Daily Current Affairs 29th September,2017

1) CARA launches monthly ‘Jan Sampark’ Program to facilitate adoption

  • On 27th September 2017, the Central Adoption Resource Authority (CARA) started a monthly ‘Jan Sampark’ program to enable the public to obtain information related to Adoption, in New Delhi.
  • i. This programme is the first of its kind, regarding adoption. Around 150 Prospective Adoptive Parents (PAPs), Adoptive Parents and representatives of agencies participated in the session.
  • Details regarding Immediate Placement and Special Needs Adoption Module of Child Adoption Resource Information & Guidance System (CARINGS) and the newly launched Grievance/Query portal were shared with the participants.

2) Madhya Pradesh Bags ‘Best Tourism State’ Award

  • Madhya Pradesh has won the ‘Best Tourism State’ national award for the third consecutive year. President Ram Nath Kovind handed over the award, named as ‘Hall of Fame Award’, to Minister of State for Tourism Surendra Patwa at a ceremony held at Vigyan Bhawan in New Delhi.
  • The state bagged total 10 awards in this programme, organised on the occasion of World Tourism Day (27 September). Madhya Pradesh also received a national award for Film Promotion Policy in the category of Best Film Promotion Friendly State/Union Territory.

3) ADB approves USD 80 mn loan for modernisation of TVET in Himachal Pradesh

  • Multilateral lending agency Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of $80 million (about Rs 524 crore) for the modernization of Himachal Pradesh’s technical and vocational education and training (TVET) institutions.
  • The total cost of the project is $100 million, with the Centre contributing $20 million. The project is expected to be completed by the end of 2022.

4) MoU Signed Between BSNL and ZTE

  • Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) has signed a memorandum of understanding (MoU) with Chinese gear maker ZTE.
  • Both the parties will work together and prove key technologies like Pre5G and 5G wireless systems to make a virtual network architecture of a 5G ecosystem for research and commercialization in India.

5) Rajiv Sabharwal to Take Charge as Tata Capital CEO

  • Tata Capital announced the appointment of Rajiv Sabharwal as Managing Director & CEO designate of the company. Sabharwal will be joining Tata Capital in January 2018 and would be taking over from the company’s current Managing Director & CEO Praveen P Kadle.
  • Mr Kandle will be assuming other responsibilities in the Tata Group effective April 1, 2018. Sabharwal is currently a partner at True North Managers LLP, formerly India Value Fund Advisors. He was an Executive Director on ICICI Bank’s board before joining True North.

6) Air India Ties up with PNB, IndusInd

  • Air India has tied up with public sector lender PNB and private lender IndusInd Bank to secure loans to the tune of over Rs 3,000 crore for meeting working capital requirements.
  • Recently, the disinvestment-bound Air India had floated tenders for availing Govt. guarantee backed INR short-term loans totalling up to Rs 3,250 crore in the first phase to meet its urgent working capital.

7) IDBI Bank sells 9 % stake in SIDBI

  • On 27th September 2017, IDBI Bank said that it has sold 9 % stake in Small Industries Development Bank of India (SIDBI).
  •  The amount for which the 9 % stake was sold is undisclosed.Name of the buyer has also not been disclosed.This has been done in a move to mobilise funds by exiting non-core business. IDBI has planned to reduce stake in some non-core businesses to increase its capital base.

8) India Jumps to 14th Rank as Best Country for Expats: HSBC Survey

  • India leapt up the global rankings by 12 places to take the 14th spot in terms of best country for expats to live and work in, according to the HSBC survey. The list has been topped by Singapore.
  • The list is part of HSBC’s latest ‘expat explorer survey’ that covered 27,587 expats from 159 countries and territories in March and April 2017. According to the survey, about 71 percent expats in India reported high levels of confidence in the local economy, while 58 percent exuded optimism on political stability.

9) International Day for Universal Access to Information Observed Globally

  • The International Day for Universal Access to Information (IDUAI) was observed globally on 28 September 2017. The celebrations and events for the Day are organised by UNESCO.
  • The year 2017 marks the second year observation of 28 September as the International Day for Universal Access to Information. From 27 to 30 September 2017, UNESCO hosted a Conference under the theme “Overcoming Divides and Achieving the SDGs in Africa” in Balaclava, Mauritius.

10) Russia, US Partner to Build 1st Ever Space Station Near Moon

  • Russian and US space agencies, Roscosmos and NASA, have agreed to jointly build a “deep space gateway”, thefirst-ever astronaut-tended space station around the Moon.
  • The gateway would help prepare for manned missions to deep space destinations including Mars. NASA and Roscosmos are two of the major partners in the $100-billion Earth-orbiting International Space Station (ISS). Following in the footsteps of the International Space Station, the moon ship would be open to astronauts and cosmonauts from around the world.

11) Mridul Kumar appointed as the next High Commissioner of India to Malaysia

  • Shri Mridul Kumar an IFS of 1992 batch presently Joint Secretary in the Ministry of External Affairs has beenappointed as the next High Commissioner of India to Malaysia.
  • About Malaysia
    Capital: Kuala Lumpur
    PM: Najib Razak
    Currency: Ringgit’

Read  Current Affairs 27th & 28th September,2017

Try Current Affairs Quiz 21

Daily Practice Quants 

 

