agriculture Minister Radha Mohan Singh said, the Centre has banned use of LED lights and other artificial lights on mechanised fishing vessels in order to protect the marine ecology.
  • The government has also prohibited the practice of bull-trawling, purse seining and gill netting operations in the Indian Exclusive Economic Zone (EEZ) beyond territorial waters. A notification in this regard has been issued on 10th November 2017.

7) International Seminar on Indian Space Programme held in New Delhi

  • International Seminar on Indian Space Programme: ‘Trends and Opportunities for Industry’ was inaugurated in New Delhi on November 20, 2017.
  •  The seminar was jointly organised by Indian Space Research Organisation (ISRO), Antrix Corporation Limited (the commercial arm of ISRO) and Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).

8) BRICS Bank approves $400 million loans for India, Russia

  • New Development Bank (NDB) floated by BRICS nations has approved two infrastructure and sustainable development projects in India and Russia with loans of $400 million.
  • In India, funds procured by means of NDB loan will be used to rehabilitate the Indira Gandhi canal system.
  • In Russia, loan amount will be used to build a toll transport corridor connecting M-5 federal highway to Ufa city centre.

9) Axis Bank and Mumbai Police Launch new Campaign #MuhPeTaala

  • During the International Fraud Awareness week (12 – 18 November 2017)Axis Bank in association with Mumbai Police has launched its latest campaign #MuhPeTaala to promote safe banking.
  • The aim of this campaign is to raise awareness about how to keep oneself safe from falling prey to fraudulent calls asking information such as pin code, CVV, OTP etc.
  • The video features, Mumbai police officers explaining the important practice one must observe while online banking and if asked for personal banking details by strangers.

10) Paytm Acquires Stake in online Loans Firm CreditMate

  • Paytm has bought an undisclosed stake in Urja Money Pvt. Ltd, which evaluates creditworthiness of people seeking loans to buy two-wheelers. Paytm will use Urja’s proprietary CreditMate technology to create a loan management system in collaboration with lending partners.
  • Mumbai-based Urja, incorporated in July 2016, has partnerships with banks and non-banking entities on the supply side and auto-dealers on the demand side. The company raised $500,000 from India Quotient last November.

11) Trump, Putin Agree to Support UN in Syrian Peace Process

  • US President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin has agreed to support the U.N. effort to “peacefully resolve” the nearly seven-year-long Syrian civil war.
  • They also discussed ways “to implement a lasting peace in Ukraine,” where pro-Russian separatists have been fighting troops loyal to Kyiv, and how to keep international pressure on North Korea to end its nuclear weapon and missile development programs.

12) Andhra Bank Launches scheme to push Entrepreneurship

  • Andhra Bank has launched a new scheme for self-help groups (SHGs) to encourage entrepreneurship. The scheme, Pattabhi Sitaramayya — Self Business Group (PS-SBG), has been introduced to commemorate the 138th birth anniversary of its founder Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya, and the Silver Jubilee of the SHG-Bank linkage programme in the country.
  • Under the scheme, SHGs having five years of association with Andhra Bank and having successfully completed three credit rotations with good repayment record and an aptitude for entrepreneurship, will be eligible for a loan.

13) India becomes second largest fish producing country in the world

  • On November 21, 2017 (on the occasion of ‘World Fisheries Day’), Union Agriculture Minister, Radhan Mohan Singh stated that India has become the second largest fish producing country in the world.
  • Total fish production in India (including capture and culture) reached 11.41 million tonnes in 2016-17.Mr. Singh mentioned that ‘Blue Revolution’ scheme which was launched with the outlay of Rs. 300 crore for the integrated development of the Fisheries sector in India has resulted in overall increase in fish production by 18.86% as compared to last three years.

14) IIITM-K team bags NITI Aayog prize

  • A team of research students from Indian Institute of Information Technology and Management-Kerala (IIITM-K) have won the prestigious NITI Aayog prize in the inaugural edition of the Proffer Hackathon held at Indian Institute of Technology (IIT) – New Delhi.
  • This Hackathon was organised by NITI Aayog along with Proffer at IIT Delhi from Nov 10-13, 2017. Proffer is a blockchain startup founded by graduates of Massachusetts Institute of Technology (MIT) and Harvard.

15) Pankaj Mishra’s ‘Age of Anger: A History of the Present’ named as Best Book of the year

  • On 19th November 2017, at the Tata Literature Live! Awards, Pankaj Mishra’s ‘Age of Anger: A History of the Present’ was named as Best Book of the year 2017.
  • The winners of the Tata Literature Live! Awards were announced at the end of the four-day-long literary festival, on November 19, 2017 in Mumbai.
  • In the non-fiction category, Pankaj Mishra’s ‘Age of Anger: A History of the Present’, which seeks to answer why our world is consumed by fury and discontentment, was named Best Book of the Year 2017.

16) India successfully test-fires Brahmos from Sukhoi fighter jet

  • On November 22, 2017, Brahmos supersonic cruise missile was successfully test fired for the first time from the Indian Air Force’s frontline Sukhoi-30 MKI combat jet.
  • This test has not only increased the strike power of Indian Air Force, but has also accomplished the triad (capability to launch from air, sea and land) for Brahmos Missile.
  • During this latest test, Brahmos Air Launched Cruise Missile (ALCM) hit a sea-based target in the Bay of Bengal from the combat jet.

RBI Assistant Pre Admit Card 2017 Out!!

Dear Aspirants,
RBI has released the online exam call letter (Admit Card) for the post of RBI assistant 2017 . All the students who have applied for RBI Assistant can download the call letters by clicking on the link provided below.

 The exam will be conducted on 27th & 28th  November 2017.

Important Dates
Commencement of Call letter Download: 16th November 2017
Closure of Call letter Download: 28th November 2017

Download the Mains Call Letter for RBI Assistant2017

 

Image result for rbi assistant

Tumse Na Ho Payega LR#130

INPUT-OUTPUT & CODING-DECODING

Directions (1-5): Consider the following steps for given input and read the instructions to reach to the last step.

Instructions:
Step-I: Interchange the alphabets in input as arrows mentioned

Step-II: (i) If both letters are consonant and number is less than 5, then 1st consonant changes to next letter and 2nd consonant changes to previous letter in English alphabetical series.
(ii) If there is one vowel and one consonant, then consonant changes to next letter in English alphabetical series.
(iii) It there is single consonant, then add 2 to the number.
(iv) It there is single vowel, then vowel changes to previous letter in English alphabetical series.

Step-III: has been derived using a special pattern.

Input:

Q1) What is the sum of all numbers in step II of given input?
A) 42
B) 40
C) 33
D) 36
E) 38

Q2) In last step, which of the following letter/s occur more than 2 times?

A) D
B) A
C) J
D) Both J and D
E) None

Q3) Which of the following represents the second element in 3rd row in step III?

A) T2
B) R2
C) DJ4
D) S2
E) CK5

Q4) In step III, how many letters are there which represent number less than 13 according to English alphabetical series? (A = 1, B = 2, ….., Z = 26)

A) 3
B) 5
C) 6
D) 1
E) 4

Q5)  From step II to III, numbers in how many boxes change?