Current Affairs Quiz #21

Q1. Name the state that has recently declared the year of 2017 as the e-Pragati year, a flagship program will help the government to make real-time governance.
(a) Tamil Nadu
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
(e) Telangana
Q2. In which of the following continent, President Ram Nath Kovind will make his first foreign trip?
(a) Asia
(b) Africa
(c) Antarctica
(d) North America
(e) South America
Q3. For the first time, India holds joint trade and investment show with which of the following two countries in New Delhi?
(a) US and Turkey
(b) US and Iran
(c) US and Afghanistan
(d) Iran and Afghanistan
(e) Japan and Iran
Q4. What is the position of India in the world in the number of nuclear reactors being installed, according to the World Nuclear Industry Status Report 2017?
(a) Third
(b) Fifth
(c) Fourth
(d) Tenth
(e) Ninth
Q5. The joint exercise has been recently started between Special Forces of Pakistan and Russia Armies. The Joint exercise has been named as _________________.
(a) Russak 2017
(b) PAKIA V
(c) Razia VI
(d) DRUZBA 2017
(e) Shaheen V
Q6. The 7th ASEM (Asia–Europe Meeting) Economic Ministers’ Meeting was held recently in ______________.
(a) China
(b) South Korea
(c) Indonesia
(d) Japan
(e) Oman
Q7. Prime Minister Narendra Modi has recently launched Sahaj Bijli Har Ghar Yojana or ‘Saubhagya’, to supply 24/7 electricity supply to poor households. What is the total outlay for the scheme?
(a) Rs 18,000 crore
(b) Rs 23,300 crore
(c) Rs 16,320 crore
(d) Rs 25,560 crore
(e) Rs 12,230 crore
Q8. PM Narendra Modi has recently reconstituted the Economic Advisory Council (EAC) to guide him on economic issues. The Council will be headed by _______________.
(a) Arvind Pangaria
(b) Bimal Anand
(c) Narendra Modi
(d) Archit Sahu
(e) Bibek Debroy
Q9. Which of the following state Government has recently launched ‘Sampurna (Sishu Abond Matru Mrityuhara Purna Nirakaran Abhijan) Yojna’ scheme for pregnant women?
(a) Odisha
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Rajasthan
Q10. State Bank of India lowered the Minimum Average Monthly Balance (MAB) requirement in a savings account to ____________ from Rs 5,000.
(a) Rs 3,500
(b) Rs 3,000
(c) Rs 4,000
(d) Rs 2,700
(e) Rs 3,300
Q11. For which of the following lender, Artificial intelligence banking platform Payjo has launched an AI-powered chat assistant to addresses customer enquiries?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) State Bank of India
(e) Allahabad Bank
Q12. Name the Minister of Tribal Affairs who has recently inaugurated the National Workshop organized by TRIFED on “Minimum Support Price (MSP) for Minor Forest Produces (MFP) scheme.
(a) Ramvilas Paswan
(b) Paty Ripple Kyndiah
(c) Jual Oram
(d) Kantilal Bhuria
(e) Kishore Chandra Deo
Q13. Asian champion Govindan Lakshmanan has recently won in the men’s 5000-metre race in the 57th National Open Athletics Championships in ____________.
(a) Chennai
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Bhubneshwar
(e) Jhansi
Q14. Name the state government that has recently launched ‘Vision-2025’ project aimed at evolving a draft policy for the development of the state in next seven years by seeking the opinion of the public.
(a) Rajasthan
(b) Assam
(c) Meghalaya
(d) Haryana
(e) Karnataka
Q15. Asian Development Bank (ADB) has recently downgraded India’s growth projection to _____________ for the current fiscal.
(a) 6.8%
(b) 7.0%
(c) 7.3%
(d) 6.6%
(e) 6.0%

 

Read Daily Current Affairs 27th & 28th September,2017

Try Current Affairs Quiz 20

Tumse Na Ho Payega Quant#123

Q (1) 324, 348, 368, 512, –?–

(a) 521

(b) 566

(c) 522

(d) 524

(e) 523

Q (2) 400, 600, 1500, 5250, –?–

(a) 23625

(b) 23456

(c) 23635

(d) 23652

(e) 23665

Q (3) 78, 93, 105, 111, –?–

(a) 113

(b) 115

(c) 111

(d) 114

(e) 110

Q (4) 5, 7, 6, 10, 21, 24, 15 , 42, –?–

(a) 41

(b) 30

(c) 42

(d) 47

(e) 48

Q (5) 10, 29, 87, 257, –?—

(a) 771

(b) 770

(c) 698

(d) 690

(e) 772

Q (6) It takes 15 hour for a boat to travel downstream from point P to Q and come back to a point o which is midway between P and Q. The speed of boat is 6km/hr and speed of stream is 3 km/hr. Find the distance between P and Q?

A.50 km

B.52 km

C.54 km

D. 58 km

E. none of these

Q (7) A sum of money which is Rs 1000/- compounded annually for 3 years and the amount accrued is 1736. Find the difference between the interest accrued in 1st year and 3rd year.

A. Rs 96

B. Rs 91

C.Rs 98

D.Rs 97

E.RS 95

Q (8) A man sells 3 cycles and 2 cows at the rate of Rs 9000/- .He incurred a loss of 10% on one cycle and profit of 20% on each cow in this way he gets no loss and no profit in whole transaction. Find the price of a cycle (in rupees)?

A.2300

B.2100

C.2500

D.2000

E.2200

Q (9) In how many ways we can arrange SALWAJOODOM so that no two vowels come together?

A.3275000

B.3276000

C.327600

D.3297000

E. None of these

Q (10) There were 3 workers working in a workshop who are A, B and C. They started the work together for 5 days and after working for some days the work stalled for 2 days and after that they completed the work by doing work alternatively starting with A,B and C respectively . Individually A, B, C completes the work in 20, 30 and 40 days respectively. In how many days the work is completed?

A.22.5

B.21

C.20.5

D.20

E.19.5

Q (11) Pranjal is engaged in 2 transactions where he earns same amount as profit in each case. He makes 30% profit in the first transaction and 25% gain in second. If the same amount is earned as profit and the two transactions are combined, his profit becomes 22.22%. The sale price in the combined transactions is?

A.112

B.110

C.150

D.160

E. cannot be determined

Q (12) A vessel contains 12 L wine and another contains 4 L water 3 L is removed from each vessels and transferred to one another vessel , the same operation is repeated once more .Find the ratio of wine and water in two vessels.

A.3:1, 3:1

B.3:1, 1:3

C.1:3, 3:1

D.2:3, 1:2

E. Can’t be determine

Q (13) Average age of students in a class of 50 is 13. The weights of each is directly proportional to the height and the height is also found to be in direct proportion to the age. A student of age 11 is 165 cm tall, with weight being 33 kg. Find the average weight of the class?

A. 40 kg

B.36 kg

C. 39 kg

D. 41 kg

E. 54 kg

Q (14) Ram, Shyam and Raghu are 3 people in partnership while setting up a company. Ram has invested Rs 2000/- for 2 years, Shyam joined after some months with Rs 6000/- and Raghu invested for 2.5 years. The total profit is in the ratio 3:2:1. Find for how much time shyam has invested money and what is raghu’s investment?

A.2/3 years, 700

B.2 years, 800/-

C.1/3 years, 900/-

D.2/3 years, 800/-

E. None of these

 

Q (15) Three people A, B and C have equal amount of money. A give his half of money equally to B and C, then B gives half of his amount to C. If C has Rs 4230, then what is the total amount which all three people had initially?