A) 3
B) 5
C) 2
D) 1
E) 4

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions:

In a certain code,
‘Session  Passive Area Happy’ is written as               ‘@a2     &n4        !y3         %e4’,
‘Stimulus Hut Puzzle Herbal’ is written as                  ‘&s4      %e3        !l3            !t2 ’,
‘Affirm   Sound  Particular Account’ is written as      ‘@t4      &d3        %r5         @m3’, and
‘Admire Potential Helmet Swap’ is written as             ‘&p2      !t3         %l5           @e3’.

Q6) What is the code for ‘Approximate’?
A)#l6
B) %e5
C) @e5
D) @e6
E) Cannot be determined


Q7) What is the code for ‘Humble Adequate’?

A) !e3   @e5
B) !e4   &e4
C) %e3   @e5
D) !e3   @e4
E) Cannot be determined

Q8) What is the code for ‘Safety  Proportional’?

A) %a6  !y3
B) %l6  &y3
C) !l5  &y3
D) %l6  !y4
E) Cannot be determined

Q9) What is code for ‘Part  Habitat’?

A) %t3    !t5
B) %t2    !a5
C) %t2    !t4
D) %t3    !t4
E) Cannot be determined

Q10) Which of the following will represent ‘Abroad  Setting’?

A) @d3    !g3
B) @d3    &g4
C) !d3    &g4
D) @d3    !g5
E) Cannot be determined

Directions (Q. 11- 15): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code,
“RUNG MADLY BUN JAR” is written as ‘24#G, 7%Y, 16$N, 12@R’
“JAM RAPID BUT MONKEY” is written as ‘17@M, 28#D, 10$T, 8%Y’
“MACAROON BIRR RACISM JEEP” is written as ‘21%N, 13$R, 20#M, 15@P’
“RATIO JUKE BAILEE MOD” is written as ‘17#O, 26@E, 28$E, 26%D’

Q11) The code for the word ‘RAN’ is
A)8%N
B)8*N
C)17#N
D)16#N
E)None of these

Q12) The code ‘26#E’ denotes which of the following word?

A)ROSE
B)REVERSE
C)RUPEE
D)RANDOM
E)None of these

Q13) Which of the following is the code for “MONK”?

A)20%K
B)26%K
C)28!K
D)24!K
E)None of these

Q14) Which of the following denotes @ symbol?

A)A
B)M
C)B
D)R
E)J

Q15) Which of the following is the code for ‘MUSIC BITE RACE JARL’ ?

A)15@E, 13#C, 5?E, 13%L
B)21%E, 6$L, 18#E, 20@C
C)19@E, 17#L, 7?E, 18%C
D)26@E, 29%C, 26#E, 19@L
E)None of these

Answer

Q1) E
Q2) C
Q3) B
Q4) B
Q5) A
Q6) D
Q7) D
Q8) B
Q9) C
Q10) B
Q11)D
Q12)A
Q13)A
Q14)E
Q15)D

 

Daily Current Affairs 14th November 2017

1) Project Saksham – Railways to start 9-month ‘upskilling’ exercise for employees

  • Indian Railways will start ‘Project Saksham’, India’s largest time-bound ‘upskilling’ exercise, to upgrade the skill sets of its 13 lakh employees. ‘Sakham’ is a Hindi word which translates as ‘capable’ in English.
  • ‘Project Saksham’ will begin in January 2018 and will continue till September 2018.
  • This project comprises training courses and specially designed skill-upgrade modules.
  • Every employee of Indian Railways, from the rank of a peon to the Railway Board Members, will have to undergo training under ‘Project Saksham’.
  • Nature of training will depend on the work profile of the employee. This may range from a refresher course to gain information about global best practices in respective work areas or upgrading the skills for those involved in technical work.
  • According to Railway Board Chairman Ashwani Lohani, this training drive will upgrade Indian Railway’s service delivery quality and will prepare the employees to meet higher service expectations from clients/passengers.
  • It is to be noted that a groups of Indian railway officers will be sent for training to Japan to gain knowledge about various processes of the Shinkansen bullet train and related technologies.

2) NCERT conducts largest ever survey to assess learning levels

  • National Achievement Survey (NAS), the largest ever assessment survey on national level was conducted by National Council of Educational Research and Training (NCERT) across India on November 13, 2017 to ascertain learning level of students. This survey has been amongst the largest national level surveys in the world.
  • NAS was conducted for the Classes 3, 5 and 8 in government and government aided schools.
  • Survey Tools: Multiple test booklets with 45 questions in Classes III and V related to language, mathematics and 60 questions in Class VIII in Mathematics, Language, Sciences and Social Sciences. Questionnaires pertaining to students, teachers and schools were also used.
  • The learning levels of more than 25 lakhs students from 110000 schools across 700 districts in all 36 States/UTs were assessed through this survey.

3)President inaugurates 37th International Trade Fair (ITTF) in New Delhi

  • 37th India International Trade Fair (IITF) has begun at Pragati Maidan in New Delhi. The 14-day annual event has been organised by the India Trade Promotion Organisation (ITPO). It was inaugurated by President Ram Nath Kovind.
  • This year the theme of the fair is “Startup India Standup India”Vietnam is the Partner Country, while Kyrgyzstan is the Focus Country. Jharkhand is participating as a Partner State in the event.

4) President Gives Away National Child Awards 2017 on Occasion of Children’s Day

  • The President Shri Ram Nath Kovind gave away the National Child Awards 2017 on the occasion of Children’s Day (14 November) in New Delhi.
  • This year, the President honoured 16 children, out of which one child was given a gold medal and 15 children were given silver medals. Master Akash Manoj from Tamil Nadu was the only child winning gold for Innovation. The child with the most outstanding achievement is honoured with a cash prize of Rs.20,000/-, a certificate/citation and a Gold Medal.

5) NGT restricts number of pilgrims visiting Vaishno Devi shrine to 50,000 a day

  • On 13th November 2017, the National Green Tribunal (NGT) directed that, only 50,000 pilgrims will be allowed to visit the Vaishno Devi shrine in Jammu to avoid any unwanted incidents.
  • NGT has made clear that, if the number of pilgrims exceeds the prescribed 50,000 count, they will be stopped at Ardhkuwari or Katra town, and will not be allowed to visit the Vaishno Devi shrine.
  • It also said that, a new path to the shrine exclusively for pedestrians and battery-operated cars will be opened from 24 November 2017No horses or mules shall be allowed on the new route to the shrine and these anmimals shall be removed slowly from the old path also.

6) UP Tops in Mobilising Jan Dhan Accounts

  • Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) which was launched to further the financial-inclusion process in the country have gathered momentum in some northern States post demonetisation. With its area and size of population, Uttar Pradesh tops in opening new PMJDY accounts.
  • In fact, one-fifth of the more than five crore new PMJDY accounts in the Indian banking system came from Uttar Pradesh alone. Bihar, Maharashtra, Madhya Pradesh and West Bengal cumulatively added another 2.2 crore new accounts in the last one year.

7) Bangladesh Chief Justice Surendra Kumar Sinha Resigns

  • Bangladesh Chief Justice Surendra Kumar Sinha has resigned about six weeks after he went on leave amid criticism by the government over a Supreme Court verdict which scrapped Parliament’s power to remove judges on grounds of misconduct and incapacity.
  • Justice Sinha’s term was scheduled to expire in January 2018. He is the first top judge of the country to step down.

8)Sujoy Ghosh Resigns as Jury Head of 48th International Film Festival of India

  • Filmmaker Sujoy Ghosh has resigned as Head of the jury of the Indian Panorama of the 48th International Film Festival of India (IIFI).
  • His resignation came following the elimination of the two films “Sexy Durga” and “Nude” from the final list of films.Instead of Nude, the Hindi movie Pihu by Vinod Kapri was finalised as the opening film of the festival. The jury includes 13-member jury which was led by Sujoy Ghosh.

9)10th South Asia Economic Summit held in Nepal

  • The 10th South Asia Economic Summit (SAES) has begun in Kathmandu, Nepal. The theme of 3-day summit is “Deepening Economic Integration for Inclusive and Sustainable Development in South Asia”.
  • The summit is being organised by National Planning Commission and Ministry of Commerce of Nepal and South Asia Watch on Trade, Economics and Environment, Nepal

10) Crisil, Sidbi tie up to launch MSME sentiment index – CriSidEx

  • Ratings firm Crisil and Small Industries Development Bank of India (SIDBI) have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to launch CriSidEx, a sentiment Index for Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).
  • This index will provide insights into employment, business environment and foreign trade trends in the MSME sector.
  • It is to be noted that currently, relevant and actionable data on Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) in India comes with a significant lag, which cannot be used effectively to assess the ground situation in MSME ecosystem.
  • CriSidEx will fill this lag as it will be compiled on basis of real-time, ground-level information procured directly from the MSMEs.

11) Italy Fail to Qualify for FIFA World Cup 2018

  • In Football, Italy has failed to qualify for the FIFA World Cup for the first time since 1958. The four-time champions failed to make the cut after they lost the World Cup Qualifying European play-off against Sweden, 0-1.
  • Italy has now joined the Netherlands, US, Chile, Ghana, Ivory Coast and Cameroon in the list of big nations that have failed to qualify to tournament which will be held in Russia in June 2018.

12) Mithali Raj named Sportswoman of the Year (Team Sports) at the Indian Sports Honours 2017

  • On 11th November 2017, Indian women’s cricket team captain Mithali Raj bagged the Indian Sportswoman of the Year (Team Sports) award at the Indian Sports Honours (ISH) 2017 event held in Mumbai.
  • Also, Mithali-led Indian woman’s cricket team, which ended as runners-up in the ICC world Cup 2017, won the Team of the Year award.
  • The Indian Sports Honours was launched jointly by Indian cricketer Virat Kohli and business person Sanjeev Goenka, with the idea of honouring persons who brought glory to the nation.

13) World Diabetes Day: 14 November

  • The World Diabetes Day (WDD) was observed globally on 14 November. The theme for 2017 WDD is ‘Women and diabetes – Our right to a healthy future’.
  • Currently, there are over 199 million women living with diabetes and this total is projected to increase to 313 million by 2040. Diabetes is the ninth leading cause of death in women globally, causing 2.1 million deaths each year.

Daily Current Affairs 13th November 2017

1) Mumbai to host Asian Bankers Association summit

  • For the first time, Mumbai is to host the 34th annual conference of the Asian Bankers Association (ABA) on 16th and 17th November 2017.
  • The Asian Bankers Association (ABA) summit will be hosted by State Bank. The theme for this year’s summit is ‘Asia’s turn to transform’.
  • The event is expected to be attended by more than 160 domestic and international bankers. Some of the foreign speakers at the event are ADB’s Noritaka Akamatsu, Chikahisa Sumi of IMF and Cheng Cheng-Mount of Financial Supervisory Commission of Taiwan.

2) Rajyavardhan Rathore releases the India Youth Development Index and Report 2017

  • On November 13, 2017, Union Minister of State for Youth Affairs and Sports (Independent Charge), Col. Rajyavardhan Rathore released the ‘India Youth Development Index and Report 2017’ in New Delhi.
  • For constructing Youth Development Index for the year 2017, the latest definition of youth (15-29 years) as used in India’s National Youth Policy – 2014 and World Youth Development Report of Commonwealth has been taken into consideration.
  • In India Youth Development Index 2017, the five dimensions of Global Youth Development Index (Global YDI) have been retained. These five dimensions are education, health and well-being, employment and opportunity, political participation and civic participation for young people. 

3) 2020 deadline to redevelop 10 railway stations with airport-like amenities

  • Rail Land Development Authority has signed a memorandum of understanding (MoU) with government owned infrastructure firm NBCC to redevelop 10 railway stations across India with airport-like amenities by year 2020.
  • 10 railway stations which would be redeveloped as per this MoU are Delhi Sarai Rohilla, Lucknow (Uttar Pradesh), Gomti Nagar (Uttar Pradesh), Kota (Rajsthan), Tirupati (Andhra Pradesh), Nellore (Andhra Pradesh), Ernakulam (Kerala), Puducherry, Madgaon (Goa) and Thane (Maharashra).
  • The redevelopment of these 10 railway stations will be carried out at an estimated cost of Rs 5000 crore. 
  • The redevelopment work at these stations will be carried out under a self-financing model through land monetisation, wherein after completion of work, NBCC will be granted rights for commercial usage of land at these stations.

4) UN hosts first talks on use of ‘killer robots’ in Geneva

  • On 13th November 2017, the United Nations is set to open its first official talks on the use of autonomous weapons, including killer robots, at the Convention on Certain Conventional Weapons (CCW) for 5 days, in Geneva.
  • he meeting is chaired by Indian ambassador on disarmament, Amandeep Gill. He said that, anything resembling a ban, or even a treaty, is unlikely to be imposed on killer robots.
  • The discussion will also include civil society and technology companies. It will be partly focused on understanding the types of weapons in the pipeline.

5) PM Modi inaugurated Rice Field laboratory in Manila named after him

  • On 13th November 2017, Prime Minister Narendra Modi visited the International Rice Research Institute (IRRI) in Los Banos, Philippines and inaugurated ‘Shri Narendra Modi Resilient Rice Field Laboratory’ named after him.
  • Narendra Modi unveiled a plaque to mark the inauguration of the ‘Shri Narendra Modi Resilient Rice Field Laboratory’. He also undertook a symbolic ground breaking for a new plot for submergence tolerant rice varieties and presented two Indian rice seed varieties to the IRRI (International Rice Research Institute) gene bank.

6) India to be 3rd largest aviation market by departure by 2019

  • As per a report by global consultancy and research firm, Centre for Asia Pacific Aviation (CAPA), India will be world’s third largest aviation market for departures by 2019.
  • Currently, India is the fourth largest aviation market in the world with 131 million passengers per annum (for the year 2016).
  • US is the largest aviation market with 815 million passengers, followed by China(490 million passengers) and Japan(141 million passengers).