(a) Rs 7200

(b) Rs 6508

(c) Rs 6768

(d)Rs 6288

(e)Rs 6426

 

 

 

Answers

  1. (c)
  2. (a)
  3. (d)
  4. (e)
  5. (b)
  6. (c)
  7. (a)
  8. (d)
  9. (b)
  10. (e)
  11. (e)
  12. (a)
  13. (c)
  14. (d)
  15. (c)

Daily Current Affairs 27th & 28th September,2017

1) India MoU with Norway & collaborates with US and Japan

  • Government of India has collaborated with US, Japan and Norway in the fields of health security, rail safety and health co-operation respectively.
  • Indian Ministry of Health and Family Welfare signed a ‘Letter of Intent’ with the Norwegian Ministry of Foreign Affairs.This Letter of Intent aims to extend the co-operation in health sector through the Norway India Partnership Initiative (NIPI) for a period of 3 years, starting from 2018.
  • India and United States renew Commitment on Health security:
    i.India and United States renewed their commitment to work together in the healthcare sector.
    ii.This would provide better solutions to the health challenges faced by the people of both the countries.
    iii.They would identify areas of mutual interest and promote development in areas like drugs for communicable and non-communicable diseases, low-cost innovations, food and drug regulations, traditional medicine, etc. 
  • India and Japan Co-operation in Rail Safety:
    i.Indian Ministry of Railways had requested Japan’s Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism (MLIT) for technical co-operation in Rail Safety.
    ii.This co-operation will enable exchange of information and visit of experts from both sides.
    iii.A workshop is to be organised in the first week of November 2017 in association with Japanese experts.

2) Indian Navy commissions INS Tarasa, a Water Jet Fast Attack Craft at Mumbai

  • On 26th September 2017, INS Tarasa, a Water Jet Fast Attack Craft (FAC) was commissioned into the Indian Navy by Vice Admiral Girish Luthra, Flag Officer Commanding-in-Chief, Western Naval Command at the Naval Dockyard, in Mumbai.
  • INS Tarasa is 50 m long.It is powered by three water jets, with speed more than 35 knots (65 km/hr).It is equipped with a 30 mm main gun and several light, medium and heavy machine guns
  • INS Tarasa was built by the Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE), Kolkata.This is the last Water Jet Fast Attack Craft (FAC) built by Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE).

3) Government launches Electronic Negotiable Warehouse Receipt System

  • On 26th September 2017, Mr.Ram Vilas Paswan, Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution launched the Web Portal of Warehousing Development and Regulatory Authority (WDRA) and Electronic Negotiable Warehouse Receipt (e-NWR) System, in New Delhi.
  • e-NWRs have no chances of any tempering, mutilation, fudging, loss or damage and with no possibility of any multiple financing. These initiatives would revolutionise the marketing of agricultural commodities and help farmers realize better price for their produce which will be a step towards doubling the farmers’ income by 2022 as well as Digital India mission.

4) Minister of Communication Shri Manoj Sinha Launched First Ever India Mobile Congress 2017

  • The Minister of Communication Shri Manoj Sinha launched DoT’s first ever Mobile, Internet and Technology event in India – India Mobile Congress 2017 at Pragati Maidan, New Delhi.
  • Led by Department of Telecom as the nodal ministry, the India Mobile Congress is being organised by Cellular Operators Association of India (COAI). The largest and first ever event also has the support of the other ministries like the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Skill Development and Entrepreneurship amongst others.

5) Israel to boost ‘White Revolution’ in Haryana

  • On 25th September 2017, Mr.Uri Ariel, Minister of Agriculture and Rural Development of Israel, announced that Israel will provide increased support to Haryana’s White Revolution, in Israel.
  • Haryana’s Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Mr.Om Prakash Dhankar, met Israel’s Minister of Agriculture and Rural Development Mr.Uri Ariel.Both the Ministers agreed on further co-operation in the fields of horticulture, dairy and exchange of research among students and specialists in universities of agriculture, horticulture and animal sciences.

6) WEF’s Global Competitiveness Rankings: India Ranks 40th, Switzerland Tops

  • India remains the most competitive country in South Asia, appearing at No. 40 in the global competitiveness ranking of 137 countries by the World Economic Forum (WEF). The ranking is one lower than last year.
  • According to WEF, India’s score is its highest ever according to the current methodology, which ranked Switzerland as the world’s most competitive economy. India ranks 3rd among BRICS nations.

7) ADB to Increase Annual Lending to India to $4 billion

  • The Asian Development Bank will increase its annual lending to India to a maximum of $4 billion between 2018 and 2022 to help fasten inclusive economic transformation towards upper middle-income status.
  • The proposal was endorsed at new ADB Country Partnership Strategy for 2018- 2022. The new lending programme, which includes private sector operations, is much higher than the average $2.65 billion a year in loans extended during 2012 and 2016.

8) IDBI Bank launches ‘Project Nishchay’ to improve financial performance

  • On 26th September 2017, IDBI Bank launched ‘Project Nishchay’ in partnership with Boston Consulting Group (BCG) to improve its turnaround programme and financial performance.
  • This project will be led by senior management of IDBI Bank and BCG.IDBI Bank has the highest ratio of bad loans among listed banks with a gross NPA ratio of over 24 %. The bank had made a net loss of Rs.853 crore at the end of the first quarter in 2017.

9) BHU Appoints its First Woman Chief Proctor

  • The Banaras Hindu University has appointed Professor Royana Singh as its Chief Proctor. She will be the first woman to hold the post, as per an official of the 101-year-old central University.
  • Mrs Singh is a professor in the Anatomy department of the Institute of Medical Sciences. She takes charge after O.N Singh resigned from the post of Chief Proctor taking “moral responsibility” for the incident of lathi charge on students who were protesting against the victim-blaming of a colleague who was molested in the campus.

10) Maharashtra secures top position in manufacturing: ASSOCHAM

  • On 26th September 2017, Maharashtra secured the 1st position in manufacturing emergence in India, according to a study conducted by the non-governmental industry body ASSOCHAM.
  • Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) conducted a study titled ‘Manufacturing excellence and emergence in India: The State-level analysis’.ASSOCHAM considered the following factors to prepare the ranking: number of factories, output value, working capital, net fixed capital formation, fixed capital, finished goods, capital invested and total inputs.’
  • Gujarat has obtained the second position, with good performance on change in capacity utilisation, operational ratio, value addition and input cost.

11) Angola Swears in its First New President After 38 Years

  • Angola swore in Joao Lourenco as the country’s President, making him the first new President of the country in 38 years. This comes after the previous president, Jose Eduardo dos Santos, announced his retirement and chose Lourenco as his successor.
  • Lourenco, who had served as Angola’s Defence Minister earlier, vowed to attract more foreign investment. The People’s Movement for the Liberation of Angola (MPLA) has governed since Angola’s hard-fought independence from Portugal in 1975, with Dos Santos taking power in 1979.