7) Uber Approves SoftBank Multibillion-Dollar Investment Offer

  • Uber Technologies Inc. approved SoftBank Group Corp.’s offer to buy a multibillion-dollar stake in the ride-hailing company, setting the stage for one of the largest private start-up deals ever.
  • The agreement lets SoftBank and other firms invest up to $1 billion in Uber and proceed with a tender offer in coming weeks to buy up to $9 billion in shares from existing investors. The deal also includes Uber governance changes.

8)PNB MetLife in Distribution Pact with Bank of Bahrain and Kuwait

  • Life insurer PNB MetLife has signed a corporate agency agreement with Bank of Bahrain and Kuwait B.S.C (BBK).This tie-up will help PNB MetLife distribute its retail and group products to BBK’s customers in India.
  • With this partnership, BBK customers in India will get access to PNB MetLife’s entire portfolio of products ranging from health, savings, and wealth to rural plans.

9) WCD Ministry to Host ‘Hausala 2017’ to Celebrate ‘Child Rights Week’

  • The Ministry of Women and Child Development would be celebrating the Child Rights Week by hosting ‘Hausala 2017’ festival from 16-20 November 2017. The festival will be hosted by the Ministry as an Inter CCI Festival for the children who reside in Child Care Institutions (CCIs).
  • The week was chosen as the nation celebrates the Children’s Day on 14 November and the International Child Rights Day is celebrated annually on 20 November.

10) Pankaj Advani wins 17th world title

  •  Indian cueist Pankaj Advani has won his 17th world title at the IBSF World Billiards Championship 2017 in Doha, Qatar.
  • Pankaj Advani beat Mike Russell of England by 6-2 (0-155, 150-128, 92-151, 151-0, 151-6, 151-0, 150-58, 150-21) and won his 17th world title at the IBSF World Billiards Championship 2017 .
  • Pankaj Advani is the winner of maximum number of world titles in any sport by an Indian. He has increased his total with one more victory.

11) Marquez wins fourth MotoGP world title

  • On 12th November 2017, Spain’s Marc Marquez won his sixth world championship and fourth in the premier MotoGP category with third place at the season-ending Valencia Grand Prix.
  • Marc Marquez was holding a commanding 21-point lead in the championship from Andrea Dovizioso and he was guaranteed the title with a top-11 finish or if Dovizioso failed to win the race.

12) Rafael Nadal presented with ATP World No. 1 award

  • On 12th November 2017, tennis player Rafael Nadal was presented the ATP World Number 1 award on court, at the ATP World Tour Finals at the O2 Arena, in London.
  • Rafael Nadal replaced Andy Murray of Britain at Number 1 position on 21 August 2017. He has guaranteed the year-end Number 1 ranking for a fourth time following 2008, 2010 and 2013.
  • Nadal has captured six titles, including two Grand Slam in the French Open and US Open and two ATP Masters 1000s in this season.

13) World Kindness Day – November 13

  • On 13th November 2017, World Kindness Day was celebrated in various parts of the world.
  • World Kindness Day is internationally observed on 13 November every year. It was introduced in 1998 by the World Kindness Movement a coalition of nations’ kindness NGOs.
  • The purpose of World Kindness Day is to highlight good deeds in the community, focusing on the positive power and the common thread of kindness that binds us.

Tumse Na Ho Payega Quant#145

DI For IBPS MAINS

(Q.no: 1-5). Refer to the table and answer the given questions.

NA refers the data which is not needed for a particular question. The number of working days of A, B, C, D is given below and some of them are missing. Take the data of the first row for the first question and the second row for the second question and so on.

A B C D Ratio Total Number of Working Days
_ 25 NA NA Efficiency (A : B) = 5 : 4 NA
_ _ _ NA NA _
16 64/5 32 NA NA NA
NA NA 50 _ _ _
NA 9 8 3 NA _

 

Q1) A started a work alone and then B joined her 5 days before actual completion of the work. For how many days A worked alone?
A. 9
B. 11
C. 10
D. 25
E. 12

Q2) Working together B and C take 50% more number of days than A, B and C together take and A and B working together, take 8/3 more number of days than A, B and C take together. If A, B and C all have worked together till the completion of the work and B has received Rs.120 out of total earnings of Rs. 480 then in how many days did A, B and C together complete the whole work?

A. 2 days
B. 4 days
C. 6 days
D. 8 days
E. 5 days

Q3) All of them started to work together but A leaves after 4 days. B leaves the job 3 days before the completion of the work. How long would the work last?

A. 6 days
B. 9 days
C. 18 days
D. 5 days
E. None of these

Answer & Explanation
Q4) C started the work and left after some days, when 25% work was done. After it D joined and completed it working for 25 days. In how many days C and D can do the complete work, working together?

A. 6
B. 8
C. 10
D. 12
E. 20

Q5) B and C started the work. After 3 days D joined them. What is the total number of days in which they had completed the work?

A. 12
B. 8
C. 4
D. 6
E. None of these

(Q.no: 6 -10). Refer to the table and answer the given questions.

NA refers the data which is not needed for a particular question. The price details of 5 products are given below and some of them are missing. Take the data of the first row for the first question and the second row for the second question and so on.

Product MP CP SP Profit(%) Loss(%) Profit/Loss
Mobile NA 8400 __ 5% 5% _
Investment NA NA NA NA 40% NA
2 Bags NA __ __ 14% 14% NA
TV 40% 54000 __ __ NA NA
Machine NA NA  NA 30% 20% NA

Q6) Rahul purchased a mobile and sold it for a loss(loss % given in the table). From that money, he purchased another article and sold it for a gain of (Profit % given in the table). What is the overall gain or loss?
A. Profit of Rs.21
B. Profit of Rs.24
C. Loss of Rs.21
D. Loss of Rs.24
E. None of these

Q7) A, B and C invests rupees 8000, 12000 and 10000 respectively in a business. At the end of the year the balance sheet shows a loss of initial investment. Find the share of loss of B.

A.4000
B.4500
C.4800
D.5000
E.None of these

Q8) A Shop Keeper sells two bags for Rs. 500 each. On one, he gets % profit(as per the table) and on the other he gets % loss(as per the table). His profit or loss in the entire transaction was?

A. 64/25 % Gain
B. 49/25 % Gain
C. 64/25 % Loss
D. 49/25 % Loss
E. None of these

Q9) The price of TV was marked up by %(as per the table).It was sold at a discount of 20% on the marked price. What was the profit percent of the cost price?

A. 10%
B. 11%
C. 15%
D. 12%
E. None of these

Q10) Preethi sold a machine to Shalini at a profit of %(as per table). Shalini sold this machine to Arun at a loss of %(as per table). If Preethi paid Rs.5000 for this machine, then find the cost price of machine for Arun?

A. 6200
B. 5200
C. 4800
D. 4750
E. None of these

ANswer :

Q1) B
Q2) E
Q3) B
Q4) E
Q5) C
Q6) C
Q7) C
Q8) D
Q9) D
Q10) E

 

Daily Current Affairs 11th& 12th November 2017

1) Rajnath Singh chairs second meeting of Island Development Agency

  • On November 8, 2017, Union Home Minister Rajnath Singh chaired the second meeting of Island Development Agency (IDA) in New Delhi.The meeting was attended by Governor of Andaman & Nicobar Islands, Admiral D.K. Joshi, who is also the Vice Chairman of IDA.
  • Other members of the IDA, Cabinet Secretary, P. K. Sinha, CEO of NITI Aayog, Amitabh Kant, Union Home Secretary, Rajiv Gauba, Union Environment, Forest & Climate Change Secretary, C. K. Mishra and representatives of Ministries of Tourism, Power, Defence, Health, Telecommunications and Civil Aviation also attended this meeting.
  • The IDA was set up on June 1, 2017 following Prime Minister Narendra Modi’sreview meeting for the holistic development of islands.
  • During the second meeting, IDA reviewed the concept development plans and detailed master plans for holistic development of 9 islands.
  • These 9 islands include four in Andaman & Nicobar Islands (Smith, Ross, Long, Avis) and five in Lakshadweep (Minicoy, Bangaram, Thinnakara, Cheriyam, Suheli).
  • These projects are being steered by NITI Aayog. Objective of these projects is to undertake development based on sustainable approach to create a thriving maritime economy on the project islands.

2) India sixth most vulnerable country facing extreme weather events – Report

  • India has ranked as sixth most vulnerable country in the world on Global Climate Risk Index (CRI) 2018 released by Germanwatch (an independent Berlin-based development and environmental organisation).
  • Germanwatch compiles CRI rankings by analysing number of deaths per 100000 inhabitants, extent of financial losses and loss per unit of Gross Domestic Product (GDP) of countries.
  • Economic and population data from International Monetary Fund (IMF) was taken into consideration for compiling the rankings.
  • he top 5 countries in the list are-
    1. Haiti, 
    2. Zimbabwe, 
    3. Fiji, 
    4. Sri Lanka and
    5. Vietnam.

3) India Re-elected Member of UNESCO’s Executive Board

  • India has been re-elected as the member of the UNESCO’s executive board, its top decision-making body. The election was held at the 39th session of the General Conference of the UNESCO in Paris, France.
  • The General Conference consists of the representatives of the States Members of the organisation. Each country has one vote, irrespective of its size or the extent of its contribution to the budget.

4) Varanasi Tops The List of Country’s Most Polluted City

  • A report by the Central Pollution Control Board (CPCB) has found that the air quality of holy city Varanasi is most polluted among the 42 cities monitored recently.
  • Varanasi’s Air Quality Index (AQI) was at an alarming  491, followed by Gurugram at 480, Delhi at 468, Lucknow at 462 and Kanpur at 461. Notably, pollution level is categorized as ‘severe’ when the AQI ranges between 401 and 500.

5) India will be hosting its first Military Literature Festival in Chandigarh

  • Punjab State Government has announced that the first Military Literature Festivalwould be held in Chandigarh from 7th – 9th December, 2017.
  • The event is being organised to pay tribute to the armed forces and spread awareness about Military Literature among masses.
  • It will be jointly promoted by the Punjab government and Chandigarh Administration.
  • On November 10, 2017, Punjab’s Local Bodies and Tourism and Culture Minister, Navjot Singh Sidhu, unveiled Military Literature Festival’s logo.

6) India’s first cartoon network theme park to come up in Surat

  • Turner International India, the parent entity of Cartoon Network brand has announced that it has entered into a brand partnership with a Gujarat-based private firm to set up India’s first cartoon network theme amusement park in Surat.
  • Turner International India has entered into a brand partnership with Rajgreen (Gujarat based real estate, entertainment and hospitality group) for the launch of a 61000 square meter property Amaazia, in Surat.

7) Asia-Pacific Economic Co-operation (APEC) summit held in Vietnam

  • Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Economic Leaders’ Meeting was held on 10th and 11th November, 2017 in Da Nang, Vietnam.
  • Theme of this meeting was ‘Creating New Dynamism, Fostering a Shared Future’.
  • Leaders of 21 Pacific Rim countries attended this meeting.
  • A join statement issued after the meeting laid emphasis on collaborative activity, such as the provision of support for small businesses, promoting sustainable growth and deepening economic integration.

8) PM Modi in Philippines on Three-Day Official Visit

  • Prime Minister Narendra Modi has reached the Philippines capital Manila on a three-day official visit. He will be attending the ASEAN, the East Asia and the India-ASEAN annual Summits.
  • During the visit to the Philippines, his first bilateral visit to the country, the Prime Minister will also participate in special celebrations of the 50th anniversary of ASEAN, Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Leaders’ Meeting and ASEAN Business and Investment Summit.

9) 4th India-Canada Annual Ministerial Dialogue in New Delhi

  • A high level delegation led by the Canadian International Trade Minister, Mr. Francois-Philippe Champagne is in India to attend the 4th Annual Ministerial Dialogue (AMD).
  • The Indian delegation was led by the Commerce and Industry Minister, Shri Suresh Prabhu. In the current round of the Ministerial Dialogue, India and Canada focused on some of the key commercial drivers to enhance the India-Canada partnership.

10) Federal Bank Gets RBI Nod to Open Offices in Kuwait, Singapore

  • Federal Bank has obtained RBI approval to open representative offices at Kuwait and Singapore. The bank has been the preferred banker for NRIs and the NRI friendly measures have resulted in increasing inflow of foreign remittances.
  • The bank already has its representative offices in Abu Dhabi and Dubai and it has tied up with 110+ overseas banks/remittance partners. It has already received approval from RBI for opening a branch in DIFC, Dubai and a representative office in Bahrain, the setting up of which is under process.

11) Bhaskar Ganguly Appointed AIFF Ombudsman by Supreme Court

  • The Supreme Court had appointed former football captain Bhaskar Ganguly as ombudsman, according to the All India Football Federation (AIFF).
  • As per the AIFF, the apex court also appointed S Y Quraishi, former Chief Election Commissioner of India, who has also served as Secretary in the Ministry of Youth Affairs and Sports, Government of India as the ombudsmen to formulate the AIFF Constitution.

12) Dhoni inaugurates his first global cricket academy in UAE

  • On 11th November 2017, Mahendra Singh Dhoni inaugurated his first global cricket academy in the United Arab Emirates.
  • The academy was officially launched by Mahendra Singh Dhoni in the presence of trainees, parents and other key stakeholders of the facility.
  • The academy was jointly launched by Dubai-based Pacific Sports Club and Aarka Sports Club. It has been in operation for a couple of months at theSpringdales School in Al Quoz.

13) Bharat Khandare, First Indian Fighter to be Signed for UFC

  • Bharat Khandare became the first India-born fighter to be signed by Ultimate Fighting Championship (UFC) as the Mixed martial arts (MMA) fighter. The UFC’s aim to take MMA to all parts of the world is well and truly underway and now India can to be added to the list.
  • Khandare will make his debut at UFC Fight Night in Shanghai, China on November 25th.  It will be the first UFC event held on mainland China and will air live on UFC Fight Pass in the United States. Khandare was born in Maharashtra.