12) World Tourism Day: 27 September\

  • The World Tourism Day is celebrated across the world on 27th of September.  Its purpose is to foster awareness among the international community of the importance of tourism and its social, cultural, political and economic value.  The theme for World Tourism Day 2017 is ‘Sustainable Tourism – a Tool for Development’.
  • The World Tourism Organization (UNWTO), the United Nations agency is responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism.

13) World Maritime Day: 28 September

  • The World Maritime Day is celebrated across the world on 28 September. The theme for 2017 World Maritime Day is ‘Connecting Ships, Ports and People’.
  • The idea behind introducing the theme is to provide an opportunity to focus on the many diverse actors involved in the shipping and logistics areas. It aims to do so by focusing on helping International Maritime Organization (IMO) member states to develop and implement maritime strategies to invest in a joined-up, interagency approach.

14) World Rabies Day: 28th September

  • World Rabies Day is celebrated annually to raise awareness about rabies prevention. This day also marks the anniversary of Louis Pasteur’s death, the French chemist and microbiologist, who developed the first rabies vaccine.
  • World Rabies Day is the first and only global day of action and awareness for rabies prevention. The 2017 World Rabies Day theme is ‘Rabies: Zero by 30’.

15) India to host South Asian boxing Championship in Guwahati

  • The Boxing Federation of India (BFI) has presented its 2017-18 calendar which includes the prestigious South Asian Championship to be held in Guwahati from December 6-10 announced on 26th of Sept. 2017.
  • It is the first time India will host the South Asian Championship. The tournament will witness the participation from Uzbekistan, Kazakhstan, and Ukraine among other top boxing nations.

Tumse Na Ho Payega LR#122

Diretion for Q (1- 5) Read the statements carefully and mark the option

(a) If only conclusion 1 follows

(b) If only conclusion 2 follows

(c) If both conclusion 1 and conclusion 2 follows.

(d) If either conclusion 1 or conclusion 2 follows.

(e) If neither conclusion 1 nor conclusion 2 follows.

 

Q (1) Statement

            Some mangoes are fruits.

           Fruits which are mango are green.

           All fruits are seasonal.

           Some fruits are healthy

Conclusion

1. Some greens are healthy.

2. All greens are seasonal.

12. Statement

            Some monkeys are king.

            All kings are black.

            Some black are not honest.

            Some black which are not honest are danger.

Conclusion

1. All danger are honest.

2. Some danger are king.

13. Statement

            All cars are lamborghini.

            No lamborghini is duster.

            All lamborghinis are dukati.

            Some fords are duster.

Conclusion

1. All dusters being dukati is a possibility.

2. All dusters being car is a possibility.

14. Statement

            No dog is fox.

            No cat is fox.

            No fox is dangerous.

            Some cats are dangerous.

            Some dogs are dangerous.

Conclusion

1. Some cats are not dangerous.

2. Some dogs are not dangerous.

15. Statement

            All batsmen are bowler.

            All bowlers are spinners.

           All wicketkeeper are slow.

           All spinners are fast

Conclusion

1. All batsmen are fast.

2. Some spinners are slow.

Direction for Q (6) to (10) – Read the following information and answer the questions given below.

Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 L,M,N,O,P and Q are seated and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.O sits third to right of M. Either O or M sits at an extreme end of the line. The one who faces M sits second to right of E. Two people sit between B and F. Neither B nor F sits at an extreme end of the line. The immediate neighbor of B faces the person who sits third to left of L. N and P are immediate neighbors of each other. C sits second to the left of A. P does not face the immediate neighbor of D.

Q (6) Who amongst the following sit at extreme ends of the rows ?
(a) O, D
(b) M, A
(c) Q, C
(d) L, D
(e) M, F

Q (7) How many persons are seated between Q and N?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None
Q (8) L is related to A in the same way as O is related to B based on the given arrangement. To which of the following is P related to, following the same pattern?
(a) C
(b) D
(c) E
(d) F
(e) Cannot be determined
Q (9) Which of the following is true regarding P ?
(a) F faces P
(b) Q is an immediate neighbour of P
(c) F faces the one who is second to right of P
(d) P sits at one of the extreme ends of the line
(e) M sits second to the right of P
Q (10) Four of the following hve are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) A-P
(b) B-P
(c) F-L
(d) C-Q
(e) E – M

 

 

 

ANSWER KAY

  1. (b)
  2. (e)
  3. (a)
  4. (e)
  5. (a)

Tumse Na Ho Payega Quant#122

MISCELLANEOUS QUESTION FOR IBPS EXAME 

Q (1) Preeti sold a book at a discount of 19% and earned a profit 12.5%. If the discount offered was Rs 4.5 more than the profit. What was the selling price of the book?

(a) 121.5

(b) 125

(c) 135.5

(d) 150

(e) None of these

Q (2) Ritesh and Rohit invested Rs 45000 and 38000 in a business. After 4 months, Rohan joined them by investing Rs 50000 and after 4 months of joining of Rohan, Ritsh left. If the difference between shares of Ritesh and Roshan together and Rohit is 6764, then what is the annual profit?

(a) 27506

(b) 26576

(c) 27000

(d) 27056

(e) None of these

Q (3) A sum of money becomes 25 times in 5 years at compound interest and become 36 times in 7 years. Find out the rate of per annum applied o the sum?

(a) 10 %

(b) 15 %

(c) 20%

(d) 35 %

(e) 30%

Q (4) A train can run 60% faster than a bus. Both of them started from the same point and reached to the same place at the same time. While travelling the train losses 20 minute due to the signal problem. If the destination is 80km away, then find out the time required for bus to cover the distance of 575m?

(a) 53 sec

(b) 50sec

(c) 45 sec

(d) 51 sec

(e) 55 sec

Q (5) 6 year ago, Q’s age was one-third the age of P. after 6 years, P’s age would be twice the age of Q. What is sum of their present age?

(a) 50

(b) 60

(c) 70

(d) 55

(e) 65

Q (6) A trader sells an article at a loss of 9%, but when he increase the selling price of the article by Rs 306 he earns a profit of 3.75% on the cost price. If he sells the same article for Rs 2760, what is his profit percentage?

(a) 8%

(b) 12 %

(c) 22%

(d) 15%

(e) 18%

Q (7) In a box carrying a dozen of bananas, one third have gone bad. If three bananas are taken out at a time at random, then what is the probability that at least one banana picked out of the three is good?