14) Former Nepal PM Kirti Nidhi Bista Passes Away

  • Former Prime Minister of Nepal Kirti Nidhi Bista passed away at Kathmandu, Nepal. He was 90 and suffering from cancer.
  • Bista was born in Kathmandu on 15th January 1927. He first became Prime Minister of Nepal in 1969. Bista served three times as Prime Minister from 1969 to 1970, 1971 to 1973 and 1977 to 1979.

15) World Pneumonia Day – November 12

  • On 12th November 2017, World Pneumonia Day was observed all over the world.
  • World Pneumonia Day was first observed in 2009 when over 100 organisations joined to form the Global Coalition against Child Pneumonia.
  • World Pneumonia Day helps to highlight the severity of pneumonia and encourages more organisations to look at ways of fighting the disease.

 

Daily Current Affairs 8th& 9th November 2017

1) Radha Mohan Singh inaugurates three-day Organic World Congress – 2017 in Greater Noida

  • On 9th November 2017, Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister, Radha Mohan Singh inaugurated the three-day Organic World Congress – 2017 at India Expo Centre in Greater Noida.
  • 1,400 representatives from 110 countries, and 2000 delegates from India participated in the Organic World Congress – 2017. The goal is to move from organic India to the organic world.
  • The Organic World Congress (OWC) is organized once every three years in a different country. The International Federation of Organic Farming Movements (IFOAM) and Organic Farming Association of India (OFAI) are organizing the event.

2) PM Modi flagged off Bandhan Express & Inaugurates two bridges

  • ‘Bandhan Express’ a passenger train between Kolkata and Bangladesh’s southwestern industrial city of Khulna was inaugurated on November 9, 2017.
  • ’Bandhan Express’ was jointly flagged off (through video conferencing) by Indian Prime Minister Narendra Modi, West Bengal Chief Minister Mamta Banerjee and Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina.
  • ’Bandhan Express’ will cover 172 kms distance between Kolkata and Khulna in four hours. It will have two stoppages, one at Petrapole (on the India side) and other at Benapole (in Bangladesh).

3) Prince of Wales Charles Arrives India on 2-Day Visit

  • Prince of Wales, Charles Philip Arthur George arrived in New Delhi on a 2-day visit to India. This visit is a part of their 10 day tour to Singapore, Malaysia, Brunei and India.
  • This visit will be the 9th visit of the Prince of Wales to India. The visit is aimed at strengthening bilateral relations between the two nations.

4) In a First, Kerala Launched ‘She Pad’ Scheme for School Girls

  • Kerala government launched “She Pad,’’ a scheme to distribute free sanitary napkins to girl students from classes VI to XII in government and aided private schools affiliated to the state school board.
  • This is the first time that a state government is distributing sanitary napkins to school students. In this academic year, the scheme will be implemented in 300 schools in 114 panchayats by the Kerala Women Development Corporation with the support of local self-governing bodies.

5) India at 7th Position in Business Optimism Ranking: Report

  • India has slipped in ‘business optimism’ index to the 7th position in the September quarter, from the 2nd slot in the previous three months, showing clear signs of lag in the economy, as per Grant Thornton’s International Business Report (IBR).
  • Indonesia is at the top, followed by Finland (2nd), the Netherlands (3rd), Philippines (4th), and Austria (5th). According to the quarterly global survey on business optimism, Indian businesses have expressed low confidence over revenue expectations in the next 12 months.

6) Govt Notifies Tax Avoidance Protocol Between India and New Zealand

  • The government has notified the third protocol between India and New Zealand for avoidance of double taxation and prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income.
  • The protocol updates the existing framework of exchange of tax-related information to latest international standard which will help curb tax evasion and tax avoidance between the two countries and will also enable mutual assistance in collection of taxes.

7) Hong Kong, World’s Top City for International Visits

  • Hong Kong remains the world’s most visited city by international travelers in spite of strained relations with neighboring China.
  • In a report on the top 100 city destinations that highlights the growth in Asian tourism, market research firm Euromonitor International said 25.7 million arrivals are expected in Hong Kong in 2017. The figure is down 3.2 percent compared with 2016.
  • Top 3 Countries in the list are-
    1. Hong Kong.
    2. Bangkok.
    3. London.

8) HDFC Bank Launched SmartUp Zone in Kochi

  • HDFC Bank has announced the launch of its SmartUp Zone in Kochi, an exclusive area inside the branch dedicated for start-ups.
  • SmartUp Zones will be launched in over 65 branches in 30 cities across India, including tier 2 and 3 cities that are emerging as start-up hubs. The objective is to harness the potential of the startup and fintech eco-system using a multi-pronged approach.

9) PayPal Launches Domestic Payments in India

  • American digital payments company PayPal launched domestic operations in India. At launch, Indian consumers will be able to make transactions at select online merchants.
  • Merchants offering PayPal will be able to process both local and global payments through the platform, getting access to PayPal’s more than 200 million customers around the world and in India through a single integration.
  • However, customers in India will not be able to store any money in their PayPal accounts as the company is yet to receive a prepaid payment instrument (PPI) licence from the RBI.

10) Bengaluru outranks San Francisco in Confidence to Go Digital

  • According to a report based on a survey by Economist Intelligence Unit (EIU), published on November 7, 2017, India’s Silicon Valley – Bengaluru has been adjudged as the best city among 45 cities for the confidence of its businesses in their ability to go digital.
  • Confidence of businesses within the cities was assessed in four categories viz. innovation and entrepreneurship, development of new technologies, financial environment, Information and communications technology (ICT) infrastructure and people/skills.

11)Coal India Launched ‘Grahak Sadak Koyla Vitaran App’

  • Shri Piyush Goyal, Union Minister of Railways & Coal has launched ‘Grahak Sadak Koyla Vitaran App’ benefitting customers of Coal India Limited (CIL) lifting coal through road mode.
  • The customer friendly app, launched recently in Kolkata on CIL’s Foundation Day, helps achieve transparency in despatch operations, as a tool to monitor, whether the despatches are made on the fair principle of ‘First in First Out’.

12) Bank of China Begins Operations in Pakistan

  • Bank of China has formally launched its operations in Pakistan, with its first branch inaugurated in Karachi. The bank would strengthen the “brotherly relations” between the two countries in the financial sector.
  • As per the officials, the increased diversity of foreign banks would increase the country’s economic resilience.

13) Saina Nehwal Beats PV Sindhu to Become National Champion for 3rd Time

  • World number 11 Saina Nehwal became the national champion for the third timedefeating world number 2 PV Sindhu in the women’s singles final of Senior National Badminton Championships, in Nagpur, Maharashtra.
  • Nehwal, who had previously won senior nationals in 2006 and 2007, won with the scoreline of 21-17, 27-25. Saina has played nationals thrice, winning the title each time.

14) Uttarakhand celebrates its 17th formation day

  • On 9th November 2017, Uttarakhand celebrated its 17th formation day.
  • Uttarakhand was formed on 9th November 2000 as the 27th state. It was separated from Uttar Pradesh.
  •  Numbers of events were organized across the state to celebrate the 17th formulation day. The main event was held at Police line in Dehradun, where ceremonial parade was presented by Uttarakhand police.
  • Governor K. K. Paul reviewed the ceremonial parade at Police line. He praised the law and order situation in the state. He also honored police personnel for rendering excellent service to the state.

TUMSE NA HO PAEGA..!! ENGLISH SET – 22

 

Cloze Passage

It has long been (1) that children testifying as witnesses find the courtroom experience (2). In many cases, they are victims themselves, and may be deterred from deposing fully and confidently in the formal atmosphere. The Supreme Court’s direction that within three months there should be at least two special deposition centres under every high court’s (3) is a positive step towards ensuring a conducive and (4) atmosphere for vulnerable witnesses.

This takes forward the principle already contained in (5) relating to children. For instance, the Protection of Children from Sexual Offences Act provides for child-friendly procedures during a trial. Under this law, the officer recording a child’s statement should not be in uniform; also,(6) court proceedings steps must be taken to ensure that the child is not exposed to the accused. The court is allowed to record a child’s statement through video conferencing, or using one-way mirrors or curtains. At present, Delhi has four such deposition centres, backed by guidelines framed by the Delhi High Court. The amicus curiae in a criminal appeal before the Supreme Court had (7) that such special centres are (8) in criminal cases that involve vulnerable witnesses.

Ideally, every district in the country would need a special deposition centre. The infrastructural and financial burden may be (9), but the state will have to provide for it to abide by the overarching principle of protecting (10) witnesses.

1.Which of the words fill the blank labelled (1)?

A. Seen

B. Recognized

C. Found

D. Realized

2. Which of the words fill the blank labelled (2)?

A. Discouraging

B. Soothing

C. Intimidating

D. Funny

3. Which of the words fill the blank labelled (3)?

A. Authorization

B. Jurisdiction

C. Dominion

D. Leadership

4. Which of the words fill the blank labelled (4)?

A. Extreme

B. Calm

C. Progressive

D. Protective

5. Which of the words fill the blank labelled (5)?

A. Laws

B. Rules

C. Guidelines

D. Instructions

6. Which of the words fill the blank labelled (6)?

A. During

B. While

C. Meanwhile

D. When

7. Which of the words fill the blank labelled (7)?

A. Asked

B. Said

C. Suggested

D. Observed

8. Which of the words fill the blank labelled (8)?

A. Needed

B. Not needed

C. Unnecessary

D. Useless

9. Which of the words fill the blank labelled (9)?

A. Short-term

B. Small

C. Extreme

D. Huge

10. Which of the words fill the blank labelled (10)?

A. Brave

B. Happy

C. Innocent

D. Vulnerable

 

ANSWERS –  1.B , 2.C , 3.B , 4.D , 5.A , 6.A , 7.C , 8.A , 9.D , 10.D

Tumse Na Ho Payega Quant#144

What will be the value (approximate or exact) in place of question mark.

Q (1) 4.75 × 12 + 4.625 × 8 =? + 45

(a) 52

(b) 51

(c) 49

(d) 41

(e) 50

Q (2) 23/68.5 x 90 + 38% of 769.3 = ?

(a) 320

(b) 325

(c) 327

(d) 322

(e) 324

Q (3) 25.05 x 123.95 +388.999 x 15 – 87.49 x 64.03 = ?

(a) 3310

(b) 3320

(c) 3330

(d) 3340

(e) 3350

Q (4) 27.27% of 1331 + 9/8 of (2400/6)/20 =?

(a) 385

(b) 394

(c) 380

(d) 399

(e) 383

Q (5) 39.5 x 78.65 + 14.28% of 49.25 = ?

(a) 3008

(b) 3103

(c) 3204

(d) 3206

(e) 3110

Q (6) What annual payment will discharge a debt of Rs. 3810 due in a year at 50/3 % per annum compound interest?

(a) Rs.1210

(b) Rs. 1710

(c) Rs. 1540

(d) Rs. 3410

(e) None of the above

Q (7) A packing company packs only 48 pouch of shampoo in a day. One day it was found that 1 pouch among the 48 pouches is heavier than the others. Find the minimum number of weightings required to find the defective pouch?

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 7

(e) 8

Q (8) In a triangle ABC, the lengths of the sides AB and AC equal 17.5 cm and 9 cm respectively. Let D be a point on the line segment BC such that AD is perpendicular to BC. If AD = 3 cm, then what is the radius (in cm) of the circle circumscribing the triangle ABC?

(a) 17.05

(b) 27.85

(c) 22.45

(d) 32.25

(e) 26.25

Q (9) How many integers, greater than 999 but not greater than 4000, can be formed with the digits 0, 1, 2, 3 and 4, if repetition of digits is allowed?

(a) 499

(b) 500

(c) 375

(d) 376

(e) 501

Q (10) Rahim plans to drive from city A to station C, at the speed of 70 km per hour, to catch a train arriving there from B. He must reach C at least 15 minutes before the arrival of the train. The train leaves B, located 500 km south of A, at 8:00 am and travels at a speed of 50 km per hour. It is known that C is located between west and northwest of B, with BC at 60° to AB. Also, C is located between south and southwest of A with AC at 30° to AB. The latest time by which Rahim must leave A and still catch the train is closest to.

(a) 6:15 am

(b) 6:30 am

(c) 6:45 am

(d) 7:00 am

(e) 7:15 am

Q (11) In a chess competition involving some boys and girls of a school, every student had to play exactly one game with every other student. It was found that in 45 games both the players were girls, and in 190 games both were boys. The number of games in which one player was a boy and the other was a girl is?

(a) 200

(b) 216

(c) 235

(d) 256

(e) None of these

Directions for Question no 12 to 15: Answer the questions on the basis of the information given below.

Ram and Shyam run a race between points A and B, 5 km apart. Ram starts at 9 a.m. from A at a speed of 5 km/hr, reaches B, and returns to A at the same speed. Shyam starts at 9:45 a.m. from A at a speed of 10 km/hr, reaches B and comes back to A at the same speed.

Q (12) At what time do Ram and Shyam first meet each other?

(a) 10:00 a.m.

(b) 10:10 a.m.

(c) 10:15 a.m.

(d) 10:20 a.m.

(e) 10:30 a.m.

Q (13) At what time does Shyam overtake Ram?

(a) 10:20 a.m.

(b) 10: 25 a.m.

(c) 10:30 a.m.

(d) 10:40 a.m.

(e) 10:50 a.m.

Q (14) If after overtaking of Shyam, Ram increased his speed by 12.5/18 m/sec and completed the race with Shyam then calculate the average speed (approx) of both in the race.

(a) 5

(b) 6.25

(c) 6.5

(d) 7

(e) 7.25

Q (15) If the data and instruction from the previous question follow then calculate the time required to Ram to complete the race?