(a) 48/55

(b) 54/55

(c) 27/28

(d) 70/71

(e) None of these

Q (8) A father divided his income into two son P and Q in the Ratio of 4 : 3. They deposited their money in bank which offers them 7% compound interest compounded annually and Q deposited his money for double the duration of the time for which P deposited his money. If the total income of father is 35000 and total accumulated amount both the deposits after their respective time period was Rs 38500, then for what duration Q invested his money?

(a) 1year

(b) 2 year

(c) 3 year

(d) 4 year

(e) None of these

Q (9) Ravi purchases his goods at a discount of 10% on the mark price. He normally gives a discount of 6% to his customers. If during the special scheme he gets an additional discount of 2% on his purchase price. Find his approximate profit percentage?

(a) 9.5

(b) 7.8

(c) 8.8

(d) Can’t be determine

(e) None of these

Q (10) The average marks obtain by the students of four classes P, Q, R, S is 60. The average marks of students of class P, Q, R, and S individually are 45, 50, 72, and 80 respectively. If the average marks of student of class P and Q together 48 and that of the students of Q and R together are 60, then what is ratio of number of students in section P and S?

(a) 5 : 4

(b) 3 : 2

(c) 8 : 5

(d) 12 : 7

(e) 4 : 3

 

 

  1. (a) 121.5
  2. (d) 27056
  3. (c) 20%
  4. (a) 53 sec
  5. (b) 60
  6. (d) 15%
  7. (b) 54/55
  8. (b) 2 year
  9. (d) Can’t be determine
  10. (e) 4 : 3

Daily Current Affairs 26th September,2017

1) Karnataka government launches Vision-2025 project

  • The Karnataka Government Chief Minister Siddaramaiah has launched ‘Vision-2025’ project across the state. It aimed at evolving a draft policy for development of the state in next seven years by seeking the opinion of the public.
  • Under the project, the government would seek public opinion on how they want their dream state to be in the next seven years. The CM has also launched the website ‘www.navakarnataka2025.in’.

2) TRIFED Organised National Workshop on Minimum Support Price for Minor Forest Produce

  • Minister of Tribal Affairs Shri Jual Oram inaugurated the National Workshop organized by TRIFED on “Minimum Support Price (MSP) for Minor Forest Produces (MFP) scheme – Taking it to the next level for a Fair and Equitable Deal to the Tribals”.
  •  This scheme is already implemented in 9 States and now it is expanded nationwide.TRIFED has also signed MoU with Amazon for the marketing of tribal handicrafts scaled-up for the empowerment of tribals.

3) Platts Top 250 Global Energy Company Rankings 2017: IOC 7th, ONGC 11th, RIL 3rd largest energy firm

  • The Platts Top 250 Global Energy Company Rankings is published by S&P Global Platts annually.The companies are ranked based on financial performance depending on four important factors namely asset worth, revenues, profits, and return on invested capital.
  • 1strank was secured by Russian gas firm Gazrpom. 2ndrank was bagged by German utility E.ON. 3rdrank was obtained by Indian energy producer, Reliance Industries Ltd (RIL). RIL has the world’s biggest refinery complex.
  • Other Indian firms in the top of the list are Indian Oil Corporation (IOC) in 7th position and Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) in 11th position.

4) Shashi Shankar appointed CMD of ONGC

  • Shashi Shankar was appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of India’s biggest oil and gas producer ONGC. The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment to the post of CMD.
  • Shankar, at present director (technical and field services), ONGC, will take over the charge as CMD from October 1. He will replace Dinesh K Sarraf. Mr Shankar will have a nearly four-year term until March 2021.

5) ADB Lowers India Growth Forecast for this Fiscal

  • Asian Development Bank (ADB) has downgraded India’s growth projection to 7 percent for the current fiscal while lowering its forecast for the next financial year as well.
  • India’s GDP growth is downgraded to 7 percent in the financial year 2017-18, a 0.4 percentage point drop from the April forecast. In the financial year 2018-19, the forecast is adjusted down to 7.4 percent, from 7.6 percent, according to the Asian Development Outlook 2017 update.

6) BDL Signs Contract for Supply of MRSAM to Indian Army

  • Bharat Dynamics Limited (BDL) has signed a contract with Research Centre Imarat (RCI) for the supply of Medium Range Surface-to-Air Missiles (MRSAM) to Indian Army.
  • The contract was signed to facilitate production, deliveries and product support of MRSAM system for the Indian Army.

7) Two Indians on Fortune’s List of ‘Most Powerful Women in International Business’

  • Two Indian women have featured on Fortune’s list of Most Powerful Women in business outside the US. Managing Director and CEO of ICICI Bank Chanda Kochhar was ranked fifth and Managing Director and CEO of Axis BankShikha Sharma was ranked at 21.
  • Group Executive Chairman of Spain’s Banco Santander Ana Botín topped the list. The 50 global businesswomen represent 17 countries and many industries.

8) RBI caps bank investments in private equity funds at 10%

  • Reserve Bank of India (RBI) has barred banks from investing in category III alternative investment funds (AIFs), specified norms for their participation in commodity derivatives clearing on investing in financial services firms announced on 25th of Sept. 2017.
  • Banks may invest as much as 10% in the paid-up capital/unit capital in category I and II funds, but cannot invest in category III funds.As per RBI, so far there was no specific rule on investing in AIFs.No bank make investment of more than 10% of the paid-up capital/unit capital in a category I/ category II alternative investment fund.
  • The capital conservation buffer(CCB)  is designed to ensure that banks build up capital buffers outside periods of stress which can be drawn down as losses are incurred.

9) SEBI imposes Rs 4 lakh penalty on Swagruha Infrastructure

  • Markets regulator SEBI has imposed a penalty of Rs 4 lakh on Swagruha Infrastructure Ltd (SIL) for failing tomake necessary disclosures for 11 continuous years announced on 25th of Sept. 2017.
  • .As per SEBI SIL violated the provisions of SAST (Substantial Acquisition of Shares and Takeovers) Regulations.As per SAST Regulations, SIL was required to make yearly disclosures about changes in shareholding of certain entities to the exchange within 30 days from the financial year ending March 31 as well as the record date for dividend declaration.

10) Union Home Minister launches PENCIL Platform for Effective Enforcement of No Child Labour Project

  • On 26th September 2017, Union Home Minister Rajnath Singh launched the PENCIL Platform for Effective Enforcement of No Child Labour Project (NCLP), in the National Conference on Child Labour, in New Delhi.
  • PENCIL (Platform for Effective Enforcement for No Child Labour) is an electronic platform for no child labour. It was developed by the Labour Ministry.
  • PENCIL portal has five components namely:
    · Child Tracking System
    · Complaint Corner
    · State Government
    · National Child Labour Project
    · Convergence.

11) Lakshmanan Wins 5,000m gold in Athletics Nationals

  • Reigning Asian champion Govindan Lakshmanan of Services cruised to victory in the men’s 5000-metre race on the opening day of the 57th National Open Athletics Championships at the Nehru Stadium in Chennai.
  • Lakshmanan has recently won gold in the 3,000m event at the Asian Indoor Games in Ashgabat, Turkmenistan.

TUMSE NA HO PAEGA..!! ENGLISH SET – 21

Arrange the sentences in correct order

1.  Munshi said that earlier, “We used to buy bought leaf from others. But due to intense uprooting and replantation in the gardens, production of tea has increased substantially and touched an all-time high.”

2.  Diversified PSU Andrew Yule would set up two bought leaf factories in Assam and north Bengal to raise production, an official of the company said.

3.  “The company board has decided to set up two bought leaf factories in Assam and North Bengal”, outgoing chairman of Andrew Yule, Sunil Munshi told PTI.

4.  The first factory would come up at Assam’s Sibsagar district, followed by north Bengal, said Munshi, who has been instrumental in reviving the tea business of the PSU.

5.  Both the factories would have a production capacity of one million kilos per annum, he said. New CMD of Andrew Yule, Debasis Jana said, since the company is run by the government, there are many restrictions on operations.

6.  So there was no surplus capacity in the gardens and hence the decision to set up the factories, he said.

 

Q1. Which of the following is second sentence?
a.) 1

b.) 3
c.) 4
d.) 6
e.) none of the above

Q2. Which of the following is first sentence?
a.) 3
b.) 2
c.) 1
d.) 4
e.) 6

Q3. Which of the following is third sentence?
a.) 5
b.) 2
c.) 1
d.) 4
e.) 6

Q4. Which of the following is fifth sentence?
a.) 4
b.) 5
c.) 6

d.)1
e.) none of the above

Q5. Which of the following are the sixth and the fourth
sentence respectively?
a.) 1 and 3
b.) 6 and 1
c.) 3 and 6
d.) 6 and 4
e.) 2 and 4

Answers.
Correct order is 231645

TUMSE NA HO PAEGA..!! ENGLISH SET – 20

 

Arrange the sentences in correct order

  1. They have been feeding nearly two lakh people from a wide spectrum of society every day — schoolchildren, street vendors, construction workers, housemaids, elderly couples, IT
    employees, road cleaning workers, the homeless and migrants. Anyone could have three meals at an average cost of Rs. 20 from these canteens, in a protected and hygienic environment.
  2. Lots of visitors from across the country, including a group of economists from Egypt, appreciated the scheme and suggested various methods for ensuring their sustainability.
  3. Even the neighboring States such as Andhra Pradesh followed the example.
  4. The concept received a good response from people from all walks of life and was subsequently implemented in almost all district headquarters towns and cities of Tamil Nadu.
  5. Amma canteens (the term in Tamil is ‘unavagam’) were started in the Chennai City Corporation area with the approval of the former Chief Minister of Tamil Nadu, Jayalaithaa, in 2012 at 407 places, including the major government hospitals in the city, with the numbers growing in a phased manner.

Q1. of the following is second sentence?
A. 1

B. 3
C. 5
D. 6
E. 4

Q2. Which the following is first sentence?
A.4
B.1
C.6
D.3
E.5

Q3. Which the following is fourth sentence?
A.3
B.1
C.6
D.5
E.2

Q4. Which the following is last sentence?
A.3
B.1
C.4
D.2
E.5

Q5. Which the following is third sentence?

A.4
B.2
C.1
D.6
E.3

 

Answers.
Correct order is 612543

TUMSE NA HO PAEGA..!! ENGLISH SET – 19

 

1.)The problem with a formula-based approach (to evaluate      researchers for promotions (A.)/is that someone will  find a way (B.)/ to work around this.You just can’t avoid it until(C.) /the incentives for the practices are taken away,” he said(D.)/No error (E.)

2.) Two years ago, India was touted (A.)/by a rare bright spot (B.)/in a gloomy global economy(C.)/, with GDP growth outpacing a slowing China(D.)/No error (E.)

3.) Sectoral reasons and action points would be prepared(A.)/, sources said, adding that high level discussions (B.)/with Ministries such as the railways to assess the capital requirement(C.)/ for the year have been holding and more such meetings would follow(D.)/No error (E.)

4.) The Shiv Sena on Tuesday said the move to probing (A.)/ deposits of government employees post demonetisation(B.)/ is a mere eyewash and asked the (C.)/government to focus on basic questions./No error (E.)

5.) During the meeting, Mr. Gandhi expressed concern (A.)/on the inability of the government to create jobs in India,(B.)/ which he felt was leading(C.) the country towards a dangerous situation(D.)/No error (E)

6.) Mr. Gandhi is scheduled to address students (A.)/of the Princeton University in New Jersey(B.)/. Indian National Overseas Congress would host(C.)/a reception for him in New York on September 20(D.)/No error(E.)

7.) The content of another college magazine has kicked (A.)/up a row here with the authorities asking the student editor(B.)/ to remove what they claim to be certain “over-politics references”(C.)/ which are not in good taste(D.)/No error (E.)

8.) New Zealand have announced (A.)/a nine-member core team for next month’s limited over series (B.)/ against India with six players to be(C.)/ added later from their A side currently touring(D.)/No error(E.)

9.) With a number of our top guys (A.)/already playing in India(B.)/, it’s helpful to be able to (C.)/select the squad in two parts.(D.)/No error(E.)

10.) The start of the clash saw the controversial Kyrgios (A.)/briefly kneeling on the court in a gesture (B.)/which sparked speculation that he was joining the (C.)/ongoing protest against US President Donald Trump(D.)/No error (E).