(a) 120 min

(b) 140 min

(c) 90 min

(d) 100 min

(e) None of these

 

 

ANSWER KEY

  1. (c)
  2. (d)
  3. (d)
  4. (a)
  5. (e)
  6. (b)
  7. (b)
  8. (e)
  9. (d)
  10. (b)
  11. (a)
  12. (b)
  13. (c)
  14. (d)
  15. (e)

Daily Current Affairs 6th& 7th November 2017

1) Power Ministry sets up panel under P.D. Siwal to probe NTPC’s Unchahar plant accident

  • On November 1, 2017, a boiler blast accident occurred at NTPC’s Unchahar plant in Raebareli, Uttar Pradesh in which 36 people lost their lives. Union Power Ministry has set up a panel to probe this accident.
  • Union Power Ministry has set up a committee headed by P.D. Siwal, Member of Central Electricity Authority (CEA) to investigate the causes of this accident and suggest measures to prevent such incidents in future.
  •  NTPC has also set up a committee headed by Executive Director (operations) S.K. Roy to investigate this incident.

2) COP23 climate change summit held in Bonn,Germany

  • 23rd annual “conference of the parties”(COP) under the UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) begun on November 6, 2017 in Bonn, Germany. This conference will continue till November 17, 2017.
  • COP23 was opened on November 6, 2017 by Fiji’s Prime Minister Voreqe ‘Frank’ Bainimarama.
  • The India Pavilion at COP 23 was inaugurated by Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Dr. Harsh Vardhan.
  • India’s theme for COP 23 is ‘Conserving Now, Preserving Future’.

3) India Signs Loan Agreement with World Bank for US $119 Million

  • A Financing Agreement for IBRD loan of US$ 119 million (equivalent) for the “Odisha Higher Education Programme for Excellence & Equity (OHEPEE) Project” was signed with the World Bank.
  • The Objective of the project is to improve the quality of ‘students’ equitable access to selected institutions and enhance governance of the higher education system in Odisha. The closing date for the project is 30th November, 2022.

4) Guinea Becomes New Member Of International Solar Alliance

  • External Affairs Minister Sushma Swaraj held a meeting with Guinea’s Foreign Minister, Mamady Toure, during the course of which the latter handed over his country’s instrument accession to the India-initiated International Solar Alliance (ISA).
  • According to a statement issued by the External Affairs Ministry, Sushma Swaraj and Toure exchanged views on a broad range of subjects covering bilateral friendship and cooperation.

5) India to Contribute USD 100 Million to UN Partnership Fund

  • India has pledged an additional amount of USD 100 million towards the UN partnership fund, scaling up its support to sustainable development projects across the developing world.
  • The contribution would be in addition to India’s contribution of 10.582 million US dollar to various other UN programm. A total of USD 398.98 million was pledged by about 20 countries during the conference session.

6) Ola Ties up with Microsoft to Build Connected Vehicle Platform

  • Together with Microsoft, Ola is building a new connected vehicle platform for car manufacturers worldwide. As part of the partnership, Ola announced that Microsoft will be its preferred cloud provider.
  • At the heart of the partnership is Ola Play, that will leverage Microsoft Artificial Intelligence (AI) and Internet of Things (IoT). It will also provide auto manufacturers with custom digital experiences for their customers.

7) Paytm Introduces BHIM UPI for Seamless Money Transfer

  • Digital payment platform Paytm introduced payments using BHIM UPI on its platform, using which users can create their own Paytm BHIM UPI ID on the app, which will be issued by Paytm Payments Bank.
  • With Paytm BHIM UPI, users can now make seamless and instant money transfers directly between two bank accounts, with no waiting time to add beneficiary. They will also not have to share their bank account details and IFSC code with anyone to receive money.

8) Long-Range Cruise Missile ‘Nirbhay’ Test-Fired

  • India conducted a flight test of its indigenously designed and developed long-range sub-sonic cruise missile ‘Nirbhay’. It can carry warheads of up to 300 kg from a test range at Chandipur along the Odisha coast.
  • This was the fifth experimental test of the homegrown missile system. The test fire was carried out by Defence Research and Development Organisation (DRDO).

9) Kerala government inks MOU with Intel, UST Global

  • The Kerala government inked an MoU with Intel and UST Global for exploring the possibility of transforming the state into an electronic hardware manufacturing hub. The MoU was signed by the state IT department, Intel and UST Global in the presence of Chief Minister Pinarayi Vijayan.
  • Kerala government was committed to make the state an electronic hardware manufacturing hub. To achieve this goal, government had taken the initial steps by setting up the Kerala Electronics and Hardware Mission.

10) Revenue Secretary Hasmukh Adhia named Finance Secretary

  • Revenue Secretary Hasmukh Adhia has been designated as the new Finance Secretary. Adhia is a 1981 batch IAS officer of Gujarat cadre. The vacancy was caused following the superannuation of Ashok Lavasa in October 2017.
  • As per the convention, the senior most Secretary in the Finance Ministry is designated as the Finance Secretary. There are five departments under the Finance Ministry- Expenditure, Economic Affairs, Financial Services, Revenue and Department of Investment and Public Asset management (DIPAM).

11) Mary Kom Strikes Gold at Asian Women’s Boxing Championships

  • M.C. Mary Kom (48kg) notched up her fifth gold medal at the Asian Women’s Boxing Championships in Vietnam. He has defeated North Korea’s Kim Hyang Mi.
  • This is Mary Kom’s first international gold medal since the 2014 Asian Games. Mary Kom’s last medal came in the 2014 Asian Games in Incheon, where she became the first Indian woman boxer to win gold in the Women’s Flyweight (51 kg) category.

12) HDFC Bank makes RTGS, NEFT online transactions free

  • HDFC Bank Ltd has made online transactions through RTGS and NEFT free of cost from 1st November 2017, with an aim to promote a digital economy.
  • According to the revised fees and charges for savings and salary accounts, customers will not have to pay any charge for doing online transactions through Real Time Gross Settlement (RTGS) and the National Electronics Funds Transfer (NEFT) from 1st November 2017.

13) Maya Swaminathan Sinha awarded Entrepreneur of the Year by ASSOCHAM

  • On 31st October 2017, ASSOCHAM (Associated Chambers of Commerce and Industry of India) honoured CMC Skills’ Founder Ms. Maya Swaminathan Sinha with the ‘Entrepreneur of the Year Award 2017’ award in Ranchi.
  • ASSOCHAM organized “One Day National Summit on Leadership cum Awards 2017’’ at Hotel BNR Chanakya, Ranchi. The ‘Entrepreneur of the Year Award 2017’ award waspresented to Ms. Maya Swaminathan Sinha by Governor of Jharkhand, Draupadi Murmu.

14) Indian short film ‘School Bag’ wins award in Montreal

  • On 5th November 2017, Indian short film ‘The School Bag’ won the Best Short Film Award at the South Asian Film Festival of Montreal (SAFFM) in Montreal.
  • Indian short film ‘The School Bag’ is about a story based in Pakistan. The plot is based in Peshawar and is about the relationship between a mother and her seven-year-old son who wants a new school bag on his birthday. But fate has something else in store for him.