Current Affairs Quiz #20

Q1. The theme for International Day for the Preservation of the Ozone Layer 2017 is ______________.
(a) Protection under the Sun
(b) All under one roof
(c) Protecting life Under the Sun
(d) Caring for all life under the sun
(e) None of the given themes are correct

Q2. Where did the 61st IAEA General Conference held? 
1. Hamburg , Germany
2. Budapest , Hungary
3. Warsaw , Poland
4. Vienna, Austria
5. Moscow., Russia

Q3. Name the only Marshal of the Indian Air Force who passed away recently.
(a) Arjan Singh
(b) K. C. Kariappa
(c) Arup Raha
(d) Aspy Engineer
(e) SubrotoMukerjee

Q4. Prime Minister NarendraModi has recently launched the world’s second biggest dam on the river Narmada in Gujarat. This dam has been named as ________________.
(a) Mansarovar Dam
(b) Rihand Dam
(c) SardarSarovar Dam
(d) Kol Dam
(e) Kishau Dam

Q5. PV Sindhu has become the first Indian to win the Korea Open Superseries 2017 held in Seoul. She has defeated _______________.
(a) Corolina Marin
(b) RatchanokIntanon
(c) Tai Tzu-ying
(d) NozomiOkuhara
(e) Wang Shixian

Q6. With which of the following country, India has signed ‘Open Sky Agreement’ that will allow their airlines to operate unlimited number of flights between the two countries?
(a) South Korea
(b) Myanmar
(c) USA
(d) China
(e) Japan

Q7. Name the lender with which Amazon has tied up recently for the loans up to Rs. 25 lakh.
(a) Bank of Baroda
(b) State Bank of India
(c) Bank of Maharashtra
(d) Nainital Bank
(e) HDFC Bank

Q8. In which of the following city, External Affairs Minister SushmaSwaraj will represent India at the annual UN General Assembly (UNGA) session?
(a) Paris
(b) New Delhi
(c) Moscow
(d) New York
(e) Vienna

Q9. Name the country with which Russia has restored scheduled commercial airline services for the first time since 2004.
(a) Iran
(b) Iraq
(c) South Korea
(d) Syria
(e) Indonesia

Q10. An indigenous artillery gun, ATAGS has set a new world record in range by hitting targets at a distance of 48 km. What does ‘T’ stands for in ATAGS?
(a) Target
(b) Transmitted
(c) Towed
(d) Transportable
(e) Truncated

Q11. Name the NASA’s $3.9-billion spacecraft that has ended its 20-year-long ground-breaking journey with a fiery plunge into the Saturn’s crushing atmosphere.
(a) Cassini
(b) Apollo
(c) Euclid
(d) Heliophysics
(e) NEOWISE

Q12. Name the elusive animal species that has been upgraded recently to ‘vulnerable’ status from previous endangered status.
(a) African Penguin
(b) Amur tiger
(c) Whale Shark
(d) Snow Leopards
(e) Green Sea Turtle

Q13. Name the Google app that has become the latest UPI-based payments app in the country thatcan be used to pay for movie tickets, utility bills, and make other transactions online.
(a) Google Salahkar
(b) Google Tez
(c) Google Saral
(d) Google Pay
(e) Google Kharcha

Q14. Name the payment bank that has become the first payments bank in India to integrate the UPI on its digital platform.
(a) Paytm Payment Bank
(b) IPPB
(c) Airtel Payments Bank
(d) Aditya Birla Payment Bank
(e) Dhanlaxmi Payment Bank

Q15. Which state has received $300 million loan from Asian Development Bank (ADB) for fiscal reforms? 
1. Gujarat
2. Bihar
3. West Bengal
4. Jharkhand
5. Sikkim

Read Daily Current Affairs 25th September,2017

Try Current Affairs Quiz 19

 

Daily Current Affairs 25th September,2017

1) PM Narendra Modi forms Economic Advisory Council

  • PM Narendra Modi reconstituted the Economic Advisory Council (EAC) to guide him on economic issues and appointed economist Bibek Debroy as its chairman. Debroy is a member of government think tank Niti Aayog.
  • The council has been defunct since former RBI governor C Rangarajan resigned as its chairman. The four other part-time EAC members are Surjit Bhalla, Rathin Roy, Ashima Goyal and Ratan Watal.

2)India third in nuclear power installations: World Nuclear Industry Status Report 2017

  • India is third in the world in the number of nuclear reactors being installed, at six, while China is leading at 20, the World Nuclear Industry Status Report 2017.
  • The number of nuclear reactor units under construction is, however, declining globally for the fourth year in a row, from 68 reactors at the end of 2013 to 53 by mid-2017. In India itself, five out of the six reactors under construction is behind schedule.

3) Government launches Saubhagya scheme for household electrification 

  • Prime Minister Narendra Modi has launched Sahaj Bijli Har Ghar Yojana or ‘Saubhagya’, to supply 24/7 electricity supply to poor households. The scheme will cover all rural families after electrification of all villages by December 2017.
  • The government stated that states will be required to complete the household electrification by March 31, 2019. The total outlay for the Saubhagya scheme will be Rs 16,320 crore. The rural household outlay is estimated to be Rs 14025cr, with Rs 2295cr being for urban households.
  • The scheme will be funded by a 60 percent grant from the government, with the states contributing 10 percent and the remaining amount will be covered by loans. The gross budgetary support for the scheme will be Rs 12,320 cr.

4) Andhra CM Naidu Declares 2017 as e-Pragati Year

  • Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu declared the year of 2017 as e-Pragati year. The flagship program will help the government to make real-time governance.
  • The Chief Minister also inaugurated the Andhra Pradesh Sports Policy 2017.

5) President Ram Nath Kovind’s First Foreign Trip will be to Africa

  • President Ram Nath Kovind will make his first foreign trip as head of state to the strategically-significant African continent in the first week of October. The President will visit to Ethiopia and Djibouti.
  • Addis Ababa, the capital of Ethiopia is the seat of African Union, had hosted the first India-Africa summit outside India in 2012. There are more than 540 Indian firms in Ethiopia.

6) C.N.R. Rao Chosen for International Honour for Materials Research

  • Eminent scientist, Professor C.N.R Rao, has become the first Asian to be chosen for the prestigious Von Hippel Award for his immense contribution in materials research.
  • The award is the US-based Materials Research Society’s (MRS) highest honour. Mr Rao is the Bharat Ratna awardee. The award will be presented in Boston on November 29, during an MRS meeting.

7) India, US, Afghanistan Join Hands for 1st Trade Show in Delhi

  • For the first time, India, US and Afghanistan will hold a joint trade and investment show in Delhi, as New Delhi steps up to its role of being a bigger development partner to Afghanistan.
  • The trade event, sponsored by the US and hosted by India, will be inaugurated by Afghan CEO Dr Abdullah. Abdullah’s visit will follow the first visit to India by US defence secretary James Mattis who will be holding high level talks with India on the Trump Administration’s new South Asia policy.

8) Rajiv Mehrishi Took Oath as New CAG

  • Former home secretary Rajiv Mehrishi took over as the Comptroller and Auditor General (CAG) of India. Mehrishi succeeded Shashi Kant Sharma.
  • President Ram Nath Kovind administered the oath of office and secrecy to Mehrishi (62) at a function in Rashtrapati Bhavan, New Delhi. Mehrishi will have a tenure of about three years.

9) SBI Eases Minimum Balance Rules On Savings Accounts

  • State Bank of India lowered the Minimum Average Monthly Balance (MAB) requirement in a savings account to Rs 3,000 from Rs 5,000 and also revised downwards penalties for not maintaining such a balance.
  • The public sector lender also decided to exempt pensioners, beneficiaries of social benefits from government and minors from the requirement of minimum balance in savings account.

10) China’s Hui Ka Yan Becomes Asia’s Richest Man

  • Hui Ka Yan, the chairman of big China real estate developer China Evergrande Group, has become Asia’s richest man according to the Forbes Real-Time Billionaires List.
  • Among mainland Chinese, Hui’s estimated fortune of $42.2 billion puts him ahead of Tencent Holdings Chairman Ma Huateng ($39.1 billion), Alibaba Group Chairman Jack Ma ($38.9 billion), and Wanda Group Chairman Wang Jianlin ($30.4 billion). Ma Huateng currently ranks second in Asia and Jack Ma third.

11) DRUZBA 2017, Pak-Russia Joint Military Drill Started

  • The joint exercise DRUZBA 2017 between special forces of Pakistan and Russia Armies started in Minralney Vody, Russia.
  • Pakistan and Russia are holding two-week long joint military drill focussing on counter-terrorism operations to enhance military ties between the two countries.

12) ICC Launches Anti-Corruption Probe into Sri Lanka Cricket

  • The International Cricket Council (ICC) has launched an anti-corruption investigation in Sri Lanka. The ICC’s Anti-Corruption Unit (ACU) officers had recently visited the country as part of the probe.
  • The ICC Anti-Corruption Unit works to uphold integrity in cricket and this includes conducting investigations where there are reasonable grounds to do so.

13) Sports Ministry Recommends P.V. Sindhu for Padma Bhushan

  • Olympic silver medallist shuttler P.V. Sindhu has been recommended for the prestigious Padma Bhushan, country’s third highest civilian award, by the Sports Ministry.
  • She is two-time bronze medallist at World Championship. In March 2015, Sindhu was awarded India’s fourth highest civilian honour, the Padma Shri.

14) The Shershah of Kargil- The biography of Captain Vikram Batra Unveiled

  • Kargil war hero Captain Vikram Batra was martyred at the tender age of 24. The biography of Captain Vikram Batra“The Shershah of Kargil” has been written by 21-year-old Deepak Surana.
  • Though books on Captain Batra have been written before, according to Deepak this is the first book that is based entirely on primary sources. For this Deepak interviewed about 30 to 35 people and visited four different locations in North India.

Current Affairs Quiz #19

Q1. Which of the following movie was recently awarded the Golden Lion at the 74th Venice Film Festival?
(a) La La Land
(b) The Revenant
(c) Moonlight
(d) The Shape of Water
(e) The Ultimate Journey

Q2. Environmental Ministry has recently inaugurated a two-day conference on “Sustainable landscapes and forest ecosystems: Theory to Practice”. It had launched the campaign named ____________ on the occasion. 
(a) Nature with Us
(b) Forests- Our Saviour
(c) Wood is Good
(d) Together with Nature
(e) Our World Our Future

Q3. Name the person that was elected as Chair of Ethics Commission of the International Olympic Committee (IOC) for a four-year term.
(a) Ban Ki-moon
(b) Takehiko Nakao
(c) Thomas Bach
(d) Nathan Colter
(e) Adams Johansson

Q4. In which of the following state, Suzuki Motor has decided to invest more than Rs 1,150 crore along with Japanese partners Toshiba and Denso to set up India’s first lithium-ion battery facility?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
(e) Odisha

Q5. Name the lender that has topped the list of the country’s top 50 brands according to a report released by marketing and advertising conglomerate WPP Plc and Kantar Millward Brown.
(a) Staten Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) Axis Bank
(d) HDFC Bank
(e) Allahabad Bank

Q6. MPEDA has recently received the Rajbhasha Keerti Award at National level from President Ram Nath Kovind. What does ‘D’ stands for in MPEDA?
(a) Deployment
(b) Domestic
(c) Documentry
(d) Delayed
(e) Development

Q7. India’s first Centre for Animal Law has been recently established at the city-based NALSAR University of Law. This University is situated in ______________.
(a) Andhra Pradesh
(b) Telangana
(c) Karnataka
(d) Haryana
(e) Maharashtra

Q8. The Government of India has signed a loan deal worth $76 million with JICA for a project to upgrade the environment management plan at Alang-Sosiya ship recycling yards. What does ‘C’ stands for in JICA?
(a) Climate
(b) Circular
(c) Coverage
(d) Cooperation
(e) Collaboration

Q9. Name the nation-wide campaign that was launched recently by President Ram Nath Kovind ______________ from Uttar Pradesh.
(a) Swachhata Hi Sewa
(b) Safai Hi Sadhana
(c) Swachhata Se Siddhi
(d) Swachhata Se Shreshthata
(e) Swachhata Hi Manokamna

Q10. The book titled ‘Unstoppable: My Life So Far’ is authored by ________________.
(a) Serena Williams
(b) MArtina Hingis
(c) Maria Sharapova
(d) Corolina Marine
(e) P V Sindhu

Q11. Which of the following state has been formally awarded the rights to host the 36th National Games?
(a) Maharashtra
(b) Goa
(c) Tamil Nadu
(d) Odisha
(e) Kerala

Q12. The International Day of Democracy is observed across the world on ____________.
(a) 18 September
(b) 19 September
(c) 12 September
(d) 15 September
(e) 11 September

Q13. The world’s oldest person Violet Mosse-Brown has died recently at the age of 117. She was from which country?
(a) South Africa
(b) USA
(c) Jamaica
(d) Indonesia
(e) Russia

Q14. The International Day for the Preservation of the Ozone Layer is observed globally on __________.
(a) 16 September
(b) 19 September
(c) 12 September
(d) 15 September
(e) 11 September

Q15. The theme for International Day of Democracy for year 2017 is ________________.
(a) Democracy: The Power
(b) Democracy and Human Rights Prevention
(c) Democracy and World
(d) Democracy and Right Protection
(e) Democracy and Conflict Prevention

Read Daily Current Affairs 23rd , 24th September,2017

Try Current Affairs Quiz 